Список на држави и зависни територии по број на полициски службеници

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Следиов список прави споредба на големината на националните полициски сили и полицајци по глава на жител. Во 2006, анализа на Обединетите Нации покажа средна вредност од 300 полицајци на 100,000 жители.[1] Само девет држави имале помалку од 100 полицајци на 100,000 жители.[1] Најголема медијана на полициски службеници – околу 400 – е забележана во Западна Азија, Источна и Јужна Европа.[1]

Список[уреди | уреди извор]

Шаблон:Dynamic a-list



1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
Држава или зависна територија Големина Година Полицајци на
100,000 жители
Алжир Алжир &10000000000160000000000160.000[2] 2009 &10000000000000396000000396
Албанија Албанија &100000000000099000000009.900[3] 2013 &10000000000000325000000325
Американска Самоа Американска Самоа (САД) &10000000000000200000000200[4] 2012 &10000000000000350000000350
Андора Андора &10000000000000237000000237[5] 2012 &10000000000000303000000303
Антигва и Барбуда Антигва и Барбуда &10000000000000600000000600[6] 2012 &10000000000000695000000695
Аргентина Аргентина &10000000000244683000000244.683 2000 &10000000000000558000000558[7]
Австралија Австралија &1000000000004924200000049.242[8] 2009 &10000000000000202000000202
Австрија Австрија &1000000000002750000000027.500[9] 2012 &10000000000000314000000314
Бахами Бахами &100000000000030000000003.000[10] 2012 &10000000000000793000000793
Бангладеш Бангладеш &10000000000205000000000205.000[11] 2018 &10000000000000125000000125
Барбадос Барбадос &100000000000013940000001.394[12] 2013 &10000000000000489000000489
Белорусија Белорусија &1000000000003097000000030.970 2010 &100000000000014420000001.442[13]
Белгија Белгија &1000000000004678400000046.784[8] 2012 &10000000000000412000000412
Белизе Белизе &100000000000013000000001.300[14] 2012 &10000000000000345000000345
Бермуда Бермуда (ОК) &10000000000000469000000469[15] 2012 &10000000000000757000000757
Боцвана Боцвана &100000000000085000000008.500[16] 2012 &10000000000000381000000381
Бразил Бразил &10000000000436514000000436.514 2014 &10000000000000211000000211[17]
Брунеј Брунеи &100000000000044000000004.400[18] 2012 &100000000000010680000001.068
Бугарија Бугарија &1000000000004969200000049.692[8] 2015 &10000000000000694000000694
Камбоџа Камбоџа &1000000000006400000000064.000[19] 2012 &10000000000000409000000409
Канада Канада &1000000000006742500000067.425[8] 2009 &10000000000000185000000185
Кајмански Острови Кајмански Острови (ОК) &10000000000000343000000343[20] 2012 &10000000000000567000000567
Чиле Чиле &1000000000003030000000030.300[21] 2012 &10000000000000257000000257
Кина Кина &100000000016000000000001.600.000[22] 2007 &10000000000000115000000115
Колумбија Колумбија &10000000000150000000000150.000[23] 2012 &10000000000000306000000306
Комори Комори &10000000000000500000000500[24] 2012 &1000000000000006200000062
Кукови Острови Кукови Острови (Нов Зеланд) &10000000000000100000000100[4] 2012 &10000000000000552000000552
Костарика Костарика &1000000000001450000000014.500[25] 2012 &10000000000000296000000296
Хрватска Хрватска &1000000000002000000000020.000[26] 2012 &10000000000000477000000477
Кипар Кипар1 &100000000000052630000005.263[8] 2012 &10000000000000621000000621
Чешка Чешка Република &1000000000004050000000040.500[27] 2012 &10000000000000383000000383
Данска Данска &1000000000001100000000011.000[28] 2015 &10000000000000192000000192
Доминика Доминика &10000000000000506000000506[29] 2013 &10000000000000709000000709
Доминиканска Република Доминиканска Република &1000000000003200000000032.000[30] 2012 &10000000000000317000000317
Еквадор Еквадор &1000000000004000000000040.000[31] 2012 &10000000000000240000000240
Ел Салвадор Ел Салвадор &1000000000002190000000021.900[32] 2012 &10000000000000335000000335
Англија/Велс Англија и Велс (ОК) &10000000000000198683999198.684[33] 2017 &10000000000000302000000302
Естонија Естонија &100000000000044240000004.424[8] 2012 &10000000000000336000000336
Финска Финска &100000000000073000000007.300[34] 2016 &10000000000000132000000132
