Список на епизоди од „Македонски народни приказни“ (стар серијал)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на епизоди од серијалот „Македонски народни приказни“ снимен во периодот од 1984 до 2003 година, во продукција на ТВ Скопје (МРТ).

Епизодите се претставени редоследно според годината на снимање:

ПРИКАЗНА ГОДИНА РЕЖИСЕР
1.        Цане и ламјата 1984 Мишо Рогановиќ
2.       Изгубената царица 1985 Љупчо Билбиловски
3. Калуѓерот и арамијата 1985 Лазар Паковски
4.        Кој си праи, сам си праи 1985 Љупчо Билбиловски
5.     Крали Марко Самовилјак 1985 Мишо Рогановиќ
6.     Сиромавиот и неговиот кум Свети Арангел 1985 Мишо Рогановиќ
7.     Сиромавиот и тројцата арамии 1985 Љупчо Билбиловски
8.     Царот и двајцата измеќари 1985 Љупчо Билбиловски
9.     Ѓаволот и бабата 1986 Стојан Стојаноски
10.     Ѓаволот и клисарот 1986 Стојан Стојаноски
11. Злата позлатена 1986 Ѓорѓи Стојаноски
12. Итар Пејо и арамиите 1986 Лазар Паковски
13. Итар Пејо и магарето 1986 Лазар Паковски
14. Итар Пејо и тројцата Мариовци 1986 Лазар Паковски
15. Итриот момок 1986 Лазар Паковски
16. Крале Марко јунак стана 1986 Љупчо Билбиловски
17. Крале Марко и Дука Хајтудин 1986 Стојан Стојаноски
18. Крале Марко и Црна Арапина 1986 Стојан Стојаноски
19. Попот што станал арамија 1986 Лазар Паковски
20. Чорбаџи Ѓорѓи и Осман Бег 1 дел 1986 Лазар Паковски
21. Чорбаџи Ѓорѓи и Осман Бег 2 дел 1986 Лазар Паковски
22. Ѓаволштините на Рамче 1 дел 1987 Слободан Деспотовски
23. Ѓаволштините на Рамче 2 дел 1987 Слободан Деспотовски
24. Попот, владиката и Ѓуптинот 1 дел 1987 Миле Грозданоски
25. Попот, владиката и Ѓуптинот 2 дел 1987 Миле Грозданоски
26. Ашкетијата и човечките правди и неправди 1988 Ербил Алтанај
27. Возгордеаниот цар 1988 Богдан Поп Ѓорчев
28. Добриот џин и сиромавиот 1988 Ербил Алтанај
29. Еј пусти пари 1988 Ербил Алтанај
30. Женска итрина 1988 Ербил Алтанај
31. Изгубениот син 1988 Љупчо Билбиловски
32. Инает 1988 Ербил Алтанај
33. Закопаното богатство 1988 Богдан Поп Ѓорчев
34. Кадијата и сиромавиот 1988 Богдан Поп Ѓорчев
35. Кртот бил попски син 1988 Ербил Алтанај
36. Куменџијата и ѓаволот 1988 Ербил Алтанај
37. Лошата баба 1988 Ербил Алтанај
38. Мамино галениче 1988 Миле Грозданоски
39. Мечо и наречниците 1988 Ербил Алтанај
40. Мудриот старец 1988 Богдан Поп Ѓорчев
41. Недоветен меанџија 1988 Ербил Алтанај
42. Платено и преплатено 1988 Ербил Алтанај
43. Рамиз XIV 1988 Ербил Алтанај
44. Се затнало 1988 Ѓорѓи Стојаноски
45. Сиромавиот од џенем 1988 Богдан Поп Ѓорчев
46. Со свој камен по глава 1988 Љупчо Билбиловски
47. Тројцата лажачи 1988 Миле Грозданоски
48. Арамијата што се исповеда на попот 1989 Ербил Алтанај
49. Баш арамија 1989 Богдан Поп Ѓорчев
50. Бесценети дрва 1989 Ербил Алтанај
51. Богатство без пари 1989 Драган Велјановски
52. Како дошло така пошло 1989 Драган Велјановски
53. Краток ум, долги коси 1989 Ербил Алтанај
54. Не за кого е речено, туку за кого е печено 1989 Љупчо Билбиловски
55. Пишман аџија 1989 Ербил Алтанај
56. Правдината на видело 1989 Ербил Алтанај
57. Премудриот Соломон и ѓаволите 1989 Драган Велјановски
58. Старецот што го спаси царството 1989 Богдан Поп Ѓорчев
59. Сиромавиот што се стори цар 1989 Љупчо Билбиловски
60. Царот и бувот 1989 Ербил Алтанај
61. Царот и екимот                                     1989 Ербил Алтанај
62. Царот и овчарот 1989 Љупчо Билбиловски
63. Умот и к’сметот 1989 Драган Велјановски
64. Умот царува 1989 Драган Велјановски
65. Без ука нема наука 1990 Драган Велјановски
66. Бог да те чува од женска беља 1990 Драган Велјановски
67. Грев 1990 Драган Велјановски
68. Двајцата скржавци – каскатии 1990 Драган Велјановски
69. Двете трески 1990 Драган Велјановски
70. Жената што го пукнала ѓаволот 1990 Драган Велјановски
71. Загубениот прстен 1990 Драган Велјановски
