Француско Колонијално Царство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Француско Колонијално Царство
Empire colonial français
1534–1980
 

 Знаме

Местоположба на Франција
Првата (светло сина) и Втората (темно сина) Француско Колонијално Царство
Местоположба на Франција
Колониите и териториите што биле под контрола на Второто Француско Царство во 1867 година
Главен град Париз
Јазици Француски
Вероисповед Католицизам (Државна религија)
Калвинизам
Лутеранство
Јудаизам
Ислам
Будизам
Хиндуизам
Уредување Колонијално Царство
Историја
 -  Жак Картие го освојува заливот Гаспе 1852
 -  Продавањето на Луизијана 1803
 -  Освојување на Алжир 1830–1852
 -  Француска унија 1946
 -  Француска заедница 1958
 -  Независност на Вануату 1980
Валута Француски франк
Денес во  Франција

Француско Колонијално Царство (француски: Empire colonial français) — ги сочинувала прекуокеанските колонии, протекторати и мандатни територии кои биле под француска власт од 16 век наваму. Генерално се прави разлика помеѓу „Прво Француско Колонијално Царство“, која постоела до 1814 година, кога поголемиот дел од неа бил изгубен или продаден, и „Второ Француско Колонијално Царство“, која започнала со освојувањето на Алжир во 1830 година. На својот врв помеѓу двете светски војни, втората француска колонијална империја била втората по големина колонијална империја во светот зад Британската империја.[1]

Франција започнала да основа колонии во Северна Америка, Карибите и Индија во 17 век, но го загубила најголемиот дел од својот имот по поразот во Седумгодишната војна. Северноамериканските поседи биле изгубени за Британија и Шпанија, но Шпанија подоцна ја вратила Луизијана (Нова Франција) на Франција во 1800 година. Територијата потоа била продадена на САД во 1803 година. Франција повторно изградила нова империја главно по 1850 година, концентрирајќи се главно во Африка, како и во Индокина и во Јужниот Пацифик. Како што се развивала, новата француска империја ја презела улогата на трговија со метрополата, снабдувајќи суровини и купувајќи произведени производи. Обновата на една империја го вратил францускиот престиж, особено во однос на меѓународната моќ и ширењето на францускиот јазик и католицизмот. Обезбедувало и работна сила во светските војни.[2]

Главна цел на Империјата била Mission civilisatrice или „Цивилизациска мисија“.[3][4] Во 1884 година, водечкиот поборник на колонијализмот, Жил Фери, изјавил: „Повисоките раси имаат право над пониските раси, тие имаат должност да ги цивилизираат инфериорните раси“. Целосно граѓански права – асимилација – биле понудени, иако во реалноста „асимилацијата секогаш се повлекувала [и] колонијалното население се третирало како поданици, а не граѓани“.[5] Франција испратила мал број доселеници во својата империја, со забележителен исклучок на Алжир, каде што Пие ноар (француските доселеници) ја презеле власта додека биле малцинство.[6]

Во Втората светска војна, Шарл де Гол и слободните Французи ја презеле контролата врз прекуокеанските колонии една по една и ги користеле како бази од кои се подготвувале да ја ослободат Франција. Историчарот Тони Чафер тврди: „Во обид да го врати статусот на светска сила по понижувањето од поразот и окупацијата, Франција била желна да ја задржи својата прекуокеанска империја на крајот на Втората светска војна“.[7] Сепак, по 1945 година, антиколонијалните движења почнале да ја предизвикуваат европската власт. Големите бунтови во Индокина и Алжир се покажале многу скапи и Франција ги загубила двете колонии. По овие конфликти, релативно мирна деколонизација се случувала на другите територии по 1960 година. Францускиот устав од 27 октомври 1946 година (четврта република), ја основал Француската унија која траела до 1958 година. Поновите остатоци од колонијалната империја биле интегрирани во Франција како прекуморски департмани и територии во рамките на Француската Република. Тие сега се вкупно 119.394 км2 (46.098 квадратни милји), со 2,8 милиони луѓе во 2021 година. До 1960-тите, Роберт Олдрич вели, последните „остатоци од империјата немаа мал интерес за Французите“. Тој тврди: „Меѓутоа, освен трауматската деколонизација на Алжир, она што е извонредно е колку малку долготрајни ефекти врз Франција имало откажувањето од империјата“.[8] Врските меѓу Франција и нејзините поранешни колонии опстојуваат преку Меѓународната организација на франкофонијата, Африканскиот франк и воените операции како операцијата Сервал.