Фиџи Фиџи &100000000000019700000001.970[4] 2012 &10000000000000227000000227
Франција Франција2 &10000000000220000000000220.000[35] 2012 &10000000000000340000000340
Француска Полинезија Француска Полинезија (Франција) &10000000000000220000000220[4] 2012 &1000000000000008000000080
Гамбија Гамција &100000000000050000000005.000[36] 2012 &10000000000000265000000265
Гана Гана &1000000000002300000000023.000[37] 2012 &1000000000000008300000083
Грција Грција &1000000000005465700000054.657[8] 2012 &10000000000000503000000503
Гренада Гренада &10000000000000900000000900[38] 2012 &10000000000000871000000871
Германија Германија &10000000000243625000000243.625[8] 2010 &10000000000000296000000296
Гвинеја Гвинеја &1000000000001000000000010.000[39] 2012 &1000000000000007700000077
Хаити Хаити &1000000000001200000000012.000[40] 2012 &10000000000000108000000108
Хонгконг Хонгконг (Кина) &1000000000000003395600033.956[41] 2017 &10000000000000462000000462
Унгарија Унгарија &1000000000003610400000036.104[8] 2015 &10000000000000366000000366
Исланд Исланд &10000000000000653000000653[42] 2016 &10000000000000196000000196
Индија Индија &100000000019260000000001.926.000[43] 2017 &10000000000000150000000150
Индонезија Индонезија &10000000000000579000000579.000[44] 2012 &10000000000000222000000222
Иран Иран &1000000000006000000000060.000[45] 2012 &1000000000000007500000075
Ирска Ирска &1000000000001200000000012.000[46] 2012 &10000000000000252000000252
Ман Ман (ОК) &10000000000000236000000236[47] 2013 &10000000000000279000000279
Израел Израел &1000000000002863300000028.633[48] 2015 &10000000000000345000000345
Италија Италија &10000000000276750000000276.750[8] 2012 &10000000000000456000000456
Јамајка Јамајка &100000000000086000000008.600[49] 2012 &10000000000000315000000315
Јапонија Јапонија &10000000000251939000000251.939[8] 2006 &10000000000000198000000198
Јордан Јордан &1000000000002500000000025.000[50] 2012 &10000000000000256000000256
Кенија Кенија &1000000000009500000000095.000[51][52] 2017 &10000000000000203000000203
Кирибати Кирибати &10000000000000458000000458[4] 2012 &10000000000000403000000403
Кувајт Кувајт &1000000000001800000000018.000[53] 2012 &10000000000000430000000430
Латвија Латвија &100000000000070000000007.000[54] 2012 &10000000000000357000000357
Лесото Лесото &100000000000024040000002.404[55] 2012 &10000000000000125000000125
Лихтенштајн Лихтенштајн3 &1000000000000009100000091[56] 2012 &10000000000000241000000241
Либерија Либерија &100000000000041000000004.100[57] 2012 &10000000000000100000000100
Литванија Литванија &1000000000001095700000010.957[8] 2012 &10000000000000333000000333
Луксембург Луксембург &100000000000016030000001.603[8] 2009 &10000000000000278000000278
Макао Макау (Кина) &100000000000041010000004.101[58] 2012 &10000000000000628000000628
Македонија Македонија &1000000000001168800000011.688[59] 2017 &10000000000000564000000564
Малезија Малезија &10000000000102000000000102.000[60] 2012 &10000000000000320000000320
Мали Мали &100000000000070000000007.000[61] 2012 &1000000000000003800000038
Малта Малта &100000000000019020000001.902[8] 2012 &10000000000000443000000443
Маршалски Острови Маршалски Острови &10000000000000130000000130[4] 2012 &10000000000000236000000236
Мексико Мексико &10000000000470676000000470.676 2009 &10000000000000366000000366[62]
Монако Монако &10000000000000500000000500[63] 2012 &100000000000013020000001.302
Црна Гора Црна Гора &100000000000042100000004.210[8] 2012 &10000000000000677000000677
Монтсерат Монтсерат (ОК) &1000000000000007600000076[64] 2012 &100000000000015440000001.544
СД Микронезија Микронезија &10000000000000500000000500[4] 2012 &10000000000000486000000486
Мјанмар Мјанмар &1000000000009300000000093.000[65] 2012 &10000000000000170000000170
Науру Науру &1000000000000008000000080[66] 2012 &10000000000000793000000793
Непал Непал &1000000000006000000000060.000[67] 2012 &10000000000000193000000193
Холандија Холандија &1000000000005500000000055.000[68] 2012 &10000000000000381000000381
Нова Каледонија Нова Каледонија (Франција) &10000000000000268000000268[4] 2012 &1000000000000009900000099
Нов Зеланд Нов Зеланд &1000000000001100000000011.000[69] 2012 &10000000000000232000000232
