Список на епизоди од „Македонски народни приказни“ (нов серијал)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Епизоди во продукција на МРТ[уреди | уреди извор]

Ова е список на епизоди од серијалот „Македонски народни приказни“ снимен во периодот од 2010 до 2016 година, во продукција на МРТ.

Епизодите се претставени редоследно според годината на снимање:   

ПРИКАЗНА ГОДИНА
1.       Аманет за старите 2010
2.       Барал рогови, останал без 2010
3.       Браќа арамии 2010
4.       Главата полна, џебот празен 2010
5.       Гоне и кадијата 2010
6.       Го стигнала правдината 2010
7.       Грнчар 2010
8.       Добрината секогаш се наградува 2010
9.       Доброто никогаш не гине 2010
10.   Ѓаволот и момчето 2010
11.   Завидливите браќа 2010
12.   Итриот и завидливиот 2010
13.   Јованче будалчето 2010
14.   Кога не ти работи к’сметот 2010
15.   Лоша мисла, лошо носи 2010
16.   Лошиот цар Ногај 2010
17.   Момчето и Господ 2010
18.   Момчето и трите совети 2010
19.   Пари од небо 2010
20.   Печалба со итрина 2010
21.   Се вратила од умрените 2010
22.   Стојанче и тројцата браќа 2010
23.   Трампа 2010
24.   Украденото не наситува 2010
25.   Царот и овчарот 2010
26.   Чичко и внуци арамии 2010
27.   Чоли скапаникот 2010
28.   Чорбаџијата овен 2010
29.   Белото магаре 2011
30.   Дарежливиот и скржавиот 2011
31.   Едноокото момче 2011
32.   Женско царство 2011
33.   Жив лош, мртов уште полош 2011
34.   Итриот вдовец 2011
35.   Итриот Тимчо 2011
36.   Калајџии, казанџии 2011
37.   Криво седи, право суди 2011
38.   Крпачот и богатиот 2011
39.   Лажно ветување 2011
40.   Лошата снаа 2011
41.   Лошата царица 2011
42.   Мрзливиот кујунџија 2011
43.   Од пијаниот и будалиот бега 2011
44.   Праведниот кадија и двајцата браќа 2011
45.   Приказни од меаната 2011
46.   Си го барал, си го нашол 2011
47.   Суд 2011
48.   Триста гревови 2011
49.   Ќерката на говедарот 2011
50.   Чесното момче царски зет 2011
51.   Ако ветиш, исполни 2012
52.   Богатиот трговец и сиромавиот селанец 2012
53.   Добриот и будалиот се браќа 2012
54.   Добро прави, добро најди 2012
55.   Евреинот што чекал три за едно 2012
56.   Жената што се сторила риба 2012
57.   За ум 2012
58.   Злата, златна девојка 2012
59.   Златната планина 2012
60.   Изгубениот син 2012
61.   Момчето што беше калфа кај ѓаволот 2012
62.   Неверник 2012
63.   Од ракија боли грбот 2012
64.   Парата не лаже 2012
65.   Подарено јаже 2012
66.   Поитар од итриот 2012
67.   Секој со својата среќа 2012
68.   Среќа во туѓо огниште 2012
69.   Трпе му се налутил на к’сметот 2012
70.   Туѓото било послатко 2012
71. Царот и чорбаџиите 2012
72.   Аманет за слога и правдина 2013
73.   Благослов од бабата 2013
74.   Волшебниот глас 2013
75.   Господ и ангелот 2013
76. Двајцата браќа и сиромаштијата 2013
77. Жената на кројачот 2013
78 Крадени пари, црвени образи 2013
79.   На нероден Петко капа му кројат 2013
80.   Од гледање фајде нема 2013
81.   Умната ќерка – умница 2013
82. Сѐ што е твое, е и мое 2013
83.   Дедо е секогаш во право 2014
84.   Дедо Петко и баба Пена 2014
85.   Лоша мисла, цела болест 2014
86.   Маѓепсаното момче 2014
87.   Молчењето е злато 2014
88.   На нероден Петко капа му кројат 2014
89.   Плата според работата 2014
90.   Синот и чалгијата 2014
91.   Сиромавиот од џенем 2014
92.   Сиромав човек, жив ѓавол 2014
93.   Старецот и браќата 2014
94.   Старите што ги носеле в планина да умрат 2014
95.   Тројцата арамии 2014
96.   Умот и к’сметот 2014
97.   Ангелот на смртта 2015
98.   Во село не се враќам, за мотика не се фаќам 2015
99.   Даскалот 2015
100.         За сѐ има лек 2015
101.         Итриот измеќар и алвата 2015
102. Кога тогаш сѐ се враќа 2015
103. Не за кого е речено, туку за кого е печено 2015
104.         Неукиот кујунџија           2015
105.         Пари или среќа 2015
106.         Праведниот цар 2015
107.         Рани душа да те слуша 2015
108.         Среќата во едно јаболче 2015
109.         Трпение спасение 2015
110.         Умната девојка 2015
111.         Чувај Боже од женска беља 2015
112.         Добриот Добре 2015
113.         Итрата мрзелива жена 2015
114.         Итриот момок 2015
115.         Приказна од меаната 2015
116. Како беше онаа нашата 2015
117. Лошата баба и ѓаволчето 2015
118. Мудрецот и царот 2015
119. Сто пати продадено 2015
120. Тетка неволја 2015
121. Умот е богатство 2015
122. Што ти нарекле, тоа ќе те снајде 2015