Историја[уреди | уреди извор]

Според Роберт Олдрич, главните трендови од 17 век до 2000 година вклучуваат:[9]

 • Колонијална експанзија: Империјалните амбиции на Франција довеле до основање колонии низ целиот свет. Од 17 век па наваму, француските колонии биле основани во Северна Америка (Нова Франција), Карибите (вклучувајќи го Хаити), Африка (Сенегал, Алжир и Мадагаскар) и Југоисточна Азија (вклучувајќи ја Индокина).[10]
 • Војни: Француската империја била обележана со бројни војни и конфликти, како во Европа, така и во нејзините колонии. Тука спаѓаат Француско-холандската војна, Седумгодишната војна, Француските револуционерни војни, Наполеонските војни, Првата светска војна и Втората светска војна. Колониите обезбедиле значителна работна сила во Првата светска војна и биле главна арена на борба за Франција во Втората светска војна. Поразот од Велика Британија во Седумгодишната војна од 1760-тите значело губење на најголемиот дел од имотите во Северна Америка и Индија.[11]
 • Ропство: Француската империја била вклучена во трансатлантската трговија со робови, особено на Карибите. Под притисок на аболицираната Велика Британија, обновениот Луј XVIII неволно се согласил со Парискиот договор од 1815 година да ја укине и да се бори против трговијата со робови од француските поданици.[12] Под влијание на идеалите на Француската револуција, Франција го укинала ропството во своите колонии во 1794 година. Сепак, Наполеон го обновил во 1802 година и дури во 1848 година ропството конечно било укинато.[13][14]
 • Деколонизација: средината на 20 век бил сведок на бран на деколонизација, а француската империја не била исклучок. Опозицијата вообичаено ја стимулирала појавата на национализмот.[15] По Втората светска војна, сите француски колонии барале независност, што довело до насилен крај на француското владеење, особено во Алжир и Виетнам. Сепак, Западна Африка поминала добро и долгорочното влијание сè уште е силно.[16]
 • Културно и интелектуално влијание: Француската империја одиграла значајна улога во ширењето на францускиот јазик, култура и идеи низ нејзините колонии. Францускиот станал глобален јазик на дипломатијата и интелектуалната размена, а француската литература, уметност и филозофија влијаеја на интелектуалните и културните движења и во империјата и пошироко.[17]
 • Религија: римокатолиците одиграле голема улога во поддршката на империјата. Тие испратиле мисионери, свештеници и калуѓерки; финансирале и граделе цркви, училишта и болници.[18]
 • Наследството и постколонијалните односи: Наследството на Француската империја продолжува да ги обликува односите на Франција со нејзините поранешни колонии. Постколонијалните односи, дискусиите за меморијата, враќањето на културните артефакти и тековните дебати за влијанието на колонијализмот остануваат значајни прашања во современото француско општество.[19] Негативните ефекти врз поранешните колонии вклучуваа вкоренети внатрешни судири, недостаток на економска разновидност, зависност од помош и губење на културните богатства.[20][21]

Прва француска колонијална империја (16 век до 1814 година)[уреди | уреди извор]

Америка[уреди | уреди извор]

Француска карта на Новиот свет над екваторот: Нова Франција и Големите езера на север, со темна линија прикажана реката Мисисипи на запад во државата Илиноис и устието на реката (и идниот Њу Орлеанс), потоа тера инкогнита (1681 г.)
Карта на Северна Америка во 1702 година на која се прикажани тврдини, градови и (во цврсти бои) области окупирани од европски држави. Британија (розова), Франција (сина) и Шпанија (портокалова).
Карта на територијални претензии во Северна Америка до 1750 година, пред Француската и Индиската војна, која била дел од поголемиот светски конфликт познат како Седумгодишна војна (1756-1763). Поседите на Британија (розова), Франција (сина) и Шпанија (портокалова, Калифорнија, северозападниот дел на Пацификот и Големиот басен не се наведени)

