Пијанист

Од Википедија — слободната енциклопедија
Небојша Максимовиќ, пијанист од Србија.

Пијанист е назив за човек што главно професија му е свирење на пијано. Многу популарна професија, со многу моќна музика и широко прифатена од народните маси ширум светот. Македонски најпознат пијанист е маестро Симон Трпчески.