Насридска династија

Од Википедија — слободната енциклопедија
ел-Андалус
711–1492

Инвазија од 711–732


756–1039 Умајадска Кордоба


Таифа 1039–1085


Алморавиди 1085–1145


Алмохади 1147–1238


Гранадски Емират 1238–1492


Поврзано

Насридската династија или Бану Насри (арапски: بنو نصر) била последната арапска и муслиманска династија во Шпанија. Оваа династија на власт во ел-Андалус дошла по поразот на Алмохадската династија во битка кај Лас Навас де Толоса во 1212 година. Династијата во текот на нејзиното владеење била управувана од страна на 23 емири. Крај на династијата ставиле унијата на Кралство Арагон и Кралство Кастиља во 1492 година.

Во времето на оваа династија бил изграден замокот Алхамбра.