Првата приказна од новиот серијал во продукција на МРТ е „Грнчар“, чие сценарио е на Шенка Колозова, а режија на Миле Грозданоски.

Глумечка екипа и број на учество по епизоди[уреди | уреди извор]

Глумец

                                     

број на

епизоди

Владо Дојчиновски 101
Шенка Колозова 86
Гоце Тодоровски 82
Ванчо Петрушевски 42
Дубравка Киселички 40
Александар Микиќ 35
Кирил Андоновски 32
Гоце Влахов 27
Душко Ѓорѓиоски 27
Марина Поп Панкова 26
Љупчо Бојковски 22
Никола Тодоровски 17
Кире Печијаревски 17
Роберт Ристов 14
Ацо Видиков 14
Весна Димитровска-Бобевски 14
Горан Илиќ 12
Зорица Панчиќ 12
Едмонд Сотир 12
Анастас Тановски 11
Горан Трифуновски 11
Јордан Витанов 11
Ева Скендеровска 9
Ѓорѓи Нешкоски 9
Александар Шехтански 9
Кети Дончевска Илиќ 9
Марија Новак 9
Маја Андоновска 8
Крсте Јовановски 7
Владимир Јовановски 7
Гордана Ендровска 6
Марија Спиркоска-Илијеска 5
Мирјана Ристов 5
Славица Зафировска 5
Елизабета Стефановска 5
Весна Гаврил 5
Снежана Киселичка 5
Стојна Костовска 4
Трајче Ѓоргиев 4
Лазе Манасковски 4
Анастасија Ашкилова 4
Катерина Шехтанска 4
Симон Манасковски 4
Предраг Павловски 3
Михајло Настевски 3
Трајанка Илиева 3
Илија Илиоски 3
Ердоган Максут 3
Нино Леви 2
Борче Начев 2
Диме Илиев 1

Епизоди во продукција на А1 ТВ[уреди | уреди извор]

Ова е список во продукција на А1 Телевизија "Македонски народни приказни" снимен во периот од 2007 до 2010 година, во продукција на А1-телевизија

