Зевс: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Одземен 1 бајт ,  пред 4 години
Хрон и Реја се божества на небото и земјата двојници на Уран и Гаја чија моќ тиеја узурпирале а нивната врска претставува возобновување на светиот брак , но според траицијата Хрон и Реја се претставувани мошне поразлично од нивните родители Хрон во уметноста е претставен како величествен но и тажно божество со срп в раце тој владеел во златното доба меѓу смртниците а откако бил симнат од тронот од неговиот син Зевс се повлекол во некое далечно кралство понекогаш нарекувано како Островот на блажените,еден од повеќето хеленски замисли за рајот. Во Рим, Хрон бил нарекуван Сатурн.<ref>Дуев.Р ( 2010) Античка Митологија, скрипта за студентите од Институтот за класични студии, Институтoт за филозофија , Институт за историја на уметност</ref>
 
== ЅевсовитеЗевсовите сопруги ==
 
Според [[Хесиод]]во „[[Теогонијата]]“, Зевс се женел седум пати, меѓутоа освен своите сопруги имал и многу љубовници.
# [[Лето]]
# [[Хера]]
 
 
== Ѕевс и Хера ==

Прегледник