Ракомет на Летните олимписки игри 2004 (мажи)

Од Википедија — слободната енциклопедија
2004 Men's Olympic handball tournament
Податоци за првенството
Домаќини Грција
Траење14 август - 29 август
Репрезентации12 (од 5 конфедерации)
Одржувалишта(во 1 град-домаќин)
Конечен исход
Прваци Хрватска
Второпласиран Германија
Третопласиран Русија
Четвртопласиран Унгарија
Ракомет на
Летните олимписки игри
Handball pictogram.svg
Турнир
мажи  жени
Екипи
мажи  жени

Ракометниот олимписки турнир за мажи еден од двата настани од ракометот на Летните олимписки игри 2004, во Атина, зазема место во Спортскиот Павилјон (Олимписки Комплекс Фалиро) за време на прелиминарната фаза и четврт-финалето (14 август–24 август), и во Олимписката Арена Хелинико за време на полуфиналето и натпреварите за медали (27 август - 29 август). Учество на турнирот заземаа 180 играчи од дванаест државни репрезентации.

Медалисти[уреди | уреди извор]

Злато Сребро Бронза
 Хрватска (CRO)  Германија (GER)  Русија (RUS)

Прелиминарна фаза[уреди | уреди извор]

Група A[уреди | уреди извор]

Тим Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод
 Хрватска 5 5 0 0 146 129 17 10
 Шпанија 5 4 0 1 154 137 17 8
 Јужна Кореја 5 2 0 3 148 148 0 4
 Русија 5 2 0 3 145 145 0 4
 Исланд 5 1 0 4 143 158 -15 2
 Словенија 5 1 0 4 130 149 -19 2

Сите времиња се според Источноевропското време (UTC+2)

14 август
09:30
Шпанија Шпанија 31–30 Јужна Кореја Јужна Кореја Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
14 август
14:30
Русија Русија 28–25 Словенија Словенија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
14 август
19:30
Хрватска Хрватска 34–30 Исланд Исланд Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
16 август
09:30
Јужна Кореја Јужна Кореја 35–32 Русија Русија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
16 август
11:30
Хрватска Хрватска 27–26 Словенија Словенија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
16 август
14:30
Шпанија Шпанија 31–23 Исланд Исланд Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
18 август
09:30
Хрватска Хрватска 29–26 Јужна Кореја Јужна Кореја Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
18 август
11:30
Исланд Исланд 30–25 Словенија Словенија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
18 август
19:30
Шпанија Шпанија 29–26 Русија Русија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
20 август
09:30
Јужна Кореја Јужна Кореја 34–30 Исланд Исланд Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
20 август
11:30
Шпанија Шпанија 41–28 Словенија Словенија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
20 август
19:30
Хрватска Хрватска 26–25 Русија Русија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
22 август
09:30
Словенија Словенија 26–23 Јужна Кореја Јужна Кореја Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
22 август
11:30
Хрватска Хрватска 30–22 Шпанија Шпанија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
22 август
19:30
Русија Русија 34–30 Исланд Исланд Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро

Група B[уреди | уреди извор]

Тим Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод
 Франција 5 5 0 0 135 108 27 10
 Унгарија 5 4 0 1 132 124 8 8
 Германија 5 3 0 2 139 110 29 6
 Грција 5 2 0 3 117 130 -13 4
 Бразил 5 1 0 4 105 133 -28 2
 Египет 5 0 0 5 110 133 -23 0

Сите времиња се според Источноевропското време (UTC+2)

14 август
11:30
Унгарија Унгарија 33–28 Египет Египет Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
14 август
16:30
Германија Германија 28–18 Грција Грција Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
14 август
21:30
Франција Франција 31–17 Бразил Бразил Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
16 август
16:30
Франција Франција 29–25 Грција Грција Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
16 август
19:30
Унгарија Унгарија 20–19 Бразил Бразил Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
16 август
21:30
Египет Египет 14–26 Германија Германија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
18 август
14:30
Франција Франција 26–23 Унгарија Унгарија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
18 август
16:30
Грција Грција 26–25 Египет Египет Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
18 август
21:30
Германија Германија 34–21 Бразил Бразил Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
20 август
14:30
Грција Грција 26–22 Бразил Бразил Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
20 август
16:30
Унгарија Унгарија 30–29 Германија Германија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
20 август
21:30
Франција Франција 22–21 Египет Египет Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
22 август
14:30
Франција Франција 27–22 Германија Германија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
22 август
16:30
Унгарија Унгарија 26–22 Грција Грција Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
22 август
21:30
Бразил Бразил 26–22 Египет Египет Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро

Нокаут фаза[уреди | уреди извор]

Четврт-финале Полуфинале Финале
                   
       
  Хрватска  33
  Грција  27  
  Хрватска  33
    Унгарија  31  
  Јужна Кореја  25
  Унгарија  30  
  Хрватска  26
    Германија  24
  Германија  32
  Шпанија  30  
  Германија  21 Натпревар за трето место
    Русија  15  
  Франција  24   Унгарија  26
  Русија  26     Русија  28


Четврт-финале[уреди | уреди извор]

24 август
10:00
Франција Франција 24–26 Русија Русија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
24 август
12:30
Јужна Кореја Јужна Кореја 25–30 Унгарија Унгарија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
24 август
14:30
Хрватска Хрватска 33–27 Грција Грција Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
24 август
17:00
Германија Германија 32–30 Шпанија Шпанија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро

Полуфинале[уреди | уреди извор]

27 август
12:30
Хрватска Хрватска 33–31 Унгарија Унгарија Олимписка Арена Хелинико
27 август
14:30
Германија Германија 21–15 Русија Русија Олимписка Арена Хелинико

Натпревар за трето место[уреди | уреди извор]

28 август
19:30
Унгарија  26–28  Русија Олимписка Арена Хелинико
Судии: Мигас (ГР), Бавас (ГР)

Финале[уреди | уреди извор]

29 август
14:45
Хрватска  26–24  Германија Олимписка Арена Хелинико
Судии: Хансон (ШВЕ), Олсон (ШВЕ)

Натпревари за места[уреди | уреди извор]

натпревар за 5-то/8-мо место[уреди | уреди извор]

  Натпревари за 5-8 место Натпревар за 5-то место
             
  Грција 29  
  Јужна Кореја 24  
 
      Грција 15
    Франција 33
Натпревар за 7-мо место
  Шпанија 27   Јужна Кореја  24
  Франција 29     Шпанија  31
27 август
07:30
Грција Грција 29–24 Јужна Кореја Јужна Кореја Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
27 август
09:30
Шпанија Шпанија 24–29 Франција Франција Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро

28 август
12:30
Јужна Кореја Јужна Кореја 24–31 Шпанија Шпанија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро

28 август
17:30
Грција Грција 15–33 Франција Франција Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро

Натпревар за 9-то место[уреди | уреди извор]

24 август
09:30
Бразил Бразил 25–29 Исланд Исланд Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро

Натпревар за 11-то место[уреди | уреди извор]

24 август
07:30
Словенија Словенија 30–24 Египет Египет Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро

Распоред и статистики[уреди | уреди извор]

Класификација
Gold medal icon.svg  Хрватска
Silver medal icon.svg  Германија
Bronze medal icon.svg  Русија
4  Унгарија
5  Франција
6  Грција
7  Шпанија
8  Јужна Кореја
9  Исланд
10  Бразил
11  Словенија
12  Египет

Наводи[уреди | уреди извор]