Реден број ПРИКАЗНА Година
1. Стара крв 2007
2. Век и помин 2007
3. Бакалчева чешма 2007
4. Учителот 2007
5. Сите конци 2007
6. Речено печено 2007
7. Златниот крст 2007
8. Стол и престол 2007
9. Износени опинци 2007
10. Љубовна планина 2007
11. Благој лутко 2007
12. Женил се Павле маанџи 2007
13. Питулици 2007
14. Каскет со небо 2007
15. Топли ладни симити 2007
16. Вечна слава 2007
17. Бројаница 2007
18. Вапцани денови 2007
19. Да го истераме тате 2007
20. Првата народна царица 2007
21. Роглестиот цар 2007
22. Цокули број 52 2007
23. Првото внуче 2007
24. Прочка 2007
25. Маќеа и очув 2007
26. Тефтерот 2008
27. Награда и казна 2008
28. Добро ве најдовме 2008
29. Лепливи прсти 2008
30. Ретко пиле 2008
31. Богданов зелник 2008
32. Ќупот 2008
33. Итар Димитар 2008
34. Туѓо чедо 2008
35. Волк волк 2008
36. Бардачиња 2008
37. Љубоморниот маш 2008
38 Убавата Кате 2008
39. Жеден Петко 2008
40. Спаско и Танаско 2008
41. Момче за Јаглика 2008
42. Скржавиот оџак 2008
43. Оревот под круша паѓа 2008
44. Љуби Љуба ѓаволица 2008
45. Најскапоцено 2008
46. Несоница 2008
47. Шарени карти 2008
48. Последниот старец 2008
49. Удрено куче 2008
50. Вечниот цар 2008
51. Чичко сомун 2008
52. Коцка шеќер 2008
53. Сто товари дрва 2008
54. Кумот и ќесето 2008
55. Козата белка 2008
56. Пилешка недела 2008
57. Име за сокакот 2008
58 Веселникот Ѕимбо 2009
59. Првата кошница 2009
60. Скапи пријатели 2009
61. Испарени пари 2009
62. Вдовица праведница 2009
63. Треварот Јасеким 2009
64. Итар Пејо и пиперчет 2009
65. Итар Пејо и ќесето 2009
66. Лек и лелек 2009
67. Мало добро за големо добро 2009
68. Три жени 2009
69. Софра за гледање 2009
70. Арамијата што се исповедаше кај попот 2009
71. Скок и прескок 2009
72. Вересија 2009
73. Спасе и ѓаволот 2009
74. Студешници 2009
75. Лесна работа 2009
76. Коњско магаре 2009
77. Чудниот стројник 2009
78. Обележаниот грош 2009
79. Дома зет кај питачот 2009
80. Што правиш Маре 2009
81. Чудниот судник 2009
82. Чист понеделник 2009
83. Диман викачот 2009
84. Најбрзата родилка 2009
85. Венче за клинеч 2009
86. Десет чофтиња за една пара 2009
87. Мирисот што смрди 2009
88. Двајцата арамии 2009
89. Коњ божем дорија 2009
90. Двајцата скржавци 2009
91. Фрлач на болви 2009
92. Песната 2009
93. Чук, чук подбишега 2009
94. Алва за доручек 2009
95. Првенци 2009
96. Женењето не шака работа 2009
97. Крпен бајрак 2009
98. Продавачот на јаболки 2009
99. Вересија потресија 2009
100. Винари море ортаци 2009
101. Рогови и рогови 2009
102. Благослов 2009
103. Пуста правдина 2009
104. Десет муви 2009
105. Торбата 2009
106. Верноста на проба 2009
107. Мачорова уста 2010
108. Подварена манџа 2010
109. Трампа за еден ден 2010
110. Слугата и слугинката 2010
111. Каџе и петел 2010
112. Млеко и вода 2010
113. Миризливи дрва 2010
114. Пазарлак 2010
115. Арамилак 2010
116. Од село вечера 2010
117. Две итрици 2010
118. Двајца мажи еден ѓуп 2010
119. Понадица 2010
120. Мост за газење 2010
121. Приучен поп 2010
122. Разгалено дете 2010
123. Најбогатиот скржав 2010
124. На лагата и се кратки нозете 2010
125. Женски ѓаолштине 2010
126. Мрзливата жена 2010
127. Гаталец и паталец 2010
128. Двајцата тамавѓари 2010
129. Голчо и голтар 2010
130. Голем е господ 2010
131. Двојник 2010
132. Леблебија 2010
133. Добролед и лутиче 2010
134. Безделници 2010
135. Кренат покажалец 2010
136. Откршена среќа 2010
137. Ден за стрижење 2010
138. Цената на човекот 2010
139. Денот не е зајак 2010
140. Зелник од убави мисли 2010
141. Трипати 2010
142. Богомолници 2010
143. Чорбаџијата и момокот 2020
144. Сребрена дарба 2010
145. Испарени пари 2010
146. Аџија и меанџија 2010
147. Еѓуптино фалбаџија 2010
148. Штрково гнездо 2010
149. Богата черга 2010
150. Камен од рамо 2010
151. Мачорчето 2010
152. Ќесето и мотиката 2010
153. Глупоста е безгранична 2010
154. Првата кавга 2010
155. Мажи за јадење, деца за работа 2010


Глумачка екипа и број на учество по епизоди[уреди | уреди извор]

