Шпанија во Првата светска војна

Од Википедија — слободната енциклопедија

Шпанија останала неутрална во текот на Првата светска војна во периодот помеѓу 28 јули 1914 до 11 ноември 1918 година, и покрај домашните економски тешкотии,[1] и таа се смета за "една од најважните неутрални земји во Европа од 1915". Иако немала директна воена вмешаност во војната, германските сили биле расположени во Шпанска Гвинеја во крајот на 1915 година, и Шпанија презела напори да помогне околу извлекувањето на воените заробеници за време на конфликтот, на чело со Алфонсо XIII од Шпанија, тогашиот крал на Шпанија.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Tirado, p. 18-41.