72. Илјада јајца 1900 Драган Велјановски
73. Мрзливата жена и метлата 1990 Драган Велјановски
74. Ортаци 1990 Љупчо Билбиловски
75. Простиот и Свети Никола 1990 Драган Велјановски
76. Свети Тома мајсторот 1990 Драган Велјановски
77. Сиромавиот што го бараше Бога 1990 Драган Велјановски
78. Скржавиот поп 1990 Драган Велјановски
79. Сон 1990 Драган Велјановски
80. Со слога царството се гради 1990 Драган Велјановски
81. Три заповеди од татко 1990 Драган Велјановски
82. Бабата и екимот 1991 Драган Велјановски
83. Бабата што стана гатачка 1991 Драган Велјановски
84. Батакчиите 1991 Драган Велјановски
85. Господ и вдовицата со детето 1991 Драган Велјановски
86. Двајцата браќа и к’сметите 1991 Драган Велјановски
87. Двајцата браќа и сестрата 1991 Драган Велјановски
88. Дедо Ное и коработ 1991 Драган Велјановски
89. За доброто добро, за лошото лошо 1991 Драган Велјановски
90. Кој на лошиот добро му прави, на ѓаволот свеќа му пали 1991 Драган Велјановски
91. К’сметлија и нек’сметлија 1991 Драган Велјановски
92. К’сметот и сиромавиот 1991 Драган Велјановски
93. Лошата жена е полоша и од змија 1991 Драган Велјановски
94. Лошото и злото се заортачиле 1991 Драган Велјановски
95. Мажот, жената и питачот 1991 Драган Велјановски
96. Момчето со сонце и месечина 1991 Драган Велјановски
97. Правината и кривината 1991 Драган Велјановски
98. Старите што ги носеле в планина да умрат 1991 Драган Велјановски
99. Тројцата браќа 1991 Драган Велјановски
100. Царот што не сакал да умре 1991 Драган Велјановски
101.       Царскиот син – ковач 1991 Драган Велјановски
102.       Човечкото око ненаситно 1991 Драган Велјановски
103.       Чиракот и кадијата 1991 Драган Велјановски
104.       Анџиката и тројцата лажачи 1992 Душко Ѓорѓиоски
105.       Бакалот и момчето 1992 Драган Велјановски
106.       Богатство и ум 1992 Драган Велјановски
107.       Богомолна жена, прва ороспија 1992 Драган Велјановски
108.       Брат брата не рани, ама тешко кој го нема 1992 Душко Ѓорѓиоски
109.       Господ и дрварот 1992 Ѓорѓи Стојаноски
110.       Гром и во коприва удира 1992 Ѓорѓи Стојаноски
111.       Двајцата браќа на правдина в зандана 1992 Драган Велјановски
112.       Двајцата лажој, ортаци 1992 Драган Велјановски
113.       Две жени води, без гаќи оди 1992 Драган Велјановски
114.       Завидливиот богат и праведниот сиромав 1992 Душко Ѓорѓиоски
115.       И многу добрина не чини 1992 Драган Велјановски
116.       Илина и Илија 1992 Драган Велјановски
117.       Итрата будалеста жена 1992 Драган Велјановски
118.       Кој си дава, себе дава 1992 Драган Велјановски
119.       К’смет во шупливо јаболко 1992 Ѓорѓи Стојаноски
120.       Лошата маќеа што затекла две деца 1992 Драган Велјановски
121.       Маѓепсаното момче 1992 Драган Велјановски
122.       Мажот што ги запишувал сите женски итроштиње 1992 Драган Велјановски
123.       Мало добро, за големо добро 1992 Драган Велјановски
124.       Момата и дванаесетте месеци 1992 Драган Велјановски
125.       Момчето што се стори пијаница 1992 Ѓорѓи Стојаноски
126.       Највештиот арамија, чиракот и кадијата 1992 Ѓорѓи Стојаноски
127.       Не за кого е печено, туку за кого е речено 1992 Душко Ѓорѓиоски
128.       Ортаклук со Свети Никола 1992 Драган Велјановски
129.       Пишман ќе бидиш и вака и така 1992 Драган Велјановски
130.       Праина до краина 1992 Душко Ѓорѓиоски
131.       Си било, си било 1 дел 1992 Драган Велјановски
132.       Си било, си било 2 дел 1992 Драган Велјановски
133.       Сиромавиот и Господ 1992 Драган Велјановски
134.       Сиромавиот и наречниците 1992 Драган Велјановски
135.       Сиромавиот терзија 1992 Драган Велјановски
136.       Сиромавиот што гледал в очи 1992 Драган Велјановски
137.       Скржавиот ерген 1992 Ѓорѓи Стојаноски
