Метрополитенски области во Германија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Метрополитенските области во Германија се единаесет[1] густо населени области во Сојузна Република Германија. Тие ги содржат најголемите германски градови и нивната околина и формираат политички, комерцијални и културни центри во државата. Единаесетте метрополитенски области во Германија се организирани во политички единици за плански цели.

Во потесна смисла на метрополи, само четири градови ја поминуваат границата од најмалку еден милиони жители, меѓу нив се: Берлин, Хамбург, Минхен и Келн.

Метрополитенски области[уреди | уреди извор]

Подредени по азбучен ред:

 1. Берлин (метрополитенска област)
 2. Бремен/Олденбург
 3. Минхен (метрополитенска област)
 4. Нирнберг (метрополитенска област)
 5. Рајна-Мајна
 6. Рајна-Некар
 7. Рајна-Рур (исто го покрива Келн/Бон (регион))
 8. Саксонски Триаголник
 9. Хамбург (метрополитенска област)
 10. Хановер-Брауншвајг-Гетинген-Волфсбург
 11. Штутгарт (метрополитенска област)

Големата петорка[уреди | уреди извор]

Петте најважни региони, колективно често нарекувани "големата петорка",[2][3] се често споредувани со други европски метрополитенски области за инвестиции и пазарен развој.[4] Тие се (од север кон југ): Хамбург, Берлин, Диселдорф, Франкфурт и Минхен. Глобализацијата и светската студија на глобални градови ги смета Франкфурт и Минхен како „α“ (алфа) глобални градови, додека другите се сметани како „β“ (бета) глобални градови.[5]

Секој од нив формира видови на кластери и постигнува различни видови на резултат во области како што се економската активност, човечкиот капитал, информациска и технолошка размена, културно искуство и политичко учество.[6]

 • Франкфурт/Рајна-Мајна, за неговата финансиска економија и човечкиот потенција
 • Берлин, за неговата политичка и културна важност
 • Хамбург, за неговата важност во меѓународната поморска индустрија
 • Минхен, за неговата бизнис, научна и технолошка заедница
 • Диселдорф/Рајна-Рур (без Келн), за неговата логистика, технологија и индустрија

Список[уреди | уреди извор]

Ранг
Метрополитенски регион (EMR)
Главни градови
Покраини
Население во EMR[7] (2006) Население според ЕСПОН[8] (2007) БДП по глава на жител во €[7] (2006) БМП во млрд. €[7] (2006) НР на МК (FG500[9]) Просечен патнички сообраќај (2008)
1 Рајна-Рур ЕМР К, ДО, Д, Е СРВ 11,47 million 12,19 million 29.486 338,21 13 30,80 милиони
Рур ДО, Е, БО 5,26 милиони 5,38 милиони 25.266 132,90 4 2,30 милиони (ДТМ)
Диселдорф Д, ДУ, В, МГ 3,12 милиони 3,07 милиони 34.658 108,13 5 18,15 милиони (ДУС)
Келн/Бон К, БН 3,09 милиони 3,07 милиони 31.448 97,18 4 10,35 милиони (КГН)
2 Берлин/Бранденбург ЕМР Б, П БЕ, БР 5,95 милиони 4,02 милиони 21.981 130,78 1 21,40 милиони (ТХЛ, СХФ)
3 Франкфурт/Рајна-Мајна ЕМР Ф, ВИ, МЦ, ДА, ОФ, ХУ ХЕ, РП, БВ 5,52 милиони 4,15 милиони 35.000 193,20 4 57,44 million (ФРА, ХХН)
4 Штутгарт ЕМР Ш, РТ, ЕС, ХН БВ 5,29 милиони Н/П 31.909 168,80 3 9,93 милиони
Штутгарт Ш, ЕС 2,67 милиони 2,67 милиони 35.492 94,76 3 9,93 милиони[10] (ШТР)
5 Минхен ЕМР М, А, (ИН) БВ 5,20 милиони 3,27 милиони 39.155 203,61 7 34,73 милиони
Минхен[11] М, ФЗ 2,59 милиони[12] 2,67 милиони 47.943 124,35[13] 7 34,73 милиони (МУК)
6 Централна германска ЕМР Л, ДД, Х, ХАЛ, МД, ЕФ СН, СТ, ТР 4,36 милиони Н/П 21.482 93,66 0 4,88 милиони
Лајпциг/Хале Л, ХАЛ 1,50 милиони 1,21 милиони нема под. нема под. 0 2,46 милиони (ЛЕЈ)
Дрезден ДД 0,70 милиони[14] 0,88 милиони нема под. нема под. 0 1,86 милиони (ДРС)
7 Хамбург ЕМР ХХ ХХ, ШХ, ДС 4,27 милиони 2,98 милиони 33.210 141,81 2 12,84 милиони (ХАМ)
8 Хановер-Брауншвајг-
Гетинген-Волфсбург ЕМР
Х, БС, ГЕ, ВОФ, ЗЦ, ХИ ДС 3,91 милиони Н/П 27.251 106,55 3 5,74 милиони
Брауншвајг/Волфсбург БС, ВОФ, ЗЦ 1,00 милиони[15] 1,00 милиони нема под. нема под. 1 0,10 милиони (БВЕ)
Хановер Х 1,12 милиони* 1,00 милиони нема под. нема под. 2 5,64 милиони[16] (ХАЈ)
9 Нирнберг ЕМР Н, ВИ, ФИ, ЕР, БТ, БА БВ 3,51 милиони 1,58 милиони 29.955 105,14 0 4,27 милиони[17] (НУЕ)
10 Бремен/Олденбург ЕМР ХБ, ОЛ, ХБx, ДЕЛ, ВХВ БМ, ДС 2,37 милиони 1,08 милиони 27.046 64,10 0 2,49 милиони (БРЕ)
11 Рајна-Некар ЕМР МА, ЛУ, ХД, ВО БВ, РП, ХЕ 2,36 милиони 2,93 милиони 29.891 70,54 1 0
Метрополитенски области
во Германија
57,74 милиони 29.412 1.698,23 34 168,75 милиони
Германија 82,06 милиони 28.212 2.322,20 37 191,02 милиони[18]

     највисок резултат од сите метрополитенски области
     највисок резултат од сите метрополитенски области

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2016-03-04. Посетено на 2011-10-30.
 2. „архивска копија“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-06-02. Посетено на 2011-10-30.
 3. „архивски примерок“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2011-07-19. Посетено на 2011-10-30.
 4. C&W Европски мониторинг на градови 2008: Лондон, Париз и Франкфурт се најдобри бизнис локации во Европа
 5. Светот според GaWC 2008
 6. Европски метрополитенски области во Германија, метрополитенски функции во метрополитенски области, стр. 3, Сојузно биро за градење и просторно уредување, 2009
 7. 7,0 7,1 7,2 „Регионален мониторинг 2008 - Податоци и карти на европските метрополитенски области (EMR) во Германија“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-07-29. Посетено на 2011-10-30.
 8. ЕСПОН проект 1.4.3: Студија на урбани функции: Конечен извештај[мртва врска]
 9. [1]
 10. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2009-07-14. Посетено на 2011-10-30.
 11. http://www.region-muenchen.com/
 12. http://www.pv-muenchen.de/leistung/veroeff/daten/REG_2007.pdf Архивирано на 19 јули 2011 г. Регион Минхен 2006 Регионално планско здружение Минхен
 13. „Област Минхен 2006 Регионално планско здружение Минхен“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2011-07-19. Посетено на 2011-10-30.
 14. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2009-02-09. Посетено на 2011-10-30.
 15. http://www.zgb.de/barrierefrei/content/ueberuns/verbandsgebiet.shtml
 16. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2007-10-30. Посетено на 2011-10-30.
 17. http://www.airport-nuernberg.de/english/company/companyinformation/factsfigures/[мртва врска]
 18. „архивски примерок“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2009-03-06. Посетено на 2011-10-30.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]