Историја на Шпанија (1975-денес)

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Модерна Шпанија)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Дел од темата Шпанија

Историја на Шпанија

Escudo de España (mazonado).svg
Античка историја

Рана историја
Иберија
Хиспанија

Среден век

Визиготи и Визиготско кралство
Свеви и Кралство Галиција
Спанија
ел-Андалуз
Реконквиста

Кралство Шпанија

Хабсбуршка Шпанија
Просветителство во Шпанија

Република

Прва Шпанска република
Реставрација
Втора Шпанска република
Шпанска граѓанска војна

Модерна Шпанија

Франкова Шпанија
Прва светска војна
Втора светска војна
Демократска Шпанија
Шпанија

Портал:Шпанија


Историјата на современа Шпанија започнува по смртта на генералот Франсиско Франко на 20 ноември 1975 година и стапување на должност на кралот Хуан Карлос I на престолот воспоставувајќи парламентарна монархија. Во 1978 годинабил усвоен новиот устав на Шпанија кој фигурира до ден денес.

Устав од 1978 година[уреди | уреди извор]

По изборите во Шпанија било потребно да се пропише нов устав за Шпанија. Од 1931 година уставот бил републички и сега Хуан Карлос I наследникот на Франко, увидел дека е потребно промени во истиот. По неколку месеци на дискусија, бил постигнат консензус меѓу повеќе партии, и на Уставот бил испратен до парламентот за да биде усвоен. По ова, тој бил ставен на референдум кој се одржал на 8 декември 1978 година и истиот бил одобрен од страна на 58% од вкупниот број гласачи, 8% биле против и 33% биле воздржи.Така новиот Устав на Шпанија стапил насила од 1 јануари 1979 година.

Уставот давал право да некои заедници формираат автономни региони во Шпанија. Такви автономни облсти биле формирани од страна на Баскија и Каталонија, а подоцна истото го сториле и другите региони кои денеска ја сочинуваат модерната карта на Шпанија.

Избори во Шпанија[уреди | уреди извор]

Изборите од 1979[уреди | уреди извор]

Изборите од 1982[уреди | уреди извор]

Изборите од 1986[уреди | уреди извор]

Изборите од 1989[уреди | уреди извор]

Изборите од 1993[уреди | уреди извор]

Изборите од 1996[уреди | уреди извор]

Изборите од 2000[уреди | уреди извор]

Изборите од 2004[уреди | уреди извор]