УЕФА коефициенти

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во Европскиот фудбал УЕФА-коефициентите се рангирање користено за квалификување на во тимските и меѓународните натпреварувања.

Коефициентите ги пресметува УЕФА, која раководи со фудбалот во Европа. Таа користи три различни коефициенти :

Коефициент на репрезентацијата[уреди | уреди извор]

Пред ЕУРО 2008[уреди | уреди извор]

Репрезентацијатаски коефициент се добива од резултатите на фудбалската репрезентација. Сè до крајот на ЕУРО 2008, тој беше пресметуван со делење на бројот на освоени бодови (три бода за победа, еден за нерешено) со бројот на изиграни натпревари во последните два квалификациони циклуси за Светско или Европско првенство. Плеј-оф натпреварите се игнорирани. За некои државни репрезентации ќе бидат земен предвид само еден квалификационен циклус, ако биле домаќини на едно од последните две натпреварувања.

Овај коефициент УЕФА го користи за да определил во кој "шешир" ќе биде во извлекувањето за квалификациите за Европско првенство, а и во Европското првенство. Неговата корист како критериум во извлекувањата од страна на ФИФА завршија кого извршувачкиот комитет на УЕФА одлучи да ја следи директивата на ФИФА и да ги користи ранкинзите на ФИФА во извлекувањата за групите во квалификационата рунда за Светско првенство во фудбал 2010. Секој тим од истиот "шешир" мора да биде во различна квалификациона група, ова го спречува среќавањето на големите репрезентации уште пред завршното натпреварување.

Ако две или повеќе асоцијации имаат ист коефициент, ќе се примени следниов критериум:

 1. Коефициентот од мечевите изиграни во најчестите квалификациони натпреварувања.
 2. Просечна гол разлика.
 3. Просечен број на постигнати голови.
 4. Просечен број на постигнати гостински голови.
 5. Повеќе нерешени натпревари.

После ЕУРО 2008[уреди | уреди извор]

На 20 мај 2008 УЕФА ги објави измените во системот на рангирање.[1][2]

Под новиот систем, тимовите добиваат бодови за секој изигран меч во петте неодамнешни квалификации иливо завршницата на Светско или Европско првенство.

 1. 10.000 бода се даваат за секој изигран натпревар.
 2. за исходот од секој натпревар се добива 30.000 бода за победа, 20.000 за победа по пенали, 10.000 а нерешено (вклучувајќи и пораз по пенали).
 3. финалните натпревари или плеј-офот да се одлучуваат квалификации, се подаруваат бодови помеѓу 6.000 и 38.000.
 4. 501 бод се добива со постигнат гол, а 500 се одземаат со примен гол.
 5. бодовите се делат со изиграните натпревари.
 6. скорешните натпреварување ги зголемуваат двојно добиените бодови по натпревар.
 7. специјални бодови се доделуваат на домаќините на натпреварувањето, затоа што не играле во квалификациите.

На почетокот од ЕУРО 2008 измерените коефициенти беа:[2]

 1. Италија Италија
36,986
 1. Франција Франција
36,219
 1. Чешка Чешка
36,025
 1. Германија Германија
35,655
 1. Португалија Португалија
35,370
 1. Холандија Холандија
34,573
 1. Англија Англија
34,323
 1. Шпанија Шпанија
34,000
 1. Грција Грција
33,749
 1. Шведска Шведска
33,075
 1. Хрватска Хрватска
32,825
 1. Романија Романија
32,135
 1. Полска Полска
30,581
 1. Турција Турција
30,557

 1. Русија Русија
29,912
 1. Швајцарија Швајцарија
29,674
 1. Данска Данска
28,493
 1. Бугарија Бугарија
28,109
 1. Србија
27,447
 1. Норвешка Норвешка
27,425
 1. Израел Израел
27,326
 1. Украина Украина
27,143
 1. Шкотска Шкотска
27,021
 1. Словачка Словачка
25,399
 1. Република Ирска Ирска
25,395
 1. Финска Финска
24,798
 1. Белгија Белгија
24,041
 1. Босна и Херцеговина Босна и Херцеговина
23,932