Глумец број на

епизоди

Магдалена Ризова-Черних 36
Митко Апостоловски 35
Кирил Гравчев 35
Горан Стојановски 35
Сашо Ристовски 30
Александар Шехтански 27
Снежана Конеска Руси 24
Слободан Степановски 24
Борче Начев 23
Петко Костовски 22
Нино Леви 20
Ердоан Максут 17
Јулија Милкова 18
Марија Новак 18
Виктор Арев 14
Владимир Тулиев 14
Катерина Шехтанска 14
Миле Вратеовски 11
Лазе Манасковски 10
Марија Ѓорѓиоска 10
Гоце Тодоровски 9
Кети Дончевска Илиќ 8
Пеце Ристевски 7
Александар Степанулески 7
Ванчо Петрушевски 6
Горан Илиќ 6
Винета Дамческа 6
Илија Струмениковски 6
Стојан Велков 6
Димче Мешковски 4
Страшо Милошевски 4
Атанас Атанасовски 4
Филип Трајковиќ 4
Бојан Велевски 3
Кица Ивковска-Велјановска 3
Марина Поп Панкова 2
Славица Зафировска 2
Благоја Спиркоски-Џумерко 2
Мите Грозданов 2
Катина Иванова 2
Александар Ѓорѓиев 2
Гордана Ендровска 2
Кирил Андоновски 1
Салаетин Билал 1
Борис Чоревски 1
Афродита Киријаковска 1
Драган Спасов-Дац 1
Музафер Лозана 1

Епизоди во продукција на Сител и ТВ Морис[уреди | уреди извор]

Ова е список на епизоди од серијалот „Македонски народни приказни“ снимен во периодот од 2006 до 2017 година, во продукција на Сител и ТВ Морис.

