Грци

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Грк)
Грци
Έλληνες
Јоанис Каподистријас, Перикле и Ел Греко
Вкупен број на населението 14.000.000 – 16.000.000 (приближно)
Региони каде што живее етничката група Грција:
   10.744.740 (попис 2001)

САД:
   1.213.807 (попис 2000)[1] – приближно 3.000.000 тврдат дека се Грци [2]
Кипар:
   689.471 (попис 2001)
Австралија:
   375.703 (попис 2001)[3]
Германија:
   370.000 (попис 2006)[4]
Канада:
   215.105 (попис 2001)[5]
Обединето Кралство:
   212.000 (приближно)[6]
Русија:
   97.827 (попис 2002)[7]
Украина:
   91.500 (попис 2001)[8]
Албанија:
   58.785 (попис 1989)[9]
Белгија:
   35.000 (проценка)[10]
Франција:
   35.000 (проценка)[11]
Италија:
   30.000 (проценка)[12]
Бразил:
   25.000 (проценка)[6]
Аргентина:
   20.000 (проценка)[6]
Грузија:
   15.166 (попис 2002)[13]
Казахстан:
   12.703 (попис 1999)[14]
Холандија:
   12.500 (проценка)[15]
Шведска:
   12.000 – 15.000 (проценка)[16]
Швајцарија:
   11.000 (проценка)[17]
Нов Зеланд:
   10.000 (проценка)[6]
Узбекистан:
   9.500 (проценка)[18]
Романија:
   6.513 (попис 2002)[19]
Австрија:
   5.000 (приближно)[20]
Египет:
   3.800 (проценка)[21]
Бугарија:
   3.408 (попис 2001)[22]
Чешка:
   3.231 (попис 2001)[23]
Молдавија:
   3.000 (приближно)[24]
Унгарија:
   2.509 (попис 2001)[25]
Турција:
   2.500 (приближно)[26]
Луксембург:
   2.000 (приближно)[27]
Шпанија:
   1.500 – 2.000 (приближно)[28]
Полска:
   1.404 (попис 2002)[29]
Ерменија:
   1.176 (попис 2002)[30]
Зимбабве:
   1,100 (приближно)[31]
Данска:
   1,000 (приближно)[32]
Мексико:
   1,000 (приближно)[33]
Киргистан:
   650 – 700 (приближно)[34]
Јордан:
   600 (приближно)[35]
Етиопија:
   500 (приближно)[36]
Македонија:
   422 (попис 2002)[37]
Азербејџан:
   250 – 300 (приближно)[38]
Остаток од светот:
   видете Грчка дијаспора

Јазик Грчки
Религија Православие

Грците (грчки: Έλληνες, Елинес) — индоевропски народ чија матична држава е Грција, каде што ги има и во најголем број. Конститутивен народ се и на Кипар. Грците го зборуваат грчкиот јазик и имаат православна вероисповед, но постојат помали католички заедници во јонските и егејските острови, последица на вековното италијанско присуство во тие мориња.

Грците како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

 • „Бачванинот и Гркот“ (Бачванин и Грк) - српска народна приказна.[39]

Во делото „Богатството на царот Радован“, српскиот поет Јован Дучиќ вели дека Грците се повеќе љубезни другари, отколку доверливи пријатели.[40] Според него, тие не се љубоморни зашто сметаат дека жената може лесно да се надомести, како и поради тоа што и тој е во состојба да изневери.[41] Во својот роман „Истражител“, српскиот писател Драган Великиќ вели дека „Гркините не се одликуваат со убавина, но кога се убави, тогаш се вистински божици“.[42]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Омогенија

Религиозни

Академски

Извори[уреди | уреди извор]

 1. Соединети Американски Држави: попис од 2000
 2. Стејт Департмент на САД: Background Note: Грција (англиски)
 3. Комисија за односи со заедниците: Попис од 2001 (германски)
 4. Германија: Грчко население во Германија, од Федерална Република Германија (односи помеѓу Грција и Германија) (германски)
 5. Видете Листа на Канаѓани по етничка припадност
 6. 6,0 6,1 6,2 6,3 Грци низ светот (англиски)
 7. Норвешки институт за меѓународни работи: Центар за руски студии: Попис од 2002 (новонорвешки)
 8. Државен статистички комитет на Украина: Попис од 2001 (англиски)
 9. УНПО: Извештај на мисијата за ситуацијата со грчкото малцинство во Албанија (англиски)
 10. Република Грција: Министерство за надворешни работи: Белгија: грчката заедница (англиски)
 11. Република Грција: Министерство за надворешни работи: Франција: грчката заедница (англиски)
 12. Република Грција: Министерство за надворешни работи: Италија: грчката заедница (англиски)
 13. Eurominority: Грците во Грузија (англиски)
 14. Организација за надворешна трговија на Јапонија: Институт за економии во развој: Етнодемографска ситуација во Казахстан (англиски)
 15. Според националната статистичка служба на Холандија, цитирано од: Република Грција: Министерство за надворешни работи: Холандија: грчката заедница (англиски)
 16. Република Грција: Министерство за надворешни работи: Шведска: грчката заедница (англиски)
 17. Република Грција: Министерство за надворешни работи: Швајцарија: грчката заедница
 18. Cентрална Азија - Кавказ анализа: Грците во Узбекистан
 19. ClubAfaceri: Попис од 2002 (романски)
 20. Република Грција: Министерство за надворешни работи: Австрија: грчката заедница
 21. Република Грција: Министерство за надворешни работи: Египет: грчката заедница (англиски)
 22. Република Бугарија: Национален статистички институт: Попис од 2001
 23. Канцеларија на Владата на Чешката Република: Попис 2001
 24. Република Грција: Министерство за надворешни работи: Молдавија (англиски)
 25. Унгарска централна статистичка канцеларија: Попис 2001
 26. However according to the Human Rights Watch the Greek population in Turkey is estimated at 2,500 in 2006. "From “Denying Human Rights and Ethnic Identity” series of Human Rights Watch" Human Rights Watch, 2 July 2006.
 27. Република Грција: Министерство за надворешни работи: Луксембург: грчката заедница
 28. Република Грција: Министерство за надворешни работи: Шпанија: грчката заедница
 29. Видете Демографија на Полска
 30. Национална статистичка служба на Република Ерменија: Попис 2002
 31. Република Грција: Министерство за надворешни работи: Зимбабве: грчката заедница (англиски)
 32. Република Грција: Министерство за надворешни работи: Данска: грчката заедница(англиски)
 33. Comunidad Helenica de Mexico: Грчката страна на Мексико
 34. Република Грција: Министерство за надворешни работи: Киргистан: грчката заедница (англиски)
 35. Република Грција: Министерство за надворешни работи: Јордан: грчката заедница (англиски)
 36. Република Грција: Министерство за надворешни работи: Етиопија: грчката заедница (англиски)
 37. Видете Демографија на Република Македонија
 38. Република Грција: Министерство за надворешни работи: Азербејџан: грчката заедница (англиски)
 39. Народне приповетке. Београд: Просвета, 1963, стр. 154.
 40. Јован Дучић, Благо Цара Радована (друго издање). Београд: Laguna, 2018, стр. 194.
 41. Јован Дучић, Благо Цара Радована (друго издање). Београд: Laguna, 2018, стр. 111.
 42. Dragan Velikić, Islednik, peto izdanje. Beograd: Laguna, 2016, стр. 131.