Во текот на 16 век започнала француската колонизација на Америка. Екскурзиите на Џовани да Верацано и Жак Картие во почетокот на 16 век, како и честите патувања на француски чамци и рибари до Големите банки кај Њуфаундленд во текот на тој век, биле претходници на приказната за колонијалната експанзија на Франција.[22] Но, одбраната на Шпанија на нејзиниот американски монопол и натамошните одвлекувања предизвикани во самата Франција во доцниот 16-ти век од Француските верски војни, спречиле какви било постојани напори на Франција да населува колонии. Раните француски обиди да основаат колонии во Бразил, во 1555 година во Рио де Жанеиро („Франција Антарктик“) и во Флорида (вклучувајќи ја и Форт Керолин во 1562 година), и во 1612 година во Сао Луис („Франција Еквиноксиал“), не биле успешни, поради на недостаток на официјален интерес и на португалска и шпанска внимателност.[23]

Приказната за колонијалната империја на Франција навистина започнала на 27 јули 1605 година, со основањето на Порт Ројал во колонијата Акадија во Северна Америка, во она што сега е Нова Шкотска, Канада. Неколку години подоцна, во 1608 година, Семјуел де Шамплен го основал Квебек, кој требало да стане главен град на огромната, но ретко населена колонија за трговија со крзно на Нова Франција (исто така наречена Канада).[24]

Нова Франција имала прилично мала популација, што резултирало со поголем акцент да се стави на трговијата со крзно наместо на земјоделските населби. Поради овој акцент, Французите во голема мера се потпирале на создавање пријателски контакти со локалната заедница на Првите нации. Без апетитот на Нова Англија за земја, и потпирајќи се само на Абориџините да ги снабдуваат со крзно на трговските места, Французите составиле сложена серија на воени, трговски и дипломатски врски. Овие станале најтрајните сојузи меѓу француската и заедницата на Првата нација. Меѓутоа, Французите биле под притисок на религиозните наредби да ги претворат во католицизам.[25]

Преку сојузи со различни индијански племиња, Французите можеле да извршат лабава контрола над поголемиот дел од северноамериканскиот континент. Областите на француската населба генерално биле ограничени на долината на реката Сент Лоренс. Пред формирањето на Суверениот совет во 1663 година, териториите на Нова Франција биле развиени како трговски колонии. Дури по пристигнувањето на Жан Талон во 1665 година, Франција им дала на своите американски колонии соодветни средства да развијат популациони колонии споредливи со оние на Британците. Самата Акадија била изгубена од Британците со Договорот од Утрехт во 1713 година. Назад во Франција, имало релативно мал интерес за колонијализмот, кој се концентрирал на доминација во Европа, а во поголемиот дел од својата историја, Нова Франција била далеку зад британските северноамерикански колонии и по население и по економски развој.[26][27]

Во 1660 година, Франција започна политика на проширување во внатрешноста на Северна Америка од она што сега е источна Канада. Целите биле да се лоцира северозападен премин кон Кина; да се искористат природните ресурси на територијата, како што се крзното и минералните руди; и да го преобрати домородното население во католицизам. Трговците со крзно почнале да ја истражуваат горната земја околу Големите езера (pays d'en haut) во тоа време. Во 1659 година, Пјер-Еспри Радисон и Медар Шуар де Гросејлие стигнале до западниот крај на езерото Супериор. Свештениците основале мисии, како што била Мисијата на Сол Сент Мари во 1668 година. На 17 мај 1673 година, Луј Жолиет и Жак Маркет започнале со истражување на реката Мисисипи, која ја нарекле Сиукс Тонго (големата река) или Мичисипи. Тие стигнале до устието на реката Арканзас, а потоа се вратиле возводно, откако дознале дека големата река тече кон Мексиканскиот Залив, а не кон Тихиот Океан како што претпоставувале. Во 1675 година, Маркет основал мисија во индијанското американско село Каскаскиас на реката Илиноис. Постојана населба била изградена до 1690 година.