138.       Треската и борџот 1992 Драган Велјановски
139.       Трипун и Богородица 1992 Драган Велјановски
140.       Ферман за тепање 1992 Драган Велјановски
141.       Христос и комарџијата 1992 Драган Велјановски
142.       Царот и меаните 1992 Драган Велјановски
143.       Чесната попоа ќерка 1992 Драган Велјановски
144.       Човекот што отиде кај сонцето 1992 Драган Велјановски
145.       Чорбаџијата и ѓаволот 1992 Драган Велјановски
146.       Што ќе даиш на овој свет, тоа ќе наиш на оној свет 1992 Драган Велјановски
147.       Шут Петко 1992 Душко Ѓорѓиоски
148.       Грешна душа 1993 Ѓорѓи Стојаноски
149.       Магарешки инает 1994 Душко Ѓорѓиоски
150.       Секој со својата мака 1994 Душко Ѓорѓиоски
151.       Чиракот мајстор 1994 Душко Ѓорѓиоски
152.     Спогодба си е спогодба 1994 Душко Ѓорѓиоски
153.       Братска делба 1995 Драган Велјановски
154.       Господ гледа 1995 Драган Велјановски
155.       Жив арамија 1995 Драган Велјановски
156.       Кадијата и измеќарот 1995 Драган Велјановски
157.       Аманет за старите 1996 Драган Велјановски
158.       Двајцата ортаци 1996 Драган Велјановски
159.       Дебелата греда 1996 Драган Велјановски
160.       Јаболкница 1996 Драган Велјановски
161.       Магарешка кожа 1996 Драган Велјановски
162.       Мрзливиот кујунџија 1996 Драган Велјановски
163.       Мрзливиот од Света Гора 1996 Драган Велјановски
164.       Мудроста е богатство 1996 Драган Велјановски
165.       Неверниот измеќар 1996 Драган Велјановски
166. Продадена душа 1996 Драган Велјановски
167.       Риби од нива 1996 Драган Велјановски
168.       Секој со својата среќа 1996 Драган Велјановски
169.       Скали 1996 Драган Велјановски
170. Трампање 1996 Ѓорѓи Колозов
171.       Тројца браќа 1996 Драган Велјановски
172.       Бабата-ѓавол 1997 Драган Велјановски
173.     Будалестиот Стојанче 1997 Драган Велјановски
174.       Добрината на едно момче 1997 Драган Велјановски
175.       И пајако го создал Госпо за добрина 1997 Драган Велјановски
176.       Купи ден, помини 1997 Драган Велјановски
177.       Мајстор над мајсторите 1997 Драган Велјановски
178.       Свети Илија и наречниците 1997 Драган Велјановски
179.       Мома-војник                             1997 Драган Велјановски
180.       Мрзливата снаа и мудриот свекор 1997 Драган Велјановски
181.       Непрокопсаниот син 1997 Драган Велјановски
182.       Свекрва и снаа 1997 Душко Ѓорѓиоски
183.       Сѐ што било поминало и сѐ што ќе биде ќе помине 1997 Драган Велјановски
184.       Секое зло за добро 1997 Драган Велјановски
185.       Синот арамија 1997 Драган Велјановски
186.       Сиромавиот селанец и богатите граѓани 1997 Драган Велјановски
187.       Судијата и тројцата гледачи 1997 Драган Велјановски
188.       Тројцата побратими и царот 1997 Драган Велјановски
189.       Господ, ангелот и пријателите 1998 Ѓорѓи Колозов
190.       Ептен арамија 1998 Ѓорѓи Колозов
191.       Итриот вдовец 1998 Ѓорѓи Колозов
192.       Кој другому гроб копа, самиот во него паѓа 1998 Ѓорѓи Колозов
193.       Мајката што си го учеше детето на лошо 1998 Ѓорѓи Колозов
194.       Бабата и чорбаџијата 1999 Драган Велјановски
195.       Женска итрина 1999 Драган Велјановски
196.       И вака и така не чини 1999 Драган Велјановски
197.       Од доброто има подобро 1999 Драган Велјановски
198.       Печена гуска летнала 1999 Драган Велјановски
199.       Сиромавиот што гледал в очи 1999 Драган Велјановски
200.       Жената, ѓаволот и Господ 2000 Драган Велјановски
201.       Лебарчето што зборувало со тревите 2000 Драган Велјановски
202.       Најмалото братче 2000 Драган Велјановски
203.       Трговецот и слугатa 2000 Драган Велјановски
204. Двајцата браќа на правдина в зандана 2003 Драган Велјановски
205. Чесниот кадија и сиромавиот 2003 Драган Велјановски