 1. Австрија Австија
23,810
 1. Летонија Летонија
22,756
 1. Унгарија Унгарија
22,223
 1. Литванија Литванија
21,731
 1. Словенија Словенија
21,551
 1. Велс
21,145
 1. Северна Ирска Северна Ирска
20,808
 1. Албанија Албанија
19,701
 1. Естонија Естонија
19,692
 1. Македонија Македонија
18,914
 1. Белорусија Белорусија
18,744
 1. Грузија Грузија
18,110
 1. Кипар Кипар
17,799
 1. Исланд Исланд
17,000

 1. Молдавија Молдавија
16,989
 1. Ерменија Ерменија
16,555
 1. Лихтенштајн Лихтенштајн
14,451
 1. Казахстан Казахстан
13,331
 1. Азербејџан Азербејџан
12,913
 1.  Малта Малта
11,970
 1. Андора Андора
10,288
 1. Луксембург Луксембург
09,671
 1. Фарски острови
09,403
 1. Сан Марино Сан Марино
07,948
 1. Црна Гора Црна Гора
00

Коефициент на националната лига[уреди | уреди извор]

Карта на УЕФА државите, од кои тимови достигнале до фазата по групи во Лигата на Шампиони
  Уефа држави-членки кои биле претставувани во фазата по групи
  УЕФА држави-членки кои не биле претставувани во фазата по групи
  Не се УЕФА членки

Лигашкиот коефициент се користи за да се рангираат лигите во Европа, а со тоа да се одредат колку тимови ќе се натпреваруваат во Лигата на Шампиони и Европската Лига.

УЕФА ранкингот го определува бројот на тмови кои ќе учествуваат во Европските натпреварувања во сезоната после наредната, не сезоната после објавувањето на рангирањето. Тоа значи дека рангирањето објавено во 2009, ги одлучува кандидатите за во сезоната 2010/11, не во сезоната 2009/10.

Коефицџиентот се одредува според достигнувањата на клубовите од секоја лига во Лигата на Шампиони и Европската Лига во последните 5 години. Бројот на бодови во секоја сезона ( 2 за победа; 1 за нерешено) се дели со бројот на тимови коишто играле во таа сезона од истата држава. Овој број се заокружува на три децимали (пр. 2 2/3 ќе биде заокружено 2,666)

За да се добие лигашкиот кофициент треба да се соберат сезонските кофициенти од последните 5 години. Во прелиминарните групи во двете натпреварувања, Лигата на Шампиони и Европската Лига бодовите се преполовени. Бонус бодови се доделуваат за:

 • Квалигикување во фазата по фгрупи во Лигата на Шампиони и во групата од 16 во Европската Лига ( 4 бонус бодови)
 • Достигнување до втората рунда во Лигата на Шампиони.
 • Достигнување до четврт-финале,полуфинале и финале во Лигата на Шампиони или во Европската Лига.

Бонус бодовите се додаваат на вкупниот број бодови добиени во таа сезона.

Моментален ранкинг (2010/11 натпреварувања )[уреди | уреди извор]

