Фудбал на Летните олимписки игри 1936

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фудбал на Летните олимписки игри 1936
Податоци за првенството
ЗемјаГерманија
Датум на одржување3 август - 15 август
Екипи16
Стадиони(во 5 градови домаќини)
Финални резултати
Шампион  Италија
Второ место  Австрија
Трето место  Норвешка
1928
1948


Фудбалот на Летните олимписки игри 1936 — официјален фудбалски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Берлин, Германија. На турнирот учествувале вкупно 16 репрезентации.

Првото место го освоил Италија, второто Австрија и третото Норвешка.

Прва фаза[уреди | уреди извор]

3 август, 1936
17:30
 Италија 1–0  САД Берлин, Постстадион

Посетеност: 9.000

Извештај

3 август, 1936
17:30
 Норвешка 4–0  Турција Берлин, Момсенстадион

Посетеност: 8.000

Извештај

4 август, 1936
17:30
 Јапонија 3–2  Шведска Берлин, Херта стадион

Посетеност: 5.000

Извештај

4 август, 1936
17:30
 Германија 9–0  Луксембург Берлин, Постстадион

Посетеност: 12.000

Извештај

5 август, 1936
17:30
 Полска 3–0  Унгарија Берлин, Постстадион

Посетеност: 5.000

Извештај

5 август, 1936
17:30
 Австрија 3–1  Египет Берлин, Момсенстадион

Посетеност: 6.000

Извештај

6 август, 1936
17:30
 Перу 7–3  Финска Берлин, Херта стадион

Посетеност: 2.500

Извештај

6 август, 1936
17:30
 Обединето Кралство 2–0  Кина Берлин, Момсенстадион
Извештај[1]

Четвртфинале[уреди | уреди извор]

7 август, 1936
17:30
 Италија 8–0  Јапонија Берлин, Момсенстадион

Посетеност: 8.000

Извештај

7 август, 1936
17:30
 Германија 0–2  Норвешка Берлин, Постстадион

Посетеност: 55.000

Извештај

8 август, 1936
17:30
 Полска 5–4  Обединето Кралство Берлин, Постстадион

Посетеност: 6.000

Извештај

8 август, 1936
17:30
 Перу 4–2 (продолжение) 1  Австрија Берлин, Стадион Гезундбрунен

Посетеност: 5.000

Извештај

Полуфинале[уреди | уреди извор]

10 август, 1936
17:00
 Италија 2–1 (продолжение)  Норвешка Берлин, Олимписки стадион
Извештај

11 август, 1936
17:00
 Австрија 3–1  Полска Берлин, Олимписки стадион
Извештај

Бронза[уреди | уреди извор]

13 август, 1936
16:00
 Норвешка 3–2  Полска Берлин, Олимписки стадион

Посетеност: 95.000

Извештај

Финале[уреди | уреди извор]

15 август 1936
16:00
 Италија 2–1 (продолжение)  Австрија Берлин, Олимписки стадион

Извештај
Осминафинале Четвртфинале Полуфинале Финале
                           
3 август – Берлин            
   Италија  1
7 август – Берлин
   САД  0  
   Италија  8
4 август – Берлин
     Јапонија  0  
   Јапонија  3
10 август – Берлин
   Шведска  2  
   Италија (AET)  2
3 август – Берлин
     Норвешка  1  
   Норвешка  4
7 август – Берлин
   Турција  0  
   Норвешка  2
4 август – Берлин
     Германија  0  
   Германија  9
15 август – Берлин
   Луксембург  0  
   Италија (AET)  2
5 август – Берлин
     Австрија  1
   Австрија  3
8 август – Берлин
   Египет  1  
   Австрија  2
6 август – Берлин
     Перу  42  
   Перу  7
11 август – Берлин
   Финска  3  
   Австрија  3
5 август – Берлин
     Полска  1   Трето место
   Полска  3
8 август – Берлин 13 август – Берлин
   Унгарија  0  
   Полска  5    Норвешка  3
6 август – Берлин
     Обединето Кралство  4      Полска  2
   Обединето Кралство  2
   Кина  0  

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Согласни англиските фудбалски статистики, во овој натпревар играл Даниел Петит наместо Џон Сатклиф.