реден број ПРИКАЗНА Година
1.       Богатиот трговец и сиромавиот к’сметлија 2006
2.       Двајцата браќа и кадијата 2006
3.       Господ и овчарот 2006
4.       Итриот и завидливиот 2006
5.       Лошата снаа 2006
6.       На нероден Петко капа му кројат 2006
7.       Попот и клисарот 2006
8.       Сиромавите што се сторија риби 2006
9. Царот и чорбаџиите 2006
10.   Чорбаџијата и тројцата браќа 2006
11.   Аџија без аџилак 2010
12.   Брза работа срам за мајсторот 2010
13.   Двајцата браќа и невестите 2010
14.   Двајцата браќа и неволјата 2010
15.   Жената што ги надмудрила и мажот и ѓаволот 2010
16.   Занаетот е злато 2010
17.   Златната гуска 2010
18.   Златното момиче Аниче 2010
19.   Кадијата, шурата и франгите 2010
20.   Лажливиот јунак 2010
21.   Ливчето на праведникот 2010
22.   Лошата баба и внуката 2010
23.   Мажот што квачеше јајца 2010
24.   Момчето без страв 2010
25.   Момчето и екимот 2010
26.   Момчето што барало чупа од лоша крв 2010
27.   Момчето што беше главено кај Свети Аранѓел 2010
28.   Момчето што сакало да стане арамија 2010
29.   Момчето што се побратими со духот на умрениот 2010
30.   Неволја 2010
31.   Нечесните и царот 2010
32.   Ортаклама 2010
33.   Ослепениот чорбаџија и ангелот 2010
34.   Попот и владиката 2010
35.   Плата според работа 2010
36.   Сам човек и во рајот не го прилега 2010
37.   Свети Архангел и небесните сили 2010
38.   Свети Димитрија со копјето 2010
39.   Свети Ѓорѓија ја убива ламјата 2010
40.   Свети Илија и ѓаволите 2010
41.   Сиромавиот и ветрот 2010
42.   Скараните браќа 2010
43.   Сливи за брлози 2010
44.   Со кривина до богатство 2010
45.   Трампа 2010
46.   Три мудри совети 2010
47.   Тројцата верни пријатели и ѓаволот 2010
48.   Тројцата калуѓери и ѓаволот 2010
49.   Тројцата токмаци 2010
50.   Улавиот чорбаџија 2010
51.   Умната царева ќерка 2010
52.   Ум и к’смет 2010
53.   Царот, берберот и тапанџијата 2010
54.   Царот Брешко и советниците 2010
55.   Царот и чорбаџиите 2010
56.   Царот, овчарот и попот 2010
57.   Царот што се сторил тебдил 2010
58.   Чесниот арамија 2010
59.   Чорбаџијата и Ѓуптинот 2010
60.   Што ти нарекле, тоа ќе те снајде 2010
61.   Ветено, не направено 2011
62.   Вилаетот на чорбаџи Ѓорѓија 2011
63.   Двајцата браќа и пашата 2011
64.   Двајцата браќа и чорбаџијата 2011
65.   Итар Пејо и арамијата 2011
66.   Итар Пејо и Настрадин Оџа – облог 2011
67.   И право и криво 2011
68.   Лековитото пиле Иктиза Билбил 2011
69.   Неверниот пријател и момчето 2011
70.   Несреќниот принц 2011
71.   Татковата пушка 2011
72.   Рани душа да те слуша 2011
73.   Свети Никола доброчудец 2011
74.   Секое зло за добро                          2011
75.   Синот на воденичарот 2011
76.   Сиромавиот еким 2011
77.   Сланината на ѓаволот 2011
78.   Трите алтани 2011
79.   Ујдурмите на телалот 2011
80.   Ум од старецот 2011
81.   Аманет 2012
82.   Белиот камен 2012
83.   Болвата и треската 2012
84.   Верни пријатели 2012
85.   Дај да ти вратам 2012
86.   Домаќинот табиетлија 2012
87.   Едно е да сакаш, а друго е да можеш 2012
88.   Изгубениот син 2012
89.   Измеќарот и амалот 2012
90.   Кога тогаш 2012
91.   Кој што ќе посака 2012
92.   Кумот 2012
93.   На скржавиот арчот му е вудве 2012
94.   Побратими 2012
95.   Побратимот шутрак 2012
96.   Рибарот и ѓаволот 2012
97.   Самовилата невеста 2012
98.   Слугинката на ѓаволот 2012
99.   Стариот измеќар 2012
100.     Царот и старецот 2012
101.     Царот што не сакал да се разболи 2012
102.     Царскиот боздоган 2012
103.     Шапката за пет гроша 2012
104.     Без усул 2013
105.     Добрината и среќата 2013
106.     Ја вратил душата 2013
107.     Уште па уште 2013
108.     Чиракот шејтан 2013
109.     Вересија потресија 2014
110.     Внуката 2014
111.     Господ, ангелот и пријателите 2014
112.     Глупавоста на Ѓоре и Боре 2014
113.     Добрината на дедо Петре 2014
114.     Еѓупска сила трње вршела 2014
115.     Еј пусти пари 2014
116.     И вака и така 2014
117.     Игра за песна и век 2014
118.     Кадијата и сиромавиот со магарето 2014
119.     Какво се скроило, такво ќе се скине 2014
120.     Кал се мие, срам не се мие 2014
121.     Како Кирил го изградил Лешочкиот манастир 2014
122.     Каменот 2014
123.     Кладба 2014
124.     Кога Господ дава и од баџа дава 2014
125.     Кој кому душа ќе му вади 2014
126.     Кртот бил попски син 2014
127.     Ловџиите 2014
128.     Љубовни марифети 2014
129.     Маѓепсаната корија 2014
130.     Мајката што го учела детето на лошо 2014
131.     Наречено и преречено 2014
132.     Никој не е безгрешен 2014
133.     Овчарот и Господ 2014
134.     Од пишаното не се бега 2014
135.     Од работа нема срамота 2014
136.     Попот 2014
137.     Попот арамија 2014
138.     Полна торба, празна глава 2014
139.     Пријателството нема цена 2014
140.     Приказни од меаната 2014
141.     Самовилата Добринка и ѓаволот Ѓоко 2014
142.     Светецот и сиромавиот 2014
143.     Сиромавиот терзија и ангелот 2014
144.     Скали за нагоре и надолу 2014
145.     Скржавиот бакалџија 2014
146.     Со свој камен по глава 2014
147.     Среќа во шупливо јаболко 2014
148.     Ќе биде добро 214
149.     Ќе биде добро 2014
150.     Умната мома 2014
151.     Умот и к’сметот 2014
152.     Царот и двајцата измеќари 2014
153.     Чорбаџијата и трите вечери 2014
154.     Богати питачи 2015
155.     Брат брата не рани, тешко кој го нема 2015
156.     Ѓаволот крадец 2015
157.     Лошото заборави го, доброто запиши го 2015
158.     Најлесно е да нахраниш гладен гостин 2015
159.     Пријателите се потребни 2015
160.     Работливите жаби 2015
161.     Сѐ во свое време 2015
162.     Се затнало 2015
163.     Сиромавиот што го бараше Господ 2015
164.     Така било пишано 2015
165.     Убав на мајка 2015
166.     Учениот син 2015
167.     Фурнаџијата и питачот 2015
168.     Чесниот што го пукнал ѓаволот 2015
169. Умната тетка 2015
170. Фатениот меанџија 2015
171. Бербер касап 2015
172. Јајца попови 2016
173. Кодош 2016
174. Детето и коњот 2016
175. Натпревар 2016
176. Од оџак не е 2016
177. Дарежливиот ага 2016
178. Зет за цел век 2016
179. Тодор Малерот 2016
180. Стојан бачот 2016
181. Ем магаре ем среќа 2016
182. Сведокот 2016
183. Френски трговец 2016
184. Арниот чорбаџија 2016
185.     Ако ти е пишано, и царски зет ќе бидеш 2016
186.     Вредната девојка 2016
187.     Должникот умре, умре и долгот 2016
188.     Ѕвезденото момче – прв дел 2016
189.     Ѕвезденото момче – втор дел 2016
190.     Излекувана мрза 2016
191.     Месечевата метличка 2016
192.     Момчето што си ги броело парите 2016
193.     Најголемиот арамија 2016
194.     Одврзи ме од тука, врзи ме таму 2016
195.     Оф брашно, оф страшно 2016
196.     Подарено јаже 2016
197.     Рикај Марко 2016
198.     Синот што учеше за поп 2016
199.     Сувата калинка 2016
200.     Толосом 2016
201.     Волкот влакното го менува... 2017
202.     Дај ми Боже ум, друго сам ќе си купам 2017
203.     Ѓаволот и душата 2017
204.     Екимот и Господ 2017
205.     Зборот тежи повеќе од каменот 2017
206.     Итар Пејо и Мариовците – заб 2017
207.     Итар Пејо и Мариовците – пари 2017
208. Лесен ум, лесно се носи 2017
209. Начекал арен и на глава му се качил 2017
210. Не секогаш молчењето е злато 2017
211. Од лошо има и полошо 2017
212. Самовилите и водата 2017
213. Свети Спиридон и чевларот 2017
214. Скржавец врзан за дрво 2017
215. Тројцата браќа и Господ 2017
216. Тројцата другари и среќата 2017
217. Ќе ви кажам уште една 2017
218. Царот сакал јаболка 2017
219. Чесниот орач 2017
220. На ујдурмите му се кратки нозете 2017
221. Лажговци 2017
222. Господ ќе плати 2017
223. Гатачка 2017
224. Кадијата што го сторија коњ 2017
225. Бабата еким 2017
226. Трампа трумпа 2017
227. Божји дар 2017
228. Тамавќарот и завидливата 2017
229. Арамијата што се исповедаше кај попот 2017


