Кнежевство Ансбах

Од Википедија — слободната енциклопедија
Маркгрофовија Бранденбург-Ансбах / Кнежевство Ансбах
Markgrafschaft Brandenburg-Ansbach / Fürstentum Ansbach
Вазален

1398 – 1806


Грб

Местоположба на Ансбах
Кнежевството Бранденбург-Ансбах во 1791 година, пресликано на денешните граници
Главен град Ансбах
Јазици источнофранконски
Уредување кнежевство
Историски период среден век
 -  Нирнберг станал
царски град

1219
 -  поделба на
бурггрофовија

21 јануари 1398
 -  личен сојуз со
Бранденбург

1415–40
 -  повторен сојуз со
Бајројт

11 јуни1420
 -  соединување 21 септември 1440
 -  обнова на
личниот сојуз

1470–86
 -  продадено на
Прусија

2 декември 1791 1806
 -  формално соединување 28 јануари 1792
Денес во  Германија

Кнежевство Ансбах (германски: Fürstentum Ansbach) или Марггрофовија Бранденбург-Ансбах (Markgraftum Brandenburg-Ansbach) — слободно царско кнежевство во Светото Римско Царство, сместено околу градот Ансбах, во денешната сојузна покраина Баварија. Владејачката династија Хоенцолерн биле познати како маркгрофови, поради што и самото кнежевство било маркгрофовија (но не и марка).

Историја[уреди | уреди извор]

Кнежевството било основано при смртта на Фридрих, бурггроф на Нирнберг, на 21 јануари 1398 година, кога неговите поседи биле поделени помеѓу неговите два сина. Помладиот син, Фридрих VI, го добил Ансбах, а постариот, Јохан III, го добил Бајројт. По смртта на Јохан III на 11 јуни 1420 година, двете кнежевства биле повторно обединети под Фридрих VI, кој станал изборен кнез Фридрих I на Бранденбург во 1415 година.

По смртта на Фридрих I на 21 септември 1440 година, неговите поседи биле поделени помеѓу неговите синови: Јохан го добил кнежевството Бајројт (Бранденбург-Кулмбах), Фридрих го добил Бранденбург, а Албрехт го добил Ансбах. Така, Ансбах потпаднал под ракав на династијата Хоенцолерн, а неговите владетели биле наречени маркгрофови на Бранденбург-Ансбах.

На 2 декември 1791 година, кнезот и маркгрофот на Ансбах, Карло Александер, кој исто така го наследил Бајројт, го продал кнежевството на кралот Фридрих Вилхелм II на Прусија. Маркгрофот бил средновековен и без деца, а Фридрих Вилхелм бил негов роднина на чело на династијата Хоенцолерн. Маркгрофот се преселил во Англија со неговата втора жена. Ансбах бил формално припоен на 28 јануари 1792 година.

Принцови и маркгрофови на Ансбах[уреди | уреди извор]

 • 1398: Фридрих VI (од 1415 година, исто така, изборен кнез на Бранденбург)
 • 1440: Албрехт III (од 1470 година, исто така, изборен кнез на Бранденбург)
 • 1486: Фридрих I
 • 1515: Георг
 • 1543: Георг Фридрих I
 • 1603: Јоахим Ернст
 • 1625: Фридрих II
 • 1634: Албрехт II
 • 1667: Јохан Фридрих
 • 1686: Кристијан Албрехт
 • 1692: Георг Фридрих II Помладиот
 • 1703: Вилхелм Фридрих (пред 1686–1723)
 • 1723: Карл Вилхелм Фридрих (1712–1757)
 • 1757: Карл Александер (до 1791 г.)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]