Список на шпански кралеви

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Крал на Шпанија)

Ова е список на кралеви кои се управувале со територијата на денешна Шпанија. во текот на историјата на Пиринејскиот Полуостров, кога на овие територии постоеле повеќе кралства:

Хабсбуршка династија[уреди | уреди извор]

Портрет Грб Име Од До
Карлос I 23 јануари 1516 16 јануари 1556
Филип II 21 мај 1527 13 септември 1598
Филип III 13 септември 1598 31 март 1621
Филип IV 31 март 1621 17 септември 1665
Карлос II 17 септември 1665 1 ноември 1700

Бурбонска династија[уреди | уреди извор]

Портрет Грб Име Од До
Филип V 16 ноември 1700 14 јануари 1724
Луис I 14 јануари 1724 31 август 1724
Филип V 6 септември 1724 9 јули 1746
Фернандо VI 9 јули 1746 10 август 1759
Карлос III 10 август 1759 14 декември 1788
Карлос IV 14 декември 1788 19 март 1808
Фернандо VII 19 март 1808 6 мај 1808
Карлос IV 6 мај 1808 6 јуни 1808

Династија Бонапарт[уреди | уреди извор]

Портрет Грб Име Од До
Жозеф I Наполеон 6 јуни 1808 11 декември 1813

Бурбонска династија — прва реставрацијa[уреди | уреди извор]

Портрет Грб Име Од До
Фернандо VII 11 декември 1813 29 септември 1833
Изабела II 29 септември, 1833 30 септември 1868

Савојска династија[уреди | уреди извор]

Портрет Грб Име Од До
Амадеј I 2 јануари 1871 11 февруари 1873

Бурбонска династија — втора реставрација[уреди | уреди извор]

Портрет Грб Име Од До
Алфонсо XII 29 декември 1874 25 ноември, 1885
Алфонсо XIII 17 мај 1886 14 април 1931

Втора Шпанска република[уреди | уреди извор]

Претседатели на Републиката[уреди | уреди извор]

# Портрет Грб Име Од До Политичка партија
1 Никето Алкала Самора 10 декември, 1931 11 мај, 1936 Конзервативна републиканска партија
2 Мануел Азана 11 мај, 1936 3 март, 1939 Леви републиканци
Popular Front coalition

Шпанија под раководство на Франсиско Франко (1936-1975)[уреди | уреди извор]

# Портрет Грб Име Од До
1 Франсиско Франко 1 април, 1939 20 ноември, 1975 |

Бурбонска династија — трета реставрација[уреди | уреди извор]

Портрет Грб Име Од До
Хуан Карлос I 22 ноември 1975 19 јуни 2014
Филип VI 19 јуни 2014 денес

Поврзано[уреди | уреди извор]