Зевс: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додаден 1 бајт ,  пред 4 години
 
Унијата на Ѕевс и Хера претставува типичен пример на hieros gamos меѓу небесни от бог и земјена божица ,што на убав начин е опишано кај Хомер во Илијадата.
Од митовите таа е секогаш во кавга со својот сопруг поради неговите неверства. Таа прибегнувала на сплеткарења и на ситни начини го понижувала Зевс. Забележано е дека таа против него соѕдала дури заговор со [[Посејдон]], [[Аполон]] и со останатите олимпјани, во кој не учествувала само [[Хестија]], и го заврзале во олјада чворови со нерскинливи каишки, така што не можел миту со прстот да мрдне. Зевс ја обесил на небото поради тоа и ја прицврстил со златни окови. Ја ослободил дури откако сите му се заколнале дека веќе нема да креваат побуна.<ref>[[Robert Graves|Robert Grevs]], [[The greek myths|Grčki mitovi]], Nolit, Beograd, 1992, str. 51.</ref>
Во уметноста таа е претставена како кралица и матрона, често со кралски обележја како скептар и круна.
Хомер ја опишува како волоока и белолакта ,епитети кои ја означуваат нејзината убавина.

Прегледник