Историја на Шпанија (1975-денес)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Историјата на современа Шпанија започнува по смртта на генералот Франсиско Франко на 20 ноември 1975 година и стапување на должност на кралот Хуан Карлос I на престолот воспоставувајќи парламентарна монархија. Во 1978 годинабил усвоен новиот устав на Шпанија кој фигурира до ден денес.

Устав од 1978 година[уреди | уреди извор]

По изборите во Шпанија било потребно да се пропише нов устав за Шпанија. Од 1931 година уставот бил републички и сега Хуан Карлос I наследникот на Франко, увидел дека е потребно промени во истиот. По неколку месеци на дискусија, бил постигнат консензус меѓу повеќе партии, и на Уставот бил испратен до парламентот за да биде усвоен. По ова, тој бил ставен на референдум кој се одржал на 8 декември 1978 година и истиот бил одобрен од страна на 58% од вкупниот број гласачи, 8% биле против и 33% биле воздржи.Така новиот Устав на Шпанија стапил насила од 1 јануари 1979 година.

Уставот давал право да некои заедници формираат автономни региони во Шпанија. Такви автономни облсти биле формирани од страна на Баскија и Каталонија, а подоцна истото го сториле и другите региони кои денеска ја сочинуваат модерната карта на Шпанија.

Избори во Шпанија[уреди | уреди извор]

Изборите од 1979[уреди | уреди извор]

Изборите од 1982[уреди | уреди извор]

Изборите од 1986[уреди | уреди извор]

Изборите од 1989[уреди | уреди извор]

Изборите од 1993[уреди | уреди извор]

Изборите од 1996[уреди | уреди извор]

Изборите од 2000[уреди | уреди извор]

Изборите од 2004[уреди | уреди извор]