Француска Северна Америка била позната како „Нувел Франс“ или Нова Франција.
Карта на Њу Орлеанс (1728 г.)
Долна Луизијана означена со жолта боја; розовата ја претставува Канада. Дел од Канада под големите езера и била отстапен на Луизијана во 1717 година. Британските колонии се претставени во кафеава боја. Оригинална карта од 1719 година.

Во 1682 година, Рене-Роберт Кавелиер и Италијанецот Анри де Тонти се спуштиле до делтата на реката Мисисипи. Тие го напуштиле Форт Кревекоер на реката Илиноис, придружувани од 23 Французи и 18 Индијци. Тие го изградиле Форт Прудхом (подоцна градот Мемфис) и побарале француски суверенитет на целата долина, која ја нарекле Луизијана во чест на францускиот крал Луј XIV. Тие склучиле сојузи со Индијанците од Квапау. Во април 1682 година, пристигнале на устието на Мисисипи. Кавелиер на крајот се вратил во Версај, каде што го убедил министерот на морнарицата да му ја додели командата на Луизијана. Тој тврдел дека Луизијана била блиску до Нова Шпанија со цртање на мапа на која се прикажува Мисисипи многу подалеку на запад отколку што навистина била.

Со четири брода и 320 емигранти, Кавелиер отплови за Луизијана. Кавелиер не го нашол устието на реката во делтата на реката Мисисипи и се обидел да основа колонија на брегот на Тексас. Кавелиер бил убиен во 1687 година од членови на неговата истражувачка партија, наводно во близина на денешна Навасота, Тексас.

Во 1699 година, француските територијални претензии во Северна Америка се прошириле уште повеќе, со основањето на Луизијана во сливот на реката Мисисипи. Широката трговска мрежа низ целиот регион поврзана со Канада преку Големите езера, се одржувала преку огромен систем на утврдувања, многу од нив центрирани во земјата Илиноис и во денешен Арканзас.[28]

Француските власти се прашувале дали трговијата со крзно била одржлива на долг рок. Што би се случило со економијата на Нова Франција ако заловувачите повеќе не можеле да најдат дабар или други животни со крзно? Официјалните лица, исто така, биле загрижени дека населбите основани за поддршка на трговијата со крзно биле премногу оддалечени една од друга, биле премалку населени и не би можеле да се одбранат од нападот на Велика Британија. Франција и Велика Британија биле во војна речиси секоја деценија од 1660 до 1815 година, а Британија имала тенденција да го има последниот збор во овие конфликти. Француските колонии во Северна Америка биле особено ранливи на британски напад.[29]

Мислејќи дека може да убие две птици со еден камен, колонијалниот офицер Антоан-Денис Раудот, предложил неколку пати во текот на 1700-тите и 1710-тите години на француската влада да изгради огромна тврдина во Луисбург на островот Кејп Бретон. Тој тврдел дека островска тврдина ќе ја заштити Канада од друга британска инвазија, а исто така ќе ја промовира рибарската индустрија, што ќе ја направи економијата на Нова Франција помалку зависна од трговијата со крзно. Француската влада го прифатила предлогот на Раудо и потрошила 20 години (1720–1740) градејќи огромна, скапа база во Луисбург. Инвестицијата не се исплатела. Луисбург бил заробен во 1745 година, вратен во 1748 година, а потоа повторно заробен (овој пат засекогаш) во 1758 година, за време на Седумгодишната војна (1756–1763). До крајот на војната, Британците ја освоија цела Нова Франција, од Канада до Њу Орлеанс, оставајќи ги Французите во контрола на само неколку мали острови на Карибите. Но, тие колонии, една стотинка од големината на Нова Франција, биле највредните делови на трансатлантската империја на Франција, многу попрофитабилни од огромните северноамерикански територии.[29]