Според 27 мај 2009

Ранг
10–11
Ранг
09–10
Промени Лига 2004–05 2005–06 2006–07 2007–08 2008–09 Коеф. ЛШ места ЕЛ места
1 1 Англија Англија 15.571 14.428 16.625 17.875 15.000 79.499 4 3
2 2 Шпанија Шпанија 12.437 15.642 19.000 13.875 13.312 74.266
3 3 Италија Италија 14.000 15.357 11.928 10.250 11.375 62.910
4 5 +1 Германија Германија 10.571 10.437 9.500 13.500 12.687 56.695 3
5 4 -1 Франција Франција 11.428 10.812 10.000 6.928 11.000 50.168
6 6 Русија Русија 10.000 10.000 6.625 11.250 9.750 47.625
7 12 +5 Украина Украина 8.100 5.700 6.500 4.875 16.625 41.850 2 4
8 9 +1 Холандија Холандија 12.000 7.583 8.214 5.000 6.333 39.130
9 7 -2 Романија Романија 5.500 16.833 11.333 2.600 2.642 38.908
10 8 -2 Португалија Португалија 8.166 5.500 8.083 7.928 6.785 36.462 3
11 11 Турција Турција 5.375 4.000 6.100 9.750 7.000 32.225
12 14 +2 Грција Грција 6.166 3.333 4.666 7.500 6.500 28.165
13 10 -3 Шкотска Шкотска 4.750 4.250 6.750 10.250 1.875 27.875
14 13 -1 Белгија Белгија 6.125 5.500 4.700 4.500 4.500 25.325
15 16 +1 Швајцарија Швајцарија 2.625 9.375 4.100 6.250 2.900 25.250
16 19 +3 Данска Данска 1.500 3.500 6.125 5.125 8.200 24.450 1 3
17 17 Бугарија Бугарија 2.375 8.750 5.125 2.750 2.250 21.250
18 15 -3 Чешка Чешка 2.375 4.625 5.750 5.125 2.375 20.750
19 18 -1 Норвешка Норвешка 3.500 5.400 2.000 5.400 2.500 18.800
20 20 Австрија Австрија 7.625 3.250 1.500 3.200 2.250 17.825
21 21 Србија Србија 4.250 3.250 2.125 2.625 3.000 15.250
22 22 Израел Израел 3.625 1.500 6.000 2.375 1.750 15.250
23 28 +5 Кипар Кипар 1.333 3.000 1.750 2.666 6.333 15.082
24 23 -1 Шведска Шведска 3.000 2.666 1.125 5.400 2.500 14.691
25 24 -1 Словачка Словачка 1.333 4.333 2.000 2.166 4.833 14.665
26 25 -1 Полска Послка 2.500 1.125 2.625 1.666 5.000 12.916
27 27 Хрватска Хрватска 3.000 0.333 1.000 3.666 4.333 12.332
28 30 +2 Финска Финска 1.666 2.333 1.333 2.625 1.833 9.790
29 33 +4 Литванија Литванија 2.500 1.333 1.833 1.500 2.500 9.666
30 35 +5 Ирска Република Ирска 1.333 1.833 2.833 1.000 2.500 9.499
31 31 Латвија Летонија 3.166 1.333 2.166 1.333 1.166 9.164
32 29 -3 Словенија Словенија 3.500 2.333 1.250 0.666 1.333 9.082
33 40 +7 Белорусија Белорусија 0.500 1.333 1.000 1.833 4.000 8.666
34 32 -2 Босна и Херцеговина Босна и Херцеговина 1.666 1.500 1.833 1.833 1.833 8.665
35 26 -9 Унгарија Унгарија 4.166 1.000 1.000 1.000 1.000 8.166
36 37 +1 Исланд Исланд 2.500 0.833 1.000 1.166 1.166 6.665
36 34 -2 Молдавија Молдавија 1.500 1.666 1.500 1.333 0.666 6.665
38 38 Грузија Грузија 2.666 0.666 1.166 1.000 1.166 6.664
39 39 Лихтенштајн Лихтенштајн1 2.000 1.000 2.000 0.500 0.000 5.500 0 1
40 36 -4 Македонија Македонија 0.333 1.500 1.166 1.666 0.500 5.165 1 3
41 42 +1 Азербејџан Азерејџан 0.500 1.333 1.333 0.666 0.666 4.498
42 41 -1 Естонија Естонија 0.833 0.833 1.500 0.833 0.333 4.332
43 43 Албанија Албанија 1.000 1.000 0.833 0.500 0.666 3.999
44 45 +1 Казахстан Казахстан 0.000 1.000 0.666 0.750 0.833 3.249
45 44 -1 Ерменија Ерменија 0.500 0.666 0.500 1.333 0.000 2.999
46 47 +1 Велс Велс 0.000 0.666 0.666 0.666 0.333 2.331
47 46 -1 Северна Ирска Северна Ирска 0.666 0.500 0.166 0.500 0.333 2.165
47 48 +1 Податотека:Flag of the Faroe Islands.png Фарски Острови 0.333 0.666 0.500 0.333 0.333 2.165
49 49 Луксембург Луксембург 0.333 0.500 0.166 0.333 0.000 1.332
50 51 +1 Црна Гора Црна Гора 0.000 0.000 0.000 0.500 0.500 1.000
51 51 Андора Андора 0.000 0.000 0.000 0.500 0.000 0.500 1
52 50 -2 Малта Малта 0.333 0.000 0.166 0.000 0.000 0.499 3
53 53 Сан Марино Сан Марино 0.000 0.000 0.000 0.250 0.000 0.250 1

1 Лихтенштајнската Фудбалска Асоцијација не организира национално лигашко натпреварување. Единствениот претставник од Лихтенштајн во европските натпреварувања е победникот во Лихтенштајнскиот Куп, кој игра во УЕФА Европската Лига. Сите Лихтенштајнски тимови играат во соседните Швајцарски натпреварувања..

