Тихоокеански Обрач

Од Википедија — слободната енциклопедија
Земји на Тихоокеанскиот Обрач

Тихоокеански Обрач — политички и економски поим за земјите сместени околу Тихиот Океан и разните островски земји во него. Подрачјето приближно се совпаѓа со геолошкиот Тихоокеански Огнен Прстен.

Земји во Тихоокеанскиот Обрач[уреди | уреди извор]

Ова е список на земји што начелно се сметаат за дел од Тихоокеанскиот Обрач бидејќи се простираат по краевите на Тихиот Океан.[1]

Трговија[уреди | уреди извор]

Тихоокеанските подрачја се исклучително важни во бродскиот превоз на трговски стоки. Во Тихоокеанскиот Обрач влегуваат десетте земји со најпрометни контејнерски пристаништа (освен Џебел Али-Дубаи), со вкупно 29 од 50-те најпрометни пристаништа:

Организации[уреди | уреди извор]

Ова подрачје од светот има свои меѓувладини и невладини организации, од кои поознати се Азиско-тихоокеанска економска соработка (АТЕС или APEC), Центарот „Исток-Запад“, организацијата Одржливи градови на Тихоокеанскиот Обрач Архивирано на 11 април 2016 г. и Институтот за азиски истражувања. Покрај тоа, во овие краишта се одвиваат поморските маневри RIMPAC на Тихоокеанската команда на САД.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Clausen, A. W. The Pacific Asian Countries: A Force For Growth in the Global Economy. Los Angeles: World Affairs Council, 1984. ED 244 852.
  • Cleveland, Harlan. The Future of the Pacific Basin: A Keynote Address. New Zealand: Conference on New Zealand's Prospects in the Pacific Region, 1983.
  • Gibney, Frank B., Ed. Whole Pacific Catalog. Los Angeles, CA: 1981.
  • "The Pacific Basin Alliances, Trade and Bases." GREAT DECISIONS 1987. New York: Foreign Policy Association, 1987. ED 283 743.
  • Rogers, Theodore S., and Robert L. Snakenber. "Language Studies in the Schools: A Pacific Prospect." EDUCATIONAL PERSPECTIVES 21 (1982): 12-15.
  • Wedemeyer, Dan J., and Anthony J. Pennings, Eds. Telecommunications--Asia, Americas, Pacific: PTC 86. "Evolution of the Digital Pacific." Proceedings of the Annual Meeting of the Pacific Telecommunications Council: Honolulu, Hawaii, 1986. ED 272 147.
  • West, Philip, and Thomas Jackson. The Pacific Rim and the Bottom Line. Bloomington, Indiana, 1987.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Countries of the Pacific Rim“. About.com. Посетено на 2008-06-05.
  2. Само Рускиот Далечен Исток, кој делумно се наоѓа на Тихоокеанскиот Обрач
  • Phillips, Douglas A. and Steven C. Levi. The Pacific Rim Region: Emerging Giant. Hillside, NJ: Enslow Publishers, 1988. ISBN 0-89490-191-5