Британија не била единствената земја за која Французите требало да се грижат. Во текот на својата 250-годишна историја, Француската империја во Северна Америка имала комплицирани односи со голем број заедници на американските Индијанци. Понекогаш тие биле сојузници на Французите, како што е Конфедерацијата Хурон во денешен Квебек, која потпиша официјален договор со француската влада во 1614 година. Поручникот Думон де Монтињи ги забележал многуте битки на Франција со Начезите во ракопис што го напишал по неговото пензионирање во 1747 година. Во воведот на овој ракопис, де Монтињи вели дека првично ја напишал својата приказна во епска поема, полна со битки и авантури. Меѓутоа, откако добро размислил, решил дека би било подобро само да каже што се случило на директен начин.[29]

Градот Чикаго не бил директно основан од француската влада, но никогаш не би можел да постои без трговските врски што француските доселеници ги развиле во регионот. Во 1779 година Жан-Батист Поен ду Сабл, син на француски татко и поробена Африканка, пристигнал во денешно Чикаго откако патувал северно од Њу Орлеанс долж Мисисипи, а потоа преку копно низ градот Пеорија, Илиноис (основан од Французи истражувачи во 1680 година). Движејќи се североисточно од таму, Ду Сабл изградил куќа и трговско место на устието на реката Чикаго. Повеќе од 100 години, француските трговци доаѓале на ова место од Монтреал и Квебек во Канада. Тие ќе се сретнат таму со заловувачи на крзно кои ловеле низ целиот регион на Големите езера. Дури и пред Ду Сабл да го изгради своето трговско место со полно работно време, овие состаноци биле големи операции.[29]

Како што растела француската империја во Северна Америка, Французите исто така почнале да градат помала, но попрофитабилна империја во Западните Инди. Населувањето долж јужноамериканскиот брег во она што е денешна Француска Гвајана започнал во 1624 година, а колонија била основана на Свети Кристофер во 1625 година (островот морал да се дели со Англичаните до Договорот од Утрехт во 1713 година, кога бил целосно отстапен). Сегашниот остров на Комонвелтот Доминика во источниот дел на Карибите, исто така, паднал под зголемено француско населување од раните 1630-ти. Компанијата на Америка основала колонии во Гваделуп и Мартиник во 1635 година, а подоцна била основана колонија на Света Луција до 1650 година. Плантациите за производство на храна на овие колонии биле изградени и одржувани преку ропство, при што снабдувањето со робови зависело од африканската трговија со робови. Локалниот отпор на домородните народи резултирал со протерување на Карибите во 1660 година.[30] Најважната француска колонијална сопственост на Карибите била основана во 1664 година, кога била основана колонијата Сан-Доминго (денешен Хаити) на западната половина на шпанскиот остров Хиспаниола. Во 18 век, Сан-Доминго станала најбогатата колонија на шеќер на Карибите. Источната половина на Хиспаниола (денешна Доминиканска Република) исто така потпаднала под француска власт на краток период, откако Шпанија и била дадена на Франција во 1795 година.[31]

Трговија со робови[уреди | уреди извор]

Цртеж на продажба на робови на бродот Мери Серафик во водите кај Кап-Франсаис, 1773 г.
Момче и мајка робови (Доминика)
Доминиканска креолска дама со своите слуги и милениче елен.

Африканските робови биле донесени во карипските колонии на Франција (во некои случаи, во Канада и Средниот Запад), преку патиштата на она што историчарите денес го нарекуваат Триаголна трговија. Трите страни на овој триаголник биле пристаништа во Западна Европа, трговски пунктови на брегот на Западна Африка (тогаш позната како Гвинеја) и европски колонии во Новиот свет. Европските производи како пиштоли и текстил им биле давани на африканските трговци во замена за робови, кои потоа биле транспортирани преку Атлантикот со преполни бродови. Многумина не го преживеале патувањето. Повеќето од преживеаните биле продадени на плантажи за производство на шеќер на Карибите, каде што условите за работа биле полоши од речиси каде било на друго место во Америка. Теоретски, францускиот крал Луј XIV дал основна заштита на робовите во неговиот Црн јазол (француски: Code Noir) од 1685 година. Овој закон барал од господарите да им обезбедат на робовите доволно храна, облека и засолниште. Но, тоа ретко се спроведувало. Робовите на француските колонии Мартиник, Гвадалупе и Сан-Доминго вообичаено биле работени до смрт во рок од пет до десет години од нивното пристигнување.[29]