Нигер Нигер &100000000000087000000008.700[70] 2012 &1000000000000004100000041
Нигерија Нигерија &10000000000350000000000350.000[71] 2012 &10000000000000187000000187
Ниуе Ниуе (New Zealand) &1000000000000001600000016[4] 2012 &100000000000010880000001.088
Северна Ирска (ОК) &100000000000068130000006.813[72] 2015 &10000000000000372000000372
Норвешка Норвешка &1000000000001100000000011.000[73] 2012 &10000000000000210000000210
Палау Палау &1000000000000007500000075[4] 2012 &10000000000000417000000417
Палестински територии Палестина &1000000000008500000000085.000[74] 2005 &100000000000012500000001.250 [74]
Панама Панама &1000000000000001200000012.000[75][76] 2012 &10000000000000314000000314
Пакистан Пакистан &10000000000354221000000354.221[77] 2011 &10000000000000181000000181
Папуа Нова Гвинеја Папуа Нова Гвинеја &100000000000053110000005.311[4] 2012 &1000000000000006500000065
Перу Перу &10000000000104000000000104.000[8] 2009 &10000000000000330000000330
Филипини Филипини &10000000000170000000000170.000[78] 2017 &10000000000000160000000160
Питкерн Питкернски Острови (ОК) &100000000000000020000002[79] 2015 &100000000000017540000001.754
Полска Полска &10000000000100000000000100.000[80] 2012 &10000000000000258000000258
Португалија Португалија &1000000000004608300000046.083[8] 2012 &10000000000000445000000445
Романија Романија &1000000000006000000000060.000[81] 2014 &10000000000000303000000303
Русија Русија &10000000000756859000000756.859[82] 2016 &10000000000000515000000515
Свети Вартоломеј (Франција) Свети Вартоломеј (Франција) &1000000000000001100000011[83] 2012 &10000000000000116000000116
Света Елена, Вознесение и Тристан да Куња Света Елена, Асенсион и Тристан да Куња4 (ОК) &1000000000000006900000069[84] 2012 &10000000000000924000000924
Свети Китс и Невис Свети Кристофер и Невис &10000000000000450000000450[85] 2012 &10000000000000973000000973
Света Луција Света Луција &10000000000000947000000947[86] 2012 &10000000000000509000000509
Свети Винцент и Гренадини Свети Винцент и Гренадини &10000000000000691000000691[87] 2012 &10000000000000628000000628
Сан Марино Сан Марино5 &10000000000000160000000160[88][89][90] 2012 &10000000000000484000000484
Шкотска Шкотска (ОК) &1000000000001729600000017.296[91] 2014 &10000000000000324000000324
Свети Мартин (Холандија) Свети Мартина (Холандија) &10000000000000370000000370[92] 2012 &10000000000000967000000967
Самоа Самоа &10000000000000500000000500[93] 2012 &10000000000000256000000256
Србија Србија &1000000000004500000000045.000[94] 2012 &10000000000000635000000635
Сингапур Сингапур &1000000000004000000000040.000[95] 2012 &10000000000000713000000713
Словачка Словачка &1000000000002423000000024.230[8] 2012 &10000000000000446000000446
Словенија Словенија &100000000000073710000007.371[8] 2012 &10000000000000357000000357
Соломони Соломони &100000000000014420000001.442[4] 2012 &10000000000000224000000224
Сомалија Сомалија &100000000000055320000005.532[96] 2012 &1000000000000004300000043
ЈАР Јужна Африка &10000000000156489000000156.489[97] 2012 &10000000000000279000000279
Јужна Кореја Јужна Кореја &1000000000009906000000099.060[13] 2004 &10000000000000195000000195
Јужен Судан Јужен Судан &1000000000005200000000052.000[98] 2012 &10000000000000428000000428
Шри Ланка Шри Ланка &1000000000008900000000089.000[99] 2012 &10000000000000424000000424
Шпанија Шпанија &10000000000249907000000249.907[8] 2012 &10000000000000533000000533
Свазиленд Свазиленд &100000000000041640000004.164[100] 2012 &10000000000000367000000367
Шведска Шведска &1000000000001974100000019.741[101][8] 2017 &10000000000000195000000195
Швајцарија Швајцарија &1000000000001763000000017.630[8] 2012 &10000000000000210000000210
Тајланд Тајланд &10000000000230000000000230.000[102] 2012 &10000000000000337000000337
Турција Турција &10000000000412624000000412.624[8] 2012 &10000000000000524000000524
Тонга Тонга &10000000000000418000000418[4] 2012 &10000000000000427000000427
Того Того &100000000000040000000004.000[103] 2012 &1000000000000005500000055
Тринидад и Тобаго Тринидад и Тобаго &100000000000065000000006.500[104] 2012 &10000000000000481000000481
Тувалу Тувалу &1000000000000007200000072[4] 2012 &10000000000000676000000676
