Фудбал на Летните олимписки игри 1924

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фудбал на Летните олимписки игри 1924
Податоци за првенството
ЗемјаФранција
Датум на одржување25 мај - 9 јуни
Екипи22
Стадиони(во 1 граддомаќин)
Финални резултати
Шампион  Уругвај
Второ место  Швајцарија
Трето место  Шведска
1920
1928


Фудбалот на Летните олимписки игри 1924 — официјален фудбалски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Париз, Франција. На турнирот учествувале вкупно 22 репрезентации.

Првото место го освоил Уругвај, второто Швајцарија и третото Шведска.

Резултати[уреди | уреди извор]

Прва фаза[уреди | уреди извор]

25 мај 1924
15:30
Италија  1–0  Шпанија Олимписки стадион Ив де Мануар, Коломб
Извештај

25 мај 1924
15:30
Чехословачка  5–2  Турција Стадион Бержер, Париз
Извештај

25 мај 1924
15:30
Швајцарија  9–0  Литванија Стадион Персен, Венсен
Извештај

25 мај 1924
17:15
САД  1–0  Естонија Стадион Персен, Венсен
Извештај

26 мај 1924
16:00
Уругвај  7–0  Југославија Олимписки стадион Ив де Мануар, Коломб
Извештај

26 мај 1924
17:00
Унгарија  5–0  Полска Стадион Бержер, Париз
Извештај

Втора фаза[уреди | уреди извор]

27 мај 1924
17:00
Франција  7–0  Латвија Стадион Париз
Извештај

27 мај 1924
16:00
Холандија  6–0  Романија Олимписки стадион Ив де Мануар, Коломб
Извештај

28 мај 1924
17:00
Швајцарија  1–1 (продолжение)  Чехословачка Стадион Бержер
Извештај
30 мај 1924
17:00
Швајцарија  1–0  Чехословачка Стадион Бержер
Извештај

28 мај 1924
16:00
Ireland  1–0  Бугарија Олимписки стадион Ив де Мануар, Коломб
Извештај

29 мај 1924
14:15
Италија  2–0  Луксембург Стадион Персен
Извештај

29 мај 1924
16:00
Шведска  8–1  Белгија Олимписки стадион Ив де Мануар, Коломб
Извештај

29 мај 1924
17:00
Египет  3–0  Унгарија Стадион Париз
Извештај

29 мај 1924
17:00
Уругвај  3–0  САД Стадион Бержер
Извештај

Четвртфинале[уреди | уреди извор]

1 јуни 1924
16:00
Франција  1–5  Уругвај Олимписки стадион Ив де Мануар, Коломб
Извештај

1 јуни 1924
16:00
Шведска  5–0  Египет Стадион Персен
Извештај

2 јуни 1924
17:00
Швајцарија  2–1  Италија Стадион Бержер
Извештај

2 јуни 1924
17:00
Холандија  2–1 (продолжение)  Ireland Стадион Париз
Извештај

Полуфинале[уреди | уреди извор]

5 јуни 1924
17:00
Швајцарија  2–1  Шведска Олимписки стадион Ив де Мануар, Коломб
Извештај

6 јуни 1924
17:00
Уругвај  2–1  Холандија Олимписки стадион Ив де Мануар, Коломб
Извештај

Бронза[уреди | уреди извор]

8 јуни 1924
16:00
Шведска  1–1  Холандија Олимписки стадион Ив де Мануар, Коломб
Извештај

9 јуни 1924
14:30
Шведска  3–1  Холандија Олимписки стадион Ив де Мануар, Коломб
Извештај

Злато[уреди | уреди извор]

9 јуни 1924
16:30
Уругвај  3–0  Швајцарија Олимписки стадион Ив де Мануар, Коломб
Извештај
Осминафинале Четвртфинале Полуфинале Финале
                           
29 мај - Париз            
   Уругвај  3
1 јуни - Коломб
   САД  0  
   Уругвај  5
27 мај - Сент Уан
     Франција  1  
   Франција  7
6 јуни - Коломб
   Латвија  0  
   Уругвај  2
27 мај - Коломб
     Холандија  1  
   Холандија  6
2 јуни - Сент Уан
   Романија  0  
   Холандија  2
28 мај - Коломб
     Ирска  1  
   Ирска  1
9 јуни - Коломб
   Бугарија  0  
   Уругвај  3
28 и 30 мај - Париз
     Швајцарија  0
   Швајцарија (Rem)  1 (1)
2 јуни - Париз
   Чехословачка  1 (0)  
   Швајцарија  2
29 мај - Венсен
     Италија  1  
   Италија  2
5 јуни - Коломб
   Луксембург  0  
   Швајцарија  2
29 мај - Коломб
     Шведска  1   Трето место
   Шведска  8
1 јуни - Венсен 8 и 9 јуни - Коломб
   Белгија  1  
   Шведска  5    Шведска (Rematch)  1 (3)
29 мај - Сент Уан
     Египет  0      Холандија  1 (1)
   Египет  3
   Унгарија  0  

Надворешни врски[уреди | уреди извор]