Карл Марија фон Вебер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карл Марија фон Вебер

Карл Марија Фридрих Ернст фон Вебер (германски: Carl Maria Friedrich Ernst von Weber; 18 ноември или 19 ноември 1786 во Ојтин5 јуни 1826 во Лондон) — германски композитор, диригент и пијанист. Покрај Шуберт, тој е главен претставник на германскиот романтизам.

Познати се неговите опери Волшебниот стрелец, Евријанте и Оберон, кои значајно влијаеле на развојот на романтичната опера во Германија. Волшебниот стрелец се смета за прва германска „националистичка“ опера, Евријанте ја развила техниката лајтмотив на дотогаш нечуен степен, додека Оберон најверојатно влијаела на музиката на Менделсон за Сонот на летната ноќ и истовремено го открила животниот интерес на Вебер во музиката за незападните култури. Овој интерес најпрвин бил прикажан во сценската музика за преводот на Шилер на Турандот на Гоци, за кој користен кинеска мелодија, правејќи прв западен композитор кој користел азиски тонови кои не бил псевдотурски користени од Моцарт и другите.

Самиот брилијантен пијанист, Вебер компонирал четири сонати, два концерти и Konzertstück, кои влијаеле на композитори како Шопен, Лист и Менделсон.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]