Французите, во голема мера, брутално постапувале со африканските робови во нивните карипски колонии. Меѓутоа, нивните односи со африканските трговци и политички лидери кои биле нивни партнери во трговијата со робови биле многу различни. Во текот на седумнаесеттиот и осумнаесеттиот век, француската влада не била во позиција да ги принуди африканските земји да го прават она што таа го сакала. Наместо тоа, Французите поставиле мали крајбрежни тврдини и трговски пунктови, а потоа се обиделе да најдат силни африкански сојузници кои би можеле да ги снабдуваат со робови. Но, прво морале да ги убедат африканските владетели дека вреди да се влезе во сојуз со нив.[29]

Во текот на седумнаесеттиот век, Французите биле особено заинтересирани за западноафриканското кралство Алада (во она што денес е Бенин). „Витез на Гвинеите“ (француски: Chevalier des Guines), чии мемоари ги напишал авторот Жан-Батист Лабат, отишол да купи робови во Алада во 1725 година, само две години пред кралството да биде освоено од војска од соседната земја Дахомеј. Додека ја раскажувал приказната за посетата на ковалиерот, Лабат забележал дека Алада некогаш била многу помоќна, толку моќна што во 1670 година, француските власти побарале од кралот на Алада сојуз. Кралот одговорил дека пред да се одлучи, ќе треба да испрати амбасадор за да види дали Франција е доволно силна земја за да биде сојузник на Алада. Така, тој го испратил својот преведувач, Матео Лопес, да отпатува со француски брод (и со шестотини робови што ги носел) прво на Карибите, а потоа назад во Франција за да се сретне со Луј XIV, што го направил следната година.

Амбасадорот на Алада научил течно португалски јазик, го проучувал христијанството и го сменил името во Матео за да може полесно да се справува со Европејците. Лабат бил очигледно фасциниран и импресиониран од него. Ниту Матео, ниту неговите француски колеги не биле вознемирени од фактот што амбасадорот на Алада во Франција патувал на брод полн со африкански робови.

Најголемата од француските карипски колонии и главна дестинација за робовите бил Сан-Доминго. До 1789 година, во пресрет на Француската револуција, на островот живееле над 500.000 африкански робови, заедно со население од 100.000 белци и слободни обоени луѓе. Во 1791 година, робовите се побуниле, искористувајќи ја приликата дадена од револуцијата во Франција. Тие ја освоиле својата слобода во 1793 година, кога француската влада го укинало ропството. Но, десет години подоцна, се чинело дека француската влада требало да го врати ропството на островот и повторно избувнал бунт во Сан-Доминго. Овој втор бунт набрзо се претворил во војна за независност, а колонијата Сан-Доминго станала слободна Република Хаити на 1 јануари 1804 година.

Азија[уреди | уреди извор]

Европски трговски места во Индија.
Продавниците на Француската компанија на Источна Индија во Пондичери, адмиралитетот и куќата на гувернерот, пред уништувањето на градот од страна на Англичаните во 1761 година, како што може да се види на оваа гравура од 1769 година.

Со крајот на Француските војни за религија, кралот Хенри IV поттикнал различни претпријатија да воспостават трговија со африканските и азиските континенти. Во декември 1600 година, била формирана компанија преку здружението на Сен Мало, Лавал и Витре за тргување со Молука и Јапонија.[32] Два брода, Кроасан и Корбин, биле испратени околу ’ртот на Добрата Надеж во мај 1601 година. Еден бил потонат на Малдивите, што довело до авантурата на Франсоа Пирар де Лавал, кој успеал да се врати во Франција во 1611 година.[32][33] Вториот брод, кој го превезувал Франсоа Мартин де Витре, стигнал до Цејлон и тргувал со Аче во Суматра, но бил заробен од Холанѓаните на враќањето кај Кејп Финистер.[32][33] Франсоа Мартин де Витре бил првиот Французин кој напишал извештај за патувањата на Далечниот Исток во 1604 година, на барање на Хенри IV, а од тоа време ќе бидат објавени бројни извештаи за Азија.[34]

