Eric Clapton at His Best

Од Википедија — слободната енциклопедија
Eric Clapton at His Best
Компилационен албум од Ерик Клептон
Издаденсептември 1972
ЖанрРок
Издавачка куќа„Polydor“, „RSO
ПродуцентРазлични; видете го списокот на песни
Ерик Клептон — Хронологија
The History of Eric Clapton
(март 1972)
Eric Clapton at His Best
(септември 1972)
In Concert
(јануари 1973)
 Професионални оценки
Прегледни резултати
Извор Оценка
Allmusic 3/5 ѕвездички[1]

Eric Clapton at His Best е компилационен албум составен од раната соло работа на Ерик Клептон, а издаден е во септември 1972. Во албумот се вклучени и песни изработени од поранешната група на Клептон „Cream“.

Иако се продавал и во останатите земји, Eric Clapton at His Best во најголема мера бил адресиран за пазорот во Северна Америка. Албумот бил достапен во годините од 1972-76.

Список на песни[уреди | уреди извор]

Прва страна[уреди | уреди извор]

 1. „Bottle Of Red Wine“ (Диланеи Бремлит и Ерик Клептон) - 3:06
  • Од Eric Clapton (1970). Продуцирана од Диланеи Бремлит.
 2. „Anyday“ (Ерик Клептон и Боби Витлок) - 6:33
 3. „I Looked Away“ (Ерик Клептон и Боби Витлок) - 3:02
  • Од Layla and Other Assorted Love Songs.
 4. „Let It Rain“ (Бони Бремлит и Ерик Клептон) - 5:07
  • Од Eric Clapton.
 5. „Lonesome And A Long Way From Home“ (Бони Бремлит и Лион Расел) - 3:43
  • Од Eric Clapton.

Втора страна[уреди | уреди извор]

 1. „Sea Of Joy“ (Стиви Винвуд) - 5:23
  • Од Blind Faith (1969). Продуцирана од Џими Лилер во аранжман со Роберт Стигвуд и Крис Блеквел.
 2. „Layla“ (Ерик Клептон и Џим Гордон) - 7:01
  • Од Layla and Other Assorted Love Songs.
 3. „Blues Power“ (Ерик Клептон и Лион Расел) - 3:10
  • Од Eric Clapton.
 4. „Bell Bottom Blues“ (Ерик Клептон) - 5:00
  • Од Layla and Other Assorted Love Songs.

Трета страна[уреди | уреди извор]

 1. „After Midnight“ (Џ. В. Кејл) - 3:11
  • Од Eric Clapton.
 2. „Keep On Growing“ (Ерик Клептон и Боби Витлок) - 6:20
  • Од Layla and Other Assorted Love Songs.
 3. „Little Wing“ (Џими Хендрикс) - 5:31
  • Од Layla and Other Assorted Love Songs.
 4. „Presence Of The Lord“ (Ерик Клептон) - 4:48
  • Од Blind Faith.

Четврта страна[уреди | уреди извор]

 1. „Why Does Love Got To Be So Sad?“ (Ерик Клептон и Боби Витлок) - 4:41
  • Од Layla and Other Assorted Love Songs.
 2. „Easy Now“ (Ерик Клептон) - 2:58
  • Од Eric Clapton.
 3. „Slunky“ (Диланеи Бремлит и Ерик Клептон) - 3:33
  • Од Eric Clapton.
 4. „Key To The Highway“ (Чарлс Сигар, Биг Бил Брунзи) - 9:39
  • Од Layla and Other Assorted Love Songs.

Личности[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „allmusic ((( „Eric Clapton at His Best" - Преглед )))“. www.allmusic.com. Посетено на 25 јануари 2010.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]