Романтистичка музика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сликата на Јоцеф Данхаузер од 1840 година од Франц Лист на пијано опкружен (од десно кон лево) од Александар Дима, Eектор Берлиоз, Жорж Санд, Никола Паганини, Џоакин Росиниј, Марија Даголт со Антон Дитрих на пијано so бистата на Бетовен.

Романтистичка музика е онаа музика која припаѓа на стилскиот правец романтизам, кој го опфаќа XIX век. За прв романтичар се смета Бетовен, кој е преоден композитор меѓу класицизмот и романтизмот.