Историја[уреди | уреди извор]

ФА Премиер ЛигаЛа ЛигаСериа АБундеслигаСериа АФудбалска Прва ДивизијаБундеслигаФудбалска Прва ДивизијаЛа Лига

Од 1960, кога беше првпат воспоставено 5-годишното пресметување на коефициентите, само 4 лиги успеале да бидат најдобра Европска Лига.

Табелата в десно ја покажува историјата на првопласините лиги според УЕФА коефициентите.

Наредната табела го покажува вкупниот бројот на години во кои успеале да се задржат на првото место:

Место Лига Вкупно
1 Шпанија Ла Лига 15
2 Италија Сериа А 13
3 Англија Прва Дивизија
Англија Премиер Лига
12
4 Германија Бундеслига 10

Клупски коефициент[уреди | уреди извор]

Клупскиот коефициент се одредува според резуктатите на тимот во последните 5 сезони во Европскиоте натпреварувања и лигашкиот коефициент. Клупскиот коефициент е 33% од лигашкиот коефициент, плус бодовите освоени во текот на 5-те сезони. Пред 2004, учеството на лигашкиот коефициент беше 50%. Бројот на освоени бодови во прелиминарните рунди не се брои.[3]

Клубовите добиваат 2 бода за победа и 1 за нерешено во фазата за завршното натпреварување во Европските натпреварувања. Учеството во фазата по групи во Лигата на Шампиони се наградува со 3 бода. За достигнување на секоај елиминациона рунда во Лигата на Шампиони или четврт-финале и секоја наредна во УЕФА Купот се наградува со по 1 бод за секоја.[4].

Овој ранкинг УЕФА го користи за да одреди во кој "шешир" припаѓаат во прелиминарната и првата рунда од Лигата на Шампиони и прелиминаната, првата и втората рунда во Европската Лига.

Пред 1999 најдобрите тимови во УЕФА Купот беа распоредувани така што тие да не се сретнат во првите две рунди. Да се одредат овие тимови се пресметува збирот на соодносот помеѓу бројот на бодови и бројот на натпревари кои ги изиграл тимот во последните 5 години. м Најдобрите 20 тимови според 27 мај 2009 се следниве[5]:

Место Клуб Држава 2004–05 2005–06 2006–07 2007–08 2008–09 Коефициент
1 Барселона  Шпанија 15.4875 32.1285 17.8000 27.7750 28.6625 121.853
2 Челзи  Англија 23.1140 15.8855 26.3250 28.5750 25.0000 118.899
3 Ливерпул  Англија 28.1140 15.8855 27.3250 24.5750 23.0000 118.899
4 Манчестер Јунајтед  Англија 15.1140 10.8855 25.3250 32.5750 28.0000 111.899
5 Милан  Италија 29.8000 24.0710 26.3855 16.0500 14.2750 110.581
6 Арсенал  Англија 17.1140 29.8855 16.3250 21.5750 22.0000 106.899
7 Севиља  Шпанија 14.4875 28.1285 28.8000 18.7750 10.6625 100.853
8 Баерн Минхен  Германија 18.1140 16.0875 18.9000 22.7000 22.5375 98.339
9 Вердер Бремен  Германија 15.1140 13.0875 22.9000 15.7000 24.5375 91.339
10 Лион  Франција 22.2855 23.1625 17.0000 13.3855 15.2000 91.033
11 Интер  Италија 20.8000 22.0710 15.3855 16.0500 13.2750 87.581
12 Виљареал  Шпанија 20.4875 22.1285 3.8000 15.7750 18.6625 80.853
13 Реал Мадрид  Шпанија 16.4875 15.1285 17.8000 14.7750 14.6625 78.853
14 Рома  Италија 6.8000 17.0710 19.3855 19.0500 16.2750 78.581
15 ПСВ Ајндховен  Холандија 23.4000 12.5165 16.6425 17.0000 6.2665 75.825
16 Шахтјор Донецк  Украина 11.6200 12.1500 13.3000 7.9750 29.3250 74.370
17 ЦСКА Москва  Русија 26.0000 9.0000 11.3250 6.2500 18.9500 71.525
18 Зенит  Русија 10.0000 19.0000 1.3250 23.2500 14.9500 68.525
19 Порто  Португалија 12.6330 8.1000 14.6165 15.5855 17.3570 68.292
20 Спортинг Лисабон  Португалија 24.6330 3.1000 8.6165 18.5855 13.3570 68.292

Најдобри клубови по периоди[уреди | уреди извор]

Список на тимови коишто биле најдобро пласирани во секој 5-годишен период.