Глумечка екипа и број на учество по епизоди[уреди | уреди извор]

Глумец

                                     

број на

епизоди

Владо Дојчиновски 160
Гоце Тодоровски 125
Ванчо Петрушевски 92
Шенка Колозова 88
Кирил Андоновски 77
Лазар Бараков 71
Никола Тодоровски 70
Дубравка Киселички 48
Љупчо Бојковски 38
Срѓан Трендавиловиќ 37
Кире Печијаревски 33
Гоце Влахов 30
Марија Спиркоска-Илиејска 25
Љупчо Ангеловски 18
Маја Андоновска 16
Лазе Манасковски 16
Димче Мешковски 15
Адријана Билаловиќ-Тодороска 15
Марина Поп Панкова 14
Ѓокица Лукаревски 13
Александар Шехтански 12
Марко Дојоски 12
Душко Ѓорѓиоски 11
Александар Ѓорѓиев 11
Александар Микиќ 11
Тони Денковски 11
Диме Коцевски 11
Ивана Џингова 10
Кирил Гравчев 10
Снежана Киселичка 10
Зорица Панчиќ 9
Момо Николовски 9
Дарко Карбески 9
Изабела Новотни 8
Викторија Анѓушева 8
Марија Кондовска 8
Анастас Тановски 8
Роберт Ристов 7
Весна Гаврил 7
Катерина Коцевска 7
Мартин Минговски 7
Марин Бабиќ 6
Кирил Трајковски 6
Гордана Ендровска 6
Светлана Кировска-Герасимова 6
Ана Кафкалеска 6
Елизабета Стефановска 6
Валентина Ѓоргиевска 5
Младен Крстевски 5
Горан Ников 5
Миле Вратеовски 5
Јелена Мијатовиќ 5
Милорад Ангелов 5
Кристина Атанасова Арсова 5
Тео Максут 5
Мирјана Ристов 4
Јоана Поповска 4
Катерина Шехтанска 4
Васил Шишков 3
Емилија Петреска 3
Емра Куртишова 3
Симон Манасковски 3
Арна Шијак 3
Ердоан Максут 3
Нино Леви 2
Ацо Видиков 2
Диме Илиев 2

Поврзано[уреди | уреди извор]

Список на епизоди од „Македонски народни приказни“ (стар серијал)