Просветителство во Шпанија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Периодот на просветителството (шпански: 'Ilustración') во Шпанија започнал во XVIII век по симнувањето од власт на Хабсбуршката династија од страна на династијата на Бурбоните. Во текот на просветителството во Шпанија биле воведени големи реформи од страна на властите во Шпанија во сите области на животот.

Просветителството во Шпанија започнало истоивремено со започнувањето на војната за шпанското наследство, а завршило по крајот на Наполеоновите војни.