Список на шпански кралеви

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на кралеви кои се управувале со територијата на денешна Шпанија. во текот на историјата на Пиринејскиот Полуостров, кога на овие територии постоеле повеќе кралства:

Хабсбуршка династија[уреди | уреди извор]

Портрет Грб Име Од До
Carlos V pintado por Arias Fernández.jpg Charles I Spain-Full Achievement.svg Карлос I 23 јануари 1516 16 јануари 1556
Portrait of Philip II of Spain by Sofonisba Anguissola - 002b.jpg Royal Coat of Arms of Spain (1580-1668).svg Филип II 21 мај 1527 13 септември 1598
Rey Felipe III.jpg Royal Coat of Arms of Spain (1580-1668).svg Филип III 13 септември 1598 31 март 1621
Philip IV of Spain.jpg Royal Coat of Arms of Spain (1580-1668).svg Филип IV 31 март 1621 17 септември 1665
Charles II (1670-80).jpg Royal Coat of Arms of Spain (1580-1668).svg Карлос II 17 септември 1665 1 ноември 1700

Бурбонска династија[уреди | уреди извор]

Портрет Грб Име Од До
Felipe V; Rey de España.jpg Royal Coat of Arms of Spain (1700-1761)-Common Version.svg Филип V 16 ноември 1700 14 јануари 1724
Louis, King of Spain.jpg Royal Coat of Arms of Spain (1700-1761)-Common Version.svg Луис I 14 јануари 1724 31 август 1724
Felipe V; Rey de España.jpg Royal Coat of Arms of Spain (1700-1761)-Common Version.svg Филип V 6 септември 1724 9 јули 1746
King Fernando VI.jpg Royal Coat of Arms of Spain (1700-1761)-Common Version.svg Фернандо VI 9 јули 1746 10 август 1759
Charles III of Spain.jpg Royal Coat of Arms of Spain (1761-1868 and 1874-1931) Golden Fleece Variant.svg Карлос III 10 август 1759 14 декември 1788
Carlos IV por Goya (Academia de la Historia).jpg Royal Coat of Arms of Spain (1761-1868 and 1874-1931) Golden Fleece Variant.svg Карлос IV 14 декември 1788 19 март 1808
Ferdinand VII of Spain (1814) by Goya.jpg Royal Coat of Arms of Spain (1761-1868 and 1874-1931) Golden Fleece Variant.svg Фернандо VII 19 март 1808 6 мај 1808
Carlos IV por Goya (Academia de la Historia).jpg Royal Coat of Arms of Spain (1761-1868 and 1874-1931) Golden Fleece Variant.svg Карлос IV 6 мај 1808 6 јуни 1808

Династија Бонапарт[уреди | уреди извор]

Портрет Грб Име Од До
Joseph-Bonaparte.jpg Escudo de José Bonaparte.svg Жозеф I Наполеон 6 јуни 1808 11 декември 1813

Бурбонска династија — прва реставрацијa[уреди | уреди извор]

Портрет Грб Име Од До
Fernando VII, by López.jpg Royal Coat of Arms of Spain (1761-1868 and 1874-1931) Golden Fleece Variant.svg Фернандо VII 11 декември 1813 29 септември 1833
Isabel II reina de España.jpg Royal Coat of Arms of Spain (1761-1868 and 1874-1931) Golden Fleece Variant.svg Изабела II 29 септември, 1833 30 септември 1868

Савојска династија[уреди | уреди извор]

Портрет Грб Име Од До
Amadeo I de España, de Vicente Palmaroli (Museo del Prado).jpg Escudo Amadeo I.png Амадеј I 2 јануари 1871 11 февруари 1873

Бурбонска династија — втора реставрација[уреди | уреди извор]

Портрет Грб Име Од До
ALFONSO 12º.jpg Royal Coat of Arms of Spain (1761-1868 and 1874-1931) Golden Fleece Variant.svg Алфонсо XII 29 декември 1874 25 ноември, 1885
El rey Alfonso XIII de España, de Román Navarro. (Museo del Prado).jpg Royal Coat of Arms of Spain (1761-1868 and 1874-1931) Golden Fleece Variant.svg Алфонсо XIII 17 мај 1886 14 април 1931

Втора Шпанска република[уреди | уреди извор]

Претседатели на Републиката[уреди | уреди извор]

# Портрет Грб Име Од До Политичка партија
1 Bundesarchiv Bild 102-12783, Alcala Zamora.jpg Escudo de la Segunda República Española (bandera).svg Никето Алкала Замора 10 декември, 1931 11 мај, 1936 Конзервативна републиканска партија
2 Manuel Azaña, 1933.jpg Escudo de la Segunda República Española (bandera).svg Мануел Азана 11 мај, 1936 3 март, 1939 Леви републиканци
Popular Front coalition

Шпанија под раководство на Франсиско Франко (1936-1975)[уреди | уреди извор]

# Портрет Грб Име Од До
1 Personal Coat of Arms of Franco (Gules Variant).svg Франсиско Франко 1 април, 1939 20 ноември, 1975 |

Бурбонска династија — трета реставрација[уреди | уреди извор]

Портрет Грб Име Од До
KingofSpain.jpg Royal Coat of Arms of Spain (1761-1868 and 1874-1931) Golden Fleece Variant.svg Хуан Карлос I 22 ноември 1975 19 јуни 2014
Felipe de Borbón en Ecuador.jpg Royal Coat of Arms of Spain (1761-1868 and 1874-1931) Golden Fleece Variant.svg Филип VI 19 јуни 2014 денес

Поврзано[уреди | уреди извор]