Украина Украина &10000000000152000000000152.000[105] 2014 &10000000000000356000000356
САД САД &10000000000913161000000913.161[106] 2015 &10000000000000284000000284
Уругвај Уругвај &1000000000001799700000017.997[107] 2013 &10000000000000517000000517
Вануату Вануату6 &10000000000000575000000575[4] 2012 &10000000000000207000000207
Ватикан Ватикан &10000000000000130000000130[108] 2012 &1000000000001543900000015.439
Валис и Футуна Валис и Футуна (Франција) &1000000000000002000000020[4] 2012 &10000000000000170000000170
Зимбабве Зимбабве &1000000000005000000000050.000[109] 2007 &10000000000000351000000351
Вкупно: 12,435,974 Однос: 1 службеник / 604 цивили

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 Twelfth United Nations Congress on Crime Prevention and Criminal Justice, p. 19
  2. Algeria General Directorate of National Security
  3. Republic of, Albania. „Total police officers in Albania“. punetebrendshme.gov.al. Ministry of Internal Affairs. 
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 4,14 4,15 Citation from the GunPolicy.org literature library
  5. UN Report - Andorra Архивирано 12 April 2013 во Wayback Machine.
  6. Antigua & Barbuda / Americas / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  7. Understanding High Crime Rates in Latin America: The Role of Social and Policy Factors — Table 9
  8. 8,00 8,01 8,02 8,03 8,04 8,05 8,06 8,07 8,08 8,09 8,10 8,11 8,12 8,13 8,14 8,15 8,16 8,17 8,18 8,19 8,20 8,21 8,22 „Swedish police yearly summary 2017“ (PDF). Swedish Police. 2008-03-12. конс. 2018-04-12. 
  9. Austria / Europe / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  10. Bahamas / Americas / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  11. Bangladesh / Asia & South Pacific / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  12. Barbados Police Report
  13. 13,0 13,1 International Statistics on Crime and Criminal Justice — page 135 link outdated, updated data unreliable
  14. Belize / Americas / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  15. Bermuda Police Service Update | Bermuda Progressive Labour Party (PLP)
  16. Botswana / Africa / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  17. [1]
  18. Brunei / Asia & South Pacific / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  19. Cambodia / Asia & South Pacific / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  20. About Us
  21. Chile / Americas / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  22. China to Unify Police Identity Card from Jan. 1 Xinhua News Agency January 1, 2007
  23. Columbia > Police Reform in Latin America
  24. About Comoros > U.S. State Department
  25. History, Organization, Budget, and Issues
  26. Croatia / Europe / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  27. Czech Republic / Europe / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  28. [2]
  29. Departments of the Ministry of National Security, Immigration and Labour
  30. Dominican Republic / Americas / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  31. Ecuador / Americas / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  32. PNC se acerca al número ideal de agentes
  33. „Police workforce, England and Wales: 31 March 2017“. GOV.UK. 2017-07-20. конс. 2017-11-08. 
  34. Finland / Europe / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  35. France / Europe / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  36. Gambia / Africa / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  37. Ghana / Africa / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  38. Who We Are
  39. Guinea / Africa / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  40. Special Report
  41. [3]
  42. „Icelandic Police Department“ (PDF). The Icelandic Police department. 2016. конс. 2016-12-22. 
  43. Daily News & Analysis (2017-09-18). zeenewsindia.com http://zeenews.india.com/india/1-cop-for-663-common-men-3-cops-for-1-vip-latest-police-to-population-numbers-reveal-2043277.html. конс. 2015-07-30.  Missing or empty |title= (помош)
  44. „Indonesian National Police“. The Washington Times. 2006. конс. 2011-03-30. 