Од 1604 до 1609 година, по враќањето на Франсоа Мартин де Витре, Хенри развил силен ентузијазам за патување во Азија и се обидел да основа Француска компанија на Источна Индија по моделот на Англија и Холандија.[33][34][35] На 1 јуни 1604 година, тој издал писма за патент на трговците во Диеп за да ја формираат компанијата Диеп, давајќи им ексклузивни права на азиската трговија 15 години. Меѓутоа, не биле испратени бродови до 1616 година.[32] Во 1609 година, друг авантурист, Пјер-Оливие Малхербе, се вратил од обиколката на земјината топка и го информирал Хенри за неговите авантури.[34] Тој ги посетил Кина и Индија и имал средба со Акбар.[34]

Во XVII век биле забележани неколку француски напори за трговија со Источна Индија. Тие биле под влијание на успешните деловни потфати на холандската источноиндиска компанија.[36] Помеѓу 1630-тите и раните 1660-ти, француските напори биле помали во обем, но тие имале одреден успех. Француските трговски бродови го минувале Персискиот Залив, Црвеното Море и северозападниот брег на индискиот потконтинент.[37] Овие достигнувања ја избледеа Франција во споредба со Англија и Холандската Република. Француските пристаништа на Атлантикот се стремат да се натпреваруваат и да се спојат едни со други. Комерцијалната и капиталната експертиза беше исплатена околу крајбрежните региони на Бретања и Нормандија.[37]

Почетниот капитал на обновената компанија на Источна Индија изнесувал 15 милиони ливри, поделени на акции од по 1000 ливри. Луј XIV ги финансирал првите 3 милиони ливри инвестиција, со кои требало да се наплатат загубите во првите 10 години.[38] Почетната понуда на акции брзо била распродадена, бидејќи дворјаните на Луј XIV сфатиле дека е во нивен интерес да ја поддржат иницијативата на кралот во странство. На компанијата и бил доделен 50-годишен монопол на француската трговија во Индискиот и Тихиот Океан, регион кој се протегал од ’ртот на Добрата Надеж до Магелановиот Проток.[38] Францускиот монарх, исто така, и дал на компанијата вечна отстапка за островот Мадагаскар, како и за сите други територии што можела да ги освои. Компанијата поседувала поголеми ресурси и подобро политичко банкарство од претходните вложувања на Франција во Индискиот Океан. Една од главните цели на Франција била да основа француска колонија во Мадагаскар за да и се спротивстави на холандската колонија Батавија.[39]

До 1680-тите, компанијата станала несолвентна и тие немале голем избор освен да го изнајмат својот монопол на група трговци.[40] Индиската трговија останала под компанијата околу триесет години. Во 1716 година, шкотскиот финансиер Јован Ло пристигнал во францускиот кралски двор. Француската држава била во длабока беда и била немоќна да ги покрие своите долгови предизвикани поради Војната за шпанско наследство.[40] Јован Ло ѝ пристапил на круната со шема за изградба на национална банка и воведување хартиена валута, што би го олеснило преминувањето на Франција кон кредитна економија.[40] Компанијата не успеала да основа успешна колонија на Мадагаскар, но успеала да воспостави пристаништа на блиските острови Бурбон и Остров де Франс (денешни Реинион и Маврициус). До 1719 година, таа се етаблирала во Индија, но фирмата била блиску до банкрот. Истата година компанијата била споена под раководство на Јован Ло со други француски трговски друштва за да се формира Вечна компанија од Индија. Ова спојување резултирало со тоа што компанијата била вклучена во увоз на робови во Луизијана, бидејќи колонијата работела на плантажна економија.[41] Француската економија драстично се влошила во 1721 година поради реформите на Јован. По овој настан, компанијата повторно почнала да тргува и да се населува во Индија.[42] Реорганизираната корпорација ја продолжила својата оперативна независност во 1723 година.