Последната приказна од стариот серијал е „Чесниот кадија и сиромавиот“ снимена во 2003 година, а додека пак, „Двајцата браќа на правдина в зандана“ претставува последната снимена приказна на Ѓорѓи Колозов.

Глумечка екипа и број на учество по епизоди[уреди | уреди извор]

Глумец

                                     

број на

епизоди

Ѓорѓи Колозов 196
Шенка Колозова 183
Лазар Бараков 137
Гоце Тодоровски 134
Ванчо Петрушевски 130
Гоце Влахов 124
Иван Каровски 43
Стојна Костовска 37
Кирил Андоновски 37
Кире Печијаревски 33
Дубравка Киселички 32
Владимир Ангелевски - Дади 30
Анче Џамбазова 26
Димче Мешковски 26
Александар Шехтански 25
Џемаил Максут 25
Виктор Иванов 23
Снежана Киселички 21
Светлана Кировска - Герасимова 21
Душко Костовски 17
Ѓокица Лукаревски 17
Трајче Георгиев 13
Славица Зафировска 13
Симона Филиповска 12
Јоана Поповска 11
Изабела Новотни 11
Јасмина Поповска 10
Васил Шишков 8
Петар Арсовски 7
Верица Ристевска 7
Ацо Видиков 7
Рубенс Муратовски 5
Ненад Милосавлевиќ 5
Љутви Сејфула 5

Режисери по број на епизоди[уреди | уреди извор]

Режисер

                                     

број на

епизоди

Драган Велјановски 119
Ербил Алтанај 19
Душко Ѓорѓиоски 11
Љупчо Билбиловски 11
Ѓорѓи Стојаноски 10
Богдан Поп Ѓорчев 8
Лазар Паковски 8
Ѓорѓи Колозов 6
Стојан Стојаноски 4
Миле Грозданоски 4
Мишо Рогановиќ 3
Слободан Деспотовски 2