Шпанија во Втората светска војна

Од Википедија — слободната енциклопедија

Шпанија за време на Втората светска војна, на чело со генералот Франсиско Франко, била неутрална за време на војната. Сепак, властите во Шпанија давале голема поддршка на Силите на Оската како од економска така и од воена гледна точка. Со почетокот на Граѓанската војна во Шпанија во јули 1936 Хитлер и Мусолини го поддржале фашистичкиот генерал Франко и неговите сили во неговата војна против шпанската република поддржана од страна на Советскиот Сојуз.