Интересот на компанијата за Могулското Царство не бил лесен. Французите пристигнале на индискиот потконтинент неколку децении откако Англичаните, Португалците и Холанѓаните воспоставиле трговија во Индија. На 4 септември 1666 година, Французите обезбедиле кралски мандат од царот Ауранџеб кој им овозможил да тргуваат на пристаништето Сурат.[43] До 1683 година, Французите го насочиле своето внимание кон истакнатото место Пондишери, но промената не направила ништо за да се надомести хроничниот недостиг на капитал на компанијата.[44] До 1738 година, компанијата поседувала 1.432 робови, од кои 630 живееле во француската колонија Остров де Франс (Маврициус). Многу робови во колонијата биле увезени од компанијата од западноафриканскиот регион Сенегамбија; меѓу нив имало лаптоти, африкански робови кои насилно служеле на бродовите на компанијата.[45] Со падот на Могулското Царство, Французите одлучиле да интервенираат во индиските политички работи за да ги заштитат своите интереси, особено со склучување сојузи со локалните владетели во јужна Индија. Од 1741 година, Французите под водство на Џозеф Франсоа Дупле воделе агресивна политика и против Индијанците и против Британците додека на крајот не биле поразени од Роберт Клајв. Неколку индиски трговски пристаништа, вклучувајќи ги Пондишери и Чандернагор, останале под француска контрола до 1954 година.

Главното ривалство на Франција дошло од Британците. Како резултат на постојаните војни во Европа, особено Војната за австриското наследство и Седумгодишната војна, Британците успеале да ја добијат контролата над француските територии во Индија. Со Парискиот договор во 1763 година, териториите ѝ биле вратени на Франција.[46] Компанијата не била во можност финансиски да се одржува и била укината во 1769 година.[46] Кралот Луј XV издал указ од 1769 година со кој се барало компанијата да ги пренесе на државата сите нејзини имоти, средства и права, кои биле проценети на 30 милиони ливри. Кралот се согласил да ги плати сите долгови и обврски на компанијата, иако имателите на акции и белешки добиле само околу 15 проценти од номиналната вредност на нивните инвестиции до крајот на корпоративната ликвидација во 1790 година.[40]

Компанијата била реконституирана во 1785 година[47] и издала 40.000 акции, по цена од 1.000 ливри по акција.[40] Нејзе ѝ бил даден монопол на целата трговија со земјите надвор од ’ртот на Добрата Надеж[47] за договорен период од седум години.[40] Договорот, сепак, не ја предвидил Француската револуција и на 3 април 1790 година монополот бил укинат со акт на новото француско собрание кое со ентузијазам објавило дека профитабилната трговија на Далечниот Исток отсега ќе биде „отворена за сите Французи“.[47] Компанијата, која не била навикната ниту на конкуренција, ниту на официјална немилост, се наоѓала во постојан пад и конечно била ликвидирана во 1794 година.[40]

Африка[уреди | уреди извор]

Карта на Реинион (Ил Бурбон), Маврициус (Ил де Франс) и островите Родригес, колективно познати како Маскаренски Острови
Карта на Сенегал (1770)

За време на формативната ера на француската колонизација, која претежно се одвивала во Америка и Азија, Французите го прошириле своето влијание на африканскиот континент, означувајќи го почетокот на значајно поглавје во нивните империјални напори. Оваа експанзивна фаза се одвивала низ она што сега е денешен Сенегал, Мадагаскар и волшебните острови Маскарени. Во водењето на овие колонијални проекти била истакната улогата на Француската источноиндиска компанија, клучен играч што ги оркестрирал и раководел со овие потфати. Имено, компанијата го насочила својот фокус кон воспоставување економии на плантажи кои се карактеризирале со прекумерно потпирање на принудната африканска работна сила, придонесувајќи за сложена мрежа на услови во кои лошиот животен стандард, повторливиот глад и нападот на болести го направиле поробениот труд особено опасен низ широчината на францускиот колонии.[48][49]

Француската колонија во Сенегал, иницирана во 1626 година, постепено го зацврстила своето присуство со основањето на Сен-Луј во 1659 година и Горе во 1677 година. Истовремено, Мадагаскар бил сведок на почетокот на француската колонизација во 1642 година со основањето на Форт Допен. Овие потфати биле поцинковани од француската потрага да ги заповеда вредните природни ресурси, како што се арапската гума и кикиритките, покрај другите суштински