Ракомет на Летните олимписки игри 2008 (мажи)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ракомет на Летните олимписки игри 200 - мажи
Податоци за турнирот
Домаќини Кина
Датуми9 август - 24 август
Екипи12 (од 5 конфедерации)
Одржувалишта(во 1 град-домаќин)
Конечен исход
Првак Франција
Второпласиран Исланд
Третопласиран Шпанија
Четвртопласиран Хрватска
Ракомет на
Летните олимписки игри 2008
Турнир
мажи  жени
Екипи
мажи  жени

Машкото ракометно натпреварување на Летните олимписки игри 2008 се одржа од 10 до 24 август, во Олимпискиот Спортски Центар Гимназиум и Националниот Стадион во Пекинг. Дванаесет нации заземаа учество на овој турнир.

Најдобрите четири тимови од секоја група продолжуваат во четврт-финалната фаза, а додека пак тимовите коишто завршиле 5-ти или 6-ти завршуваат од 9-то па сè до 12-то место според нивните резултати кои ги постигнале за време на групната фаза. Губитниците од четврт-финалните натпревари разигруваат за места од 5 до 8 со истион елиминациски систем како победниците од четврт-финалето.

Ова натпреварување беше последно на Летните олимписки игри 2008.

Квалификации[уреди | уреди извор]

Натпреварување Дата Домаќин Слободни места Квалификуван
Домаќин - - 1  Кина
Светско првенство 19 јан - 4 фев, 2007 Германија Германија 1  Германија
Европско првенство 17-27 јануари 2008 Норвешка Норвешка 1  Данска
Азиски Квалификациски Турнир 30 јануари 2008 Јапонија Токио 1  Јужна Кореја
Африканско првенство Архивирано на 11 септември 2008 г. 10-17 јануари 2008 Ангола Ангола 1  Египет
Пан Американски игри 14-29 јуни 2007 Бразил Рио де Жанеиро 1  Бразил
Олимписки Квалификациски Турнир 1 30 мај - 1 јун, 2008 Полска Вроклав 2  Полска
 Исланд
Олимписки Квалификациски Турнир 2 30 мај - 1 јун, 2008 Франција Париз 2  Франција
 Шпанија
Олимписки Квалификациски Турнир 3 30 мај - 1 јун, 2008 Хрватска Задар 2  Хрватска
 Русија
TOTAL 12
Полска-Иланд Олимписки игри Пекинг 2008
Квалификациски турнири

Прелиминарна фаза[уреди | уреди извор]

Влечење за групи[уреди | уреди извор]

Влечењето за групи се одржа на 16 јуни 2008 година.

Шешир 1 Шешир 2 Шешир 3 Шешир 4 Шешир 5 Шешир 6
 Германија  Данска  Хрватска  Јужна Кореја  Шпанија  Египет
 Полска  Франција  Русија  Кина  Исланд  Бразил

Група A[уреди | уреди извор]

Тим Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод
 Франција 5 4 1 0 148 115 33 9
 Полска 5 3 1 1 147 128 19 7
 Хрватска 5 3 0 2 140 115 25 6
 Шпанија 5 3 0 2 152 145 7 6
 Бразил 5 1 0 4 129 153 -24 2
 Кина 5 0 0 5 104 164 -60 0

Сите времиња се според Кинеското стандарно време (UTC+8)

10 август
09:00
Хрватска  31–29  Шпанија Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Леме (ГЕР), Улрих (ГЕР)
Лачковиќ, Џомба 5 Извештај Гарсија 8

10 август
14:00
Франција  34–26  Бразил Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Дин (РОМ), Дину (РОМ)
Гираул 7 Извештај Ертел 5

10 август
19:00
Полска  33–19  Кина Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Карабаски (ИРА), KOладузан (ИРА)
Јурасик 8 Извештај Жу, Хао, Тијан, Ванг, Куи 3

12 август
9:00
Бразил  14–33  Хрватска Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Ѓединг (ДАН), Хансен (ДАН)
Ертел, Суза 3 Извештај Џомба 7

12 август
14:00
Кина  19–33  Франција Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Канбро (ШВЕ), Клаесон (ШВЕ)
Хао 5 Извештај Абало, Гигоу, Карабатиќ 5

12 август
15:45
Шпанија  30–29  Полска Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Чернега (РУС), Поладенко (РУС)
Рокас 7 Извештај Јурасик, Лиевски 4

14 август
10:45
Полска  28–25  Бразил Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Карабаски (ИРА), Коладузан (ИРА)
Јурецки, Тлужински 6 Извештај Рибеиро 7

14 август
15:45
Кина  22–36  Шпанија Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Елмоамли (ЕГИ), Шабан Али (ЕГИ)
Куи 5 Извештај Томас 7

14 август
20:45
Франција  23–19  Хрватска Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Чернега (РУС), Поладенко (РУС)
Гиле 7 Извештај Џомба 5

16 август
09:00
Бразил  29–22  Кина Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Елмоамли (ЕГИ), Шабан Али (ЕГИ)
Рибеиро, Лауреано 5 Извештај Куи, Куи 4

16 август
14:00
Франција  28–21  Шпанија Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Леме (ГЕР), Улрих (ГЕР)
Гиле 6 Извештај Гарсија 7

16 август
19:00
Хрватска  24–27  Полска Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Ѓединг (ДАН), Хансен (ДАН)
Џомба 7 Извештај Тлужински 7

18 август
10:45
Шпанија  36–35  Бразил Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Баум (ПОЛ), Горлачик (ПОЛ)
Ромеро 8 Извештај Пачеко Фиљо 12

18 август
15:45
Хрватска  33–22  Кина Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Карабаски (ИРА), KOладузан (ИРА)
Шпрем 8 Извештај Хао 6

18 август
20:45
Полска  30–30  Франција Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Лиудовик (УКР), Вакула (УКР)
Јурецки 7 Извештај Карабатиќ 8

Група B[уреди | уреди извор]

Тим Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод
 Јужна Кореја 5 3 0 2 122 129 -7 6
 Данска 5 2 2 1 137 131 6 6
 Исланд 5 2 2 1 151 146 5 6
 Русија 5 2 1 2 136 131 5 5
 Германија 5 2 1 2 126 130 -4 5
 Египет 5 0 2 3 127 132 -5 2

Сите времиња се според Кинеското стандарно време (UTC+8)

10 август
10:45
Русија  31–33  Исланд Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Крстиќ (СЛО), Љубиќ (СЛО)
Игропуло 9 Извештај Гудјонсон 12

10 август
15:45
Германија  27–23  Јужна Кореја Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Канбро (ШВЕ), Клаесон (ШВЕ)
Краус 7 Извештај Чо 7

10 август
20:45
Данска  23–23  Египет Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Борд (ФРА), Бај (ФРА)
Кристијансен 6 Извештај Ел Ахмар 8

12 август
10:45
Египет  27–28  Русија Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Лиудовик (УКР), Вакула (УКР)
Ел Ахмар 10 Извештај Раствоцев 8

12 август
19:00
Јужна Кореја  31–30  Данска Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Лицис (ЛИТ), Столаровс (ЛИТ)
Јунг 9 Извештај Нодесбо 11

12 август
20:45
Исланд  33–29  Германија Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Борд (ФРА), Бај (ФРА)
Гудјонсон 8 Извештај Краус 13

14 август
09:00
Германија  25–23  Египет Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Крстиќ (СЛО), Љубиќ (СЛО)
Гландорф 7 Извештај Заки 7

14 август
14:00
Јужна Кореја  22–21  Исланд Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Баум (ПОЛ), Горлачик (ПОЛ)
Јон 6 Извештај Гејрсон, Сигурдсон 5

14 август
19:00
Данска  25–24  Русија Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Брето (ШПА), Хуелин (ШПА)
Кристијансен 6 Извештај Черноиванов, Игропуло 6

16 август
10:45
Египет  22–24  Јужна Кореја Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Брето (ШПА), Хуелин (ШПА)
Абд Елсалам 8 Извештај Паек 7

16 август
15:45
Русија  24–24  Германија Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Ѓединг (ДАН), Хансен (ДАН)
Филипов 6 Извештај Краус 6

16 август
20:45
Данска  32–32  Исланд Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Канбро (ШВЕ), Клаесон (ШВЕ)
Нодесбо 6 Извештај Гудјонсон 8

18 август
09:00
Исланд  32–32  Египет Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Дин (РОМ), Дину (РОМ)
Сигурдсон 10 Извештај Заки 9

18 август
14:00
Русија  29–22  Јужна Кореја Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Борд (ФРА), Бај (ФРА)
Раствоцев 6 Извештај Јон 7

18 август
19:00
Германија  21–27  Данска Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Крстиќ (СЛО), Љубиќ (СЛО)
Краус 6 Извештај Боесен 8

Медална фаза[уреди | уреди извор]

Сите времиња се според Кинеското стандарно време (UTC+8)

  Quarterfinals Semifinals Gold medal game
                           
  A2   Полска 30  
B3   Исланд 32  
  B3   Исланд 36  
  A4   Шпанија 30  
B1   Јужна Кореја 24
  A4   Шпанија 29  
      Исланд 23
    Франција 28
  B2   Данска 24  
A3   Хрватска 26  
  A3   Хрватска 23 Bronze medal game
  A1   Франција 25  
A1   Франција 27   Шпанија 35
  B4   Русија 24   4   Хрватска 29

Четврт-финале[уреди | уреди извор]

20 август
12:00
Франција  27 – 24  Русија Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Леме, Улрих (ГЕР)
Нарциз 9 Извештај Кокшаров 5

20 август
14:15
Полска  30 – 32  Исланд Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Борд, Бај (ФРА)
Јачлевски, Тказик 6 Извештај Петерсон 6

20 август
18:00
Данска  24 – 26  Хрватска Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Брето, Хуелин (ШПА)
Кристијансен 6 Извештај Шпрем 7

20 август
20:15
Јужна Кореја  24 – 29  Шпанија Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Ѓединг, Хансен (ДАН)
Јеонг 7 Извештај Рокас 8

Класификација[уреди | уреди извор]

22 август
12:00
Русија  28 – 27  Данска Национална Пекиншка Сала
Судии: Елмоамли, Шабан Али (ЕГИ)
Дибиров 8 Извештај Кристијансен 8

22 август
14:15
Полска  29 – 26  Јужна Кореја Национална Пекиншка Сала
Судии: Канбро, Клаесон (ШВЕ)
Јурасик 7 Извештај Јон 6

Полуфинале[уреди | уреди извор]

22 август
18:00
Франција  25–23  Хрватска Национална Пекиншка Сала
Судии: Чернега, Поладенко (РУС)
Бурдет, Нарциз 6 Извештај Хорват, Шпрем 5

22 август
20:15
Исланд  36–30  Шпанија Национална Пекиншка Сала
Судии: Крстиќ (СЛО), Љубиќ (СЛО)
Сигурдсон, Гејрсон 7 Извештај Рокас 7

Разигрување за 7-мо место[уреди | уреди извор]

24 август
8:00
Данска  37–26  Јужна Кореја Национална Пекиншка Сала
Судии: Аирес Менезес (БРА), Апарецидо Пинто (БРА)
Хансен 8 Извештај Ко 10

Разигрување за 5-то место[уреди | уреди извор]

24 август
10:15
Русија  28–29  Полска Национална Пекиншка Сала
Судии: Карабаски (ИРА), KOладузан (ИРА)
KOкшаров 10 Извештај Јурасик 6

Трето место[уреди | уреди извор]

24 август
13:30
Хрватска  29–35  Шпанија Национална Пекиншка Сала
Судии: Дин (РОМ), Дину (РОМ)
Дувњак 7 Извештај Гарсија, Прието 7

Финале[уреди | уреди извор]

24 август
15:45
Исланд  23–28  Франција Национална Пекиншка Сала
Судии: Леме (ГЕР), Улрих (ГЕР)
Стефансон 5 Извештај Карабатиќ 8

Распоред и статистики[уреди | уреди извор]

Класификација
 Франција
 Исланд
 Шпанија
4  Хрватска
5  Полска
6  Русија
7  Данска
8  Јужна Кореја
9  Германија
10  Египет
11  Бразил
12  Кина

Ол Стар Тим[уреди | уреди извор]

Избран од страна на ИРФ експерти и официјални лица: IHF.info

 

Најдобри голмани[уреди | уреди извор]

Место Тим % Одбрани Шутеви
1 Јоханес Битер  Германија 41% 70 170
Тиери Омеер  Франција 84 204
3 Мухамед Накиб  Египет 40% 59 149
4 Славомир Шмал  Полска 37% 85 227
5 Давид Баруфет  Шпанија 36% 59 165
Олег Грамс  Русија 91 250
Каспер Хвид  Данска 94 250
Алексеј KOстигов  Русија 31 86
Мајк Сантос  Бразил 52 145
10 Бјоргвин Пал Густавсон  Исланд 33% 75 226
Хан Кјунг-Таи  Јужна Кореја 67 204
Венио Лозер  Хрватска 44 135

Најдобри стрелци[уреди | уреди извор]

Место Име Тим Голови Шутеви %
1 Хуан Гарсија  Шпанија 49 65 75%
2 Снори Гудјонсон  Исланд 48 77 62%
3 Гудјон Валур Сигурдсон  Исланд 43 66 65%
4 Ларс Кристијансен  Данска 42 59 71%
5 Михаел Краус  Германија 38 65 58%
6 Мариус Јурасик  Полска 37 59 63%
НиKOла Карабатиќ  Франција 69 54%
8 KOнстантин Игропуло  Русија 36 63 57%
Џеспер Нодесбо  Данска 47 77%
10 Бертранд Гил  Франција 35 48 73%
Даниел Нарциз  Франција 69 51%
Алберт Рокас  Шпанија 54 65%

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]