Години Клуб Коефициент
1956–1960 Шпанија Реал Мадрид 9.856
1957–1961 Шпанија Реал Мадрид 8.499
1958–1962 Шпанија Реал Мадрид 8.356
1959–1963 Шпанија Реал Мадрид 6.856
1960–1964 Шпанија Барселона 7.382
1961–1965 Португалија Бенфика 8.455
1962–1966 Португалија Бенфика 7.788
1963–1967 Шпанија Реал Сарагоса
1964–1968 Шпанија Реал Мадрид 7.345
1965–1969 Португалија Бенфика 7.415
1966–1970 Англија Лидс Јунајтед 8.033
1967–1971 Англија Лидс Јунајтед 8.183
1968–1972 Англија Лидс Јунајтед 7.583
1969–1973 Холандија Ајакс 8.985
1970–1974 Холандија Ајакс 8.430
1971–1975 Германија Борусија Менхенгладбах 8.500
1972–1976 Германија Баерн Минхен 8.609

Years Club Ranking
1973–1977 Германија Борусија Менхенгладбах 8.694
1974–1978 Германија Борусија Менхенгладбах 8.319
1975–1979 Германија Борусија Менхенгладбах 8.402
1976–1980 Германија Борусија Менхенгладбах 7.985
1977–1981 Шпанија Барселона 7.652
1978–1982 Шпанија Барселона 7.832
1979–1983 Шпанија Барселона 7.998
1980–1984 Англија Ливерпул 8.277
1981–1985 Англија Ливерпул 9.054
1982–1986 Белгија Андерлехт & Италија Јувентус 7.915
1983–1987 Италија Јувентус 8.665
1984–1988 Италија Јувентус 8.388
1985–1989 Германија Баерн Минхен 7.846
1986–1990 Германија Баерн Минхен 8.096
1987–1991 Италија Јувентус 8.291
1988–1992 Шпанија Реал Мадрид 7.975
1989–1993 Шпанија Реал Мадрид 7.850

Years Club Ranking
1990–1994 Шпанија Реал Мадрид 7.600
1991–1995 Шпанија Реал Мадрид 7.266
1992–1996 Холандија Ајакс 9.124
1993–1997 Италија Јувентус 8.719
1994–1998 Франција ПСЖ 8.716
1995–1999 Италија Јувентус 121.606
1996–2000 Италија Јувентус 109.963
1997–2001 Шпанија Реал Мадрид 114.605
1998–2002 Шпанија Реал Мадрид 147.233
1999–2003 Шпанија Реал Мадрид 151.769
2000–2004 Шпанија Реал Мадрид 146.350
2001–2005 Шпанија Реал Мадрид 131.326
2002–2006 Италија Милан 129.020
2003–2007 Италија Милан 133.808
2004–2008 Англија Челзи 124.996
2005–2009 Шпанија Барселона 121.853

Место Клуб Вкупно
1 Шпанија Реал Мадрид 14
2 Италија Јувентус 7
3 Шпанија Барселона 5
Германија Борусија Менхенгладбах
4 Португалија Бенфика 3
Англија Лидс Јунајтед
Холандија Ајакс
Германија Баерн Минхен
5 Англија Ливерпул 2
Италија Милан
6 Шпанија Реал Сарагоса 1
Белгија Андерлехт
Франција ПСЖ
Англија Челзи

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. „EXCO го претставува својот нов систем на коефициенти“. UEFA. 2008-05-20. Посетено на 2008-05-21.
 2. 2,0 2,1 „Новиот УЕФА ранкинг систем за државни репрезентации“ (PDF). UEFA. 2008-05-20. Посетено на 2008-05-21.
 3. „УЕФА Европски куп“. Берт Касиес. Посетено на 2009-03-14.
 4. „ЧПП (Често Поставувани Прашања)“. UEFA. 2005-07-01. Посетено на 2009-03-14.
 5. „УЕФА Тим Ранкинг 2009“. Берт Касиес. Архивирано од изворникот на 2005-10-13. Посетено на 2009-05-27.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]