Средновековна Шпанија

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Шпанија во средниот век)

По населувањето односно утврдувањето на Вандалите и Аланите на Ммедитеранскиот брег на Хиспанија во 408 година, историјата на средновековна Шпанија започнала со создавањето на Аријанското Визиготско Кралство (507-711), кое кралство пак во 587 година гохристијанизирала месното наслеление кое ја прифатила Римокатоличката религија. Овие простори на денешна Шпанија во периодот на доцбната антика биле опфатени со т.н. Голема преселба на народите. Следувало Маварското освојување на полуостровот во 711 година, каде била воспоставена една сосема друга култура од римската или визиготската. Во времето на Маврите, овој регион на полуостровот бил познат како ел-Андалуз.

Средниот век во Шпанија може да се каже дека завршил по 1492 година, односно по крајот на Реконквистата и конечното протерување на Насридите а со тоа и заземање од страна на христијаните на Гранадскиот емират од Пиринејскиот Полуостров. Така, по завршувањето на реконквистата, христијанските кралства Кралство Арагон и Кралство Кастиља биле обединети под едно име - Шпанија.

Ран среден век[уреди | уреди извор]

Историскиот развој од овој период се проследува преку:

Културниот развој од овој период главно се однесува на визиготскиот крсалеви, и тоа:

Средновековна исламска Хиспанија[уреди | уреди извор]

Омејадска династија во Шпанија[уреди | уреди извор]

Омејадски халифи на Кордоба[уреди | уреди извор]

Хамидидска династија[уреди | уреди извор]

Омејадската династија по враќањето на власт[уреди | уреди извор]

Средновековна христијанска Шпанија[уреди | уреди извор]

Христијанската ера во Шпанија започнала по повторното освојување на полуостровот од страна на христијанските кралства Арагон и Кастиља и со завршувањето на Реконквистата.

Шпански градови во средниот век[уреди | уреди извор]