  45. Iran Security Forces Report
  46. Ireland / Europe / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  47. Isle Of Man Constabulary Homepage
  48. „Israeli Police statistics 2015 (in Hebrew)“. police.gov.il. 2016-11-17. конс. 2016-11-17. 
  49. Jamaica / Americas / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  50. Jordan - Government - The Armed Forces
  51. Kenya beats global police-civilian ratio » Capital News“, „Capital News“, 3 март 2017. (на en-US)
  52. Kenya / Africa / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  53. Gordon Rottman: Armies of the Gulf War (Osprey Military, London UK, 1993) p 31
  54. Latvia / Europe / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  55. Lesotho Country Profile
  56. „Annual Report 2011 > Total force - 85 officers, 6 cadets, and 34 civilian staff“ (PDF). Landespolizei. конс. 2012-06-18. 
  57. Liberia / Africa / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  58. Annual Report
  59. http://www.finance.gov.mk/files/u6/Predlog-Budzet%20na%20RM%20za%202017_0.pdf
  60. Malaysia / Asia & South Pacific / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  61. Mali / Africa / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  62. On the trail of the traffickers“, The Economist, 5 март 2009 (посет. 7 март 2009 г).
  63. Monaco / Europe / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  64. Review of The Royal Montserrat Police Service 30 April-11 May 2012
  65. Myanmar / Asia & South Pacific / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  66. Introducing Nauru's big blue line | thetelegraph.com.au
  67. Nepal / Asia & South Pacific / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  68. Netherlands / Europe / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  69. New Zealand / Asia & South Pacific / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  70. Niger / Africa / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  71. INTERPOL. „Nigeria“. конс. 25 September 2012. 
  72. „Strength of Police Service Statistics | Police Service of Northern Ireland“. Psni.police.uk. конс. 2015-07-30. 
  73. Norway / Europe / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  74. 74,0 74,1 Entry-Points to Palestinian Security Sector Reform p154
  75. IISS_2012_397
  76. IISS_2012_398
  77. „Reforming Pakistan‘s Police and Law Enforcement Infrastructure“ (PDF). United States Institute of Peace. February 2011. конс. 2011-03-30. 
  78. [4]
  79. [5]
  80. Poland / Europe / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  81. Romania / Europe / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  82. Указ Президента Российской Федерации от 20.09.2016 № 480 "Об изменении и признании утратившими силу некоторых актов Президента Российской Федерации"
  83. About Us - Police Territoriale
  84. About Us > National Police Архивирано 5 August 2011 во Wayback Machine.
  85. St Kitts & Nevis / Americas / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  86. Royal Saint Lucia Police Force
  87. Comparative Criminology | North America - Saint Vincent and the Grenadines Архивирано 22 June 2015 во Wayback Machine.
  88. Yearly Gendarmerie Photo Архивирано 1 November 2013 во Wayback Machine.
  89. Public Security Forces > Civil Police
  90. Military units of San Marino > Fortress Guard
  91. „Police Officer Quarterly Strength Statistics Scotland, 30 September 2014“. Scotland.gov.uk. конс. 2015-07-30. 
  92. Sint Maarten / Americas / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  93. Samoa / Asia & South Pacific / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  94. Serbia / Europe / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  95. Singapore / Asia & South Pacific / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  96. 2012 Report of the Secretary-General on Somalia Page 9, Section 44, population estimate from World Bank Estimates
  97. SAPS Police - Population Ratio Page
  98. UN Report
  99. Sri Lanka / Asia & South Pacific / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  100. Annual Report
  101. „Swedish population statistics 2017 Q4“. Statistics Sweden. конс. 2018-04-12. 
  102. Thailand / Asia & South Pacific / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  103. Togo / Africa / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  104. Trinidad & Tobago / Americas / Member countries / Internet / Home - INTERPOL
  105. „Апарат прокуратури скоротили на 5000 працівників, а МВС – на 20 000“. Hromadske.tv. конс. 2015-07-30. 
  106. Full-time Law Enforcement Employees by Population Group, Percent Male and Female, FBI data, 2015
  107. Un policía cada 241 personas en capital - El País
  108. Gendarme Corps
  109. „Zimbabwe Nearly Doubling Size of Police Force Ahead of Elections“. Voice of America. 2007-05-28. конс. 2009-03-09. [мртва врска]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]