Европско првенство во ракомет за жени 2022

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Европско првенство 2022
Податоци за првенството
Домаќин Словенија
 Македонија
 Црна Гора
Траење4–20 ноември
Репрезентации16 (од 1 конфедерација)
Одржувалишта(во 4 градови-домаќини)

Европското првенство во ракомет за жени 2022 — 15. издание на Европското првенство во ракомет за жени, кое ќе се одржи во три земји, Словенија, Македонија и Црна Гора од 4 до 20 ноември 2022 година.[1]

Првенството било поместено еден месец понапред за да не се поклопи со Светското првенство во фудбал 2022 во Катар.[2]

Градови домаќини[уреди | уреди извор]

 Словенија  Црна Гора  Македонија
Љубљана Цеље Подгорица Скопје
Арена Стожица Арена Златорог Спортски центар Морача Спортски центар Борис Трајковски
Капацитет: 12,480 Капацитет: 5,800 Капацитет: 6,000 Капацитет: 10,000
Arena Stožice (SLO).jpg Dvorana Zlatorog.JPG Morača Sports Center.jpg Trajkovskiarena-side.JPG

Квалификации[уреди | уреди извор]

Квалификувани репрезентации[уреди | уреди извор]

Репрезентација Начин на квалиф. Датум на квалиф. Претходни учества1
 Словенија Ко-домаќин 20 јуни 2018 7 (2002, 2004, 2006, 2010, 2016, 2018, 2020)
 Македонија Ко-домаќин 5 (1998, 2000, 2006, 2008, 2012)
 Црна Гора Ко-домаќин 6 (2010, 2012, 2014, 2016, 2018, 2020)
 Норвешка Првак од ЕП 2020 20 декември 2020 14 (1994, 1996, 1998, 2000, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016, 2018, 2020)
 Холандија Првопласирана во Група 3 4 март 2022 8 (1998, 2002, 2006, 2010, 2014, 2016, 2018, 2020)
 Полска Првопласирана во Група 1 7 (1996, 1998, 2006, 2014, 2016, 2018, 2020)
 Данска Првопласирана во Група 2 5 март 2022 14 (1994, 1996, 1998, 2000, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016, 2018, 2020)
 Швајцарија Второпласирана во Група 1 6 март 2022 0 (прв настап)
 Франција Првопласирана во Група 4 11 (2000, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016, 2018, 2020)
 Шведска Првопласирана во Група 6 20 април 2022 12 (1994, 1996, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016, 2018, 2020)
 Германија Второпласирана во Група 3 21 април 2022 14 (1994, 1996, 1998, 2000, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016, 2018, 2020)
 Шпанија Првопласирана во Група 5 11 (1998, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016, 2018, 2020)
 Унгарија Второпласирана во Група 5 14 (1994, 1996, 1998, 2000, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016, 2018, 2020)
 Србија Второпласирана во Група 6 23 април 2022 8 (2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016, 2018, 2020)
 Романија Второпласирана во Група 2 24 април 2022 13 (1994, 1996, 1998, 2000, 2002, 2004, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016, 2018, 2020)
 Хрватска Второпласирана во Група 4 11 (1994, 1996, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016, 2018, 2020)
1 Задебелно означува победник во таа година. Закосено означува домаќин во таа година.

Влечење на групи[уреди | уреди извор]

Влечењето на групи било одржано на 28 април 2022 година во Љубљанскиот замок во Љубљана, Словенија.[3]

Шешири[уреди | уреди извор]

Четирите шешири биле објавени на 25 април 2022 година.[4]

1. шешир 2. шешир 3. шешир 4. шешир

Групна фаза[уреди | уреди извор]

Сите натпревари се играат по UTC+2.[5]

Група А[уреди | уреди извор]

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Квалификации
1  Норвешка 0 0 0 0 0 0 0 0 Главна фаза
2  Унгарија 0 0 0 0 0 0 0 0
3  Хрватска 0 0 0 0 0 0 0 0
4  Швајцарија 0 0 0 0 0 0 0 0
First match(es) will be played on 4 ноември 2022. Извор: EHF
Правила за класификација: 1) бодови; 2) бодови во меѓусебните натпревари; 3) гол разлика во меѓусебните натпревари; 4) број на постигнати голови во меѓусебните натпревари; 5) гол разлика.
4 ноември 2022
18:00
Унгарија  v  Швајцарија Арена Стожице, Љубљана
Извештај
4 ноември 2022
20:30
Норвешка  v  Хрватска Арена Стожице, Љубљана
Извештај

6 ноември 2022
18:00
Хрватска  v  Унгарија Арена Стожице, Љубљана
Извештај
6 ноември 2022
20:30
Швајцарија  v  Норвешка Арена Стожице, Љубљана
Извештај

8 ноември 2022
18:00
Хрватска  v  Швајцарија Арена Стожице, Љубљана
Извештај
8 ноември 2022
20:30
Норвешка  v  Унгарија Арена Стожице, Љубљана
Извештај

Група Б[уреди | уреди извор]

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Квалификации
1  Данска 0 0 0 0 0 0 0 0 Главна фаза
2  Шведска 0 0 0 0 0 0 0 0
3  Словенија (H) 0 0 0 0 0 0 0 0
4  Србија 0 0 0 0 0 0 0 0
First match(es) will be played on 4 ноември 2022. Извор: EHF
Правила за класификација: 1) бодови; 2) бодови во меѓусебните натпревари; 3) гол разлика во меѓусебните натпревари; 4) број на постигнати голови во меѓусебните натпревари; 5) гол разлика.
(H) Домаќин.
4 ноември 2022
18:00
Данска  v  Словенија Арена Златорог, Цеље
Извештај
4 ноември 2022
20:30
Шведска  v  Србија Арена Златорог, Цеље
Извештај

6 ноември 2022
18:00
Словенија  v  Шведска Арена Златорог, Цеље
Извештај
6 ноември 2022
20:30
Србија  v  Данска Арена Златорог, Цеље
Извештај

8 ноември 2022
18:00
Словенија  v  Србија Арена Златорог, Цеље
Извештај
8 ноември 2022
20:30
Данска  v  Шведска Арена Златорог, Цеље
Извештај

Група Ц[уреди | уреди извор]

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Квалификации
1  Франција 0 0 0 0 0 0 0 0 Главна фаза
2  Холандија 0 0 0 0 0 0 0 0
3  Македонија (H) 0 0 0 0 0 0 0 0
4  Романија 0 0 0 0 0 0 0 0
First match(es) will be played on 5 ноември 2022. Извор: EHF
Правила за класификација: 1) бодови; 2) бодови во меѓусебните натпревари; 3) гол разлика во меѓусебните натпревари; 4) број на постигнати голови во меѓусебните натпревари; 5) гол разлика.
(H) Домаќин.
5 ноември 2022
18:00
Франција  v  Македонија Спортски центар Борис Трајковски, Скопје
Извештај
5 ноември 2022
20:30
Холандија  v  Романија Спортски центар Борис Трајковски, Скопје
Извештај

7 ноември 2022
18:00
Македонија  v  Холандија Спортски центар Борис Трајковски, Скопје
Извештај
7 ноември 2022
20:30
Романија  v  Франција Спортски центар Борис Трајковски, Скопје
Извештај

9 ноември 2022
18:00
Македонија  v  Романија Спортски центар Борис Трајковски, Скопје
Извештај
9 ноември 2022
20:30
Франција  v  Холандија Спортски центар Борис Трајковски, Скопје
Извештај

Група Д[уреди | уреди извор]

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Квалификации
1  Полска 0 0 0 0 0 0 0 0 Главна фаза
2  Црна Гора (H) 0 0 0 0 0 0 0 0
3  Германија 0 0 0 0 0 0 0 0
4  Шпанија 0 0 0 0 0 0 0 0
First match(es) will be played on 5 ноември 2022. Извор: EHF
Правила за класификација: 1) бодови; 2) бодови во меѓусебните натпревари; 3) гол разлика во меѓусебните натпревари; 4) број на постигнати голови во меѓусебните натпревари; 5) гол разлика.
(H) Домаќин.
5 ноември 2022
18:00
Црна Гора  v  Шпанија Спортски центар Морача, Подгорица
Извештај
5 ноември 2022
20:30
Полска  v  Германија Спортски центар Морача, Подгорица
Извештај

7 ноември 2022
18:00
Германија  v  Црна Гора Спортски центар Морача, Подгорица
Извештај
7 ноември 2022
20:30
Шпанија  v  Полска Спортски центар Морача, Подгорица
Извештај

9 ноември 2022
18:00
Полска  v  Црна Гора Спортски центар Морача, Подгорица
Извештај
9 ноември 2022
20:30
Германија  v  Шпанија Спортски центар Морача, Подгорица
Извештај

Главна фаза[уреди | уреди извор]

Група 1[уреди | уреди извор]

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Квалификации
1 А1 0 0 0 0 0 0 0 0 Полуфинале
2 Б1 0 0 0 0 0 0 0 0
3 А2 0 0 0 0 0 0 0 0 Натпревар за петто место
4 Б2 0 0 0 0 0 0 0 0
5 А3 0 0 0 0 0 0 0 0
6 Б3 0 0 0 0 0 0 0 0
First match(es) will be played on 10 ноември 2022. Извор: EHF
Правила за класификација: 1) бодови; 2) бодови во меѓусебните натпревари; 3) гол разлика во меѓусебните натпревари; 4) број на постигнати голови во меѓусебните натпревари; 5) гол разлика.
10 ноември 2022 A3 v Б2 Арена Стожице, Љубљана
10 ноември 2022 A2 v Б3 Арена Стожице, Љубљана

12 ноември 2022 A1 v Б1 Арена Стожице, Љубљана
12 ноември 2022 A2 v Б2 Арена Стожице, Љубљана
12 ноември 2022 A3 v Б3 Арена Стожице, Љубљана

14 ноември 2022 A3 v Б1 Арена Стожице, Љубљана
14 ноември 2022 A1 v Б3 Арена Стожице, Љубљана

16 ноември 2022 A1 v Б2 Арена Стожице, Љубљана
16 ноември 2022 A2 v Б1 Арена Стожице, Љубљана

Група 2[уреди | уреди извор]

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Квалификации
1 Ц1 0 0 0 0 0 0 0 0 Полуфинале
2 Д1 0 0 0 0 0 0 0 0
3 Ц2 0 0 0 0 0 0 0 0 Натпревар за петто место
4 Д2 0 0 0 0 0 0 0 0
5 Ц3 0 0 0 0 0 0 0 0
6 Д3 0 0 0 0 0 0 0 0
First match(es) will be played on 11 ноември 2022. Извор: EHF
Правила за класификација: 1) бодови; 2) бодови во меѓусебните натпревари; 3) гол разлика во меѓусебните натпревари; 4) број на постигнати голови во меѓусебните натпревари; 5) гол разлика.
11 ноември 2022 Ц3 v Д2 Спортски центар Борис Трајковски, Скопје
11 ноември 2022 Ц2 v Д3 Спортски центар Борис Трајковски, Скопје

13 ноември 2022 Ц1 v Д1 Спортски центар Борис Трајковски, Скопје
13 ноември 2022 Ц2 v Д2 Спортски центар Борис Трајковски, Скопје
13 ноември 2022 Ц3 v Д3 Спортски центар Борис Трајковски, Скопје

15 ноември 2022 Ц3 v Д1 Спортски центар Борис Трајковски, Скопје
15 ноември 2022 Ц1 v Д3 Спортски центар Борис Трајковски, Скопје

16 ноември 2022 Ц1 v Д2 Спортски центар Борис Трајковски, Скопје
16 ноември 2022 Ц2 v Д1 Спортски центар Борис Трајковски, Скопје

Елиминациска фаза[уреди | уреди извор]

Жреб[уреди | уреди извор]

 
ПолуфиналеФинале
 
      
 
18 ноември
 
 
I1
 
20 ноември
 
II2
 
 
 
18 ноември
 
 
 
II1
 
 
I2
 
Трето место
 
 
20 ноември
 
 
 
 
 
 

Полуфинале[уреди | уреди извор]

18 ноември 2022 I1 v II2 Арена Стожице, Љубљана

18 ноември 2022 II1 v I2 Арена Стожице, Љубљана

Натпревар за петто место[уреди | уреди извор]

18 ноември 2022 I3 v II3 Арена Стожице, Љубљана

Натпревар за трето место[уреди | уреди извор]

20 ноември 2022
14:45
ПорПолуф1 v ПорПолуф2 Арена Стожице, Љубљана

Финале[уреди | уреди извор]

20 ноември 2022
17:30
ПобПолуф1 v ПобПолуф2 Арена Стожице, Љубљана

Конечен пласман[уреди | уреди извор]

Квалификувана за Светското првенство 2023

Место Екипа
1
2nd
3rd
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Европска ракометна федерација (20 June 2018). „Trio of nations awarded with Women's EHF EURO 2022“. eurohandball.com. Архивирано од изворникот на 20 јуни 2018. Посетено на 1 јули 2018.
  2. „The World Cup in football changes the handball calendar in 2022 (Google translation)“. Danish Broadcasting Corporation. Ritzau. 15 февруари 2018. Посетено на 17 декември 2021.
  3. „Norway to start EHF EURO title defence in group with Hungary, Croatia and Switzerland“. Европска ракометна федерација. 28 април 2022. Посетено на 28 април 2022.
  4. „16 teams, four groups: How the Women's EHF EURO 2022 draw works“. Европска ракометна федерација. 25 April 2022. Архивирано од изворникот 25 април 2022. Посетено на 25 април 2022.
  5. „Playing times for Women's EHF EURO 2022 released“. Европска ракометна федерација. 6 May 2022. Посетено на 6 мај 2022.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]