Фудбал на Летните олимписки игри 1952

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фудбал на Летните олимписки игри 1952
Податоци за првенството
ЗемјаФинска
Датум на одржување15 јули - 2 август
Екипи25 (од 5 (вк. Обединетото Кралство) конфедерации)
Стадиони(во 5 градови домаќини)
Финални резултати
Шампион  Унгарија
Второ место  Југославија
Трето место  Шведска
Статистики на првенството
Број на натпревари26
Постигнати голови135 (5.19 по натпревар)
1948
1956


Фудбалот на Летните олимписки игри 1952 — официјален фудбалски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Хелсинки, Финска. На турнирот учествувале вкупно 25 репрезентации.

Првото место го освоила репрезентацијата на Унгарија, второто Југославија и третото Шведска.

Резултати[уреди | уреди извор]

Прелиминарна фаза[уреди | уреди извор]

15 јули 1952
19:00
Полска  2–1  Франција Ладен Кисапусто, Лахти

Посетеност: 3.752

Извештај

15 јули 1952
19:00
Унгарија  2–1  Романија Стадион Веритас, Турку

Посетеност: 10.588

Извештај

15 јули 1952
19:00
Југославија  10–1  Индија Толон Палокента, Хелсинки

Посетеност: 10.000

Извештај

15 јули 1952
19:00
Данска  2–1  Грција Стадион Ратина, Тампере

Посетеност: 4.372

Извештај

15 јули 1952
19:00
СССР  2–1 (продолжение)  Бугарија Арена Арто Толса, Котка

Посетеност: 10.637

Извештај

16 јули 1952
19:00
Италија  8–0  САД Стадион Ратина, Тампере

Посетеност: 15.342

Извештај

16 јули 1952
19:00
Бразил  5–1  Холандија Стадион Веритас, Турку

Посетеност: 9.685

Извештај

16 јули 1952
12:00
Луксембург  5–3 (продолжение)  Обединето Кралство Ладен Кисапусто, Лахти

Посетеност: 3.656

Извештај

16 јули 1952
19:00
Египет  5–4  Чиле Арена Арто Толса, Котка

Посетеност: 5.354

Извештај

Прва фаза[уреди | уреди извор]

19 јули 1952
19:00
Финска  3–4  Австрија Олимписки стадион, Хелсинки

Посетеност: 33.053

Извештај

20 јули 1952
19:00
Бразил  2–1  Луксембург Арена Арто Толса, Котка

Посетеност: 6.776

Извештај

20 јули 1952
19:00
Југославија  5–5 (продолжение)  СССР Стадион Ратина, Тампере

Посетеност: 17.000

Извештај
22 јули 1952
19:00
Југославија  3–1  СССР Стадион Ратина, Тампере

Посетеност: 16.916

Извештај

20 јули 1952
12:00
Германија  3–1  Египет Стадион Веритас, Турку

Посетеност: 6.813

Извештај

21 јули 1952
19:00
Данска  2–0  Полска Стадион Веритас, Турку

Посетеност: 6.024

Извештај

21 јули 1952
19:00
Шведска  4–1  Норвешка Стадион Ратина, Тампере

Посетеност: 4.072

Извештај

21 јули 1952
19:00
Унгарија  3–0  Италија Толон Палокента, Хелсинки

Посетеност: 13.870

Извештај

21 јули 1952
19:00
Турција  2–1 Холандски Антили Ладен Кисапусто, Лахти

Посетеност: 3.696

Извештај

Четвртфинале[уреди | уреди извор]

23 јули 1952
19:00
Шведска  3–1  Австрија Толон Палокента, Хелсинки

Referee: Vincenzo Orlandini (ITA)
Посетеност: 12.564

Извештај

24 јули 1952
12:00
Германија  4–2 (a.e.t.)  Бразил Толон Палокента, Хелсинки

Посетеност: 11.451

Извештај

24 јули 1952
19:00
Унгарија  7–1  Турција Арена Арто Толса, Котка

Посетеност: 4.743

Извештај

25 јули 1952
19:00
Југославија  5–3  Данска Толон Палокента, Хелсинки

Посетеност: 11.456

Извештај

Полуфинале[уреди | уреди извор]

28 јули 1952
19:00
Унгарија  6–0  Шведска Олимписки стадион, Хелсинки

Посетеност: 30.471

Извештај

29 јули 1952
19:00
Југославија  3–1  Германија Олимписки стадион, Хелсинки

Посетеност: 25.821

Извештај

Бронза[уреди | уреди извор]

1 август 1952
19:00
Шведска  2–0  Германија Олимписки стадион, Хелсинки

Посетеност: 28.470

Извештај

Злато[уреди | уреди извор]

2 август 1952
19:00
Унгарија  2–0  Југославија Олимписки стадион, Хелсинки

Посетеност: 58.553

Извештај

Последна фаза[уреди | уреди извор]

  Прелиминарна фаза Прва фаза Четвртфинале Полуфинале Финале
                                               
  Унгарија 2  
  Романија 1  
    Унгарија 3  
      Италија 1  
  Италија 8
  САД 0  
    Унгарија 7  
    Турција 1  
   
   
    Турција 2
      Холандски Антили 1  
 
   
    Унгарија 6  
    Шведска 0  
   
   
    Шведска 4
      Норвешка 1  
 
   
    Шведска 3
    Австрија 1  
   
   
    Финска 3
      Австрија 4  
 
   
  Унгарија 2
  Југославија 0
  Данска 2  
  Грција 1  
    Данска 2  
      Полска 0  
  Полска 2
  Франција 1  
    Данска 3  
    Југославија 5  
  Југославија 10  
  Индија 1  
    Југославија 5-3
      СССР 5-1  
  СССР 2 по пр.
  Бугарија 1  
    Југославија 3
    Германија 1  
  Луксембург 5 по пр.  
  Обединето Кралство 3  
    Луксембург 1
      Бразил 2  
  Бразил 5
  Холандија 1  
    Бразил 2       
    Германија 4 по пр.         
   
   
    Германија 3
      Египет 1  
  Египет 5
  Чиле 4  

Надворешни врски[уреди | уреди извор]