Лудвиг Тик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јохан Лудвиг Тик

Јохан Лудвиг Тик — роден (31 мај 1773 - Берлин, 28 април 1853) бил германски книжевник.

Животопис[уреди | уреди извор]

Тој учел на различните универзитети, патувал од место во место од земја во земја, се обидел во речиси сите кнежевни активности и родови, дошол во допир и соработувал со многу истакнати личности од своето време. Иако важно место во историјата на германската кнежевност заземаат неговите драми, критики, научни трудови, издавачки и преведувачки проекти (средновековна германска поезија, англиски театар, Сервантесов Дон Кихот, а учествувал и во довршувањето на Шлегеловите преводи на Шекспировите дела), негов најголем придонес се новелите.