Ројтлинген

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ројтлингенград во Баден-Виртемберг, југозападна Германија. Тој е седиште на истоимената Ројтлингенска Област. Во септември, 2004 година, градот имал 109,939 жители. Ројтлинген има универзитет за применети науки, основан во 1855, првобитно како ткајачко училиште.

Грбот на Ројтлинген

Ројтлинген се наоѓа 48° 29' 34 на север и 9° 12' 45 на исток. Тој лежи 380 m над морската површина. Се простира до Швапската Јура, а тоа е и причината што понекогаш се нарекува и Поратата на Швапската Јура (на германски: Das Tor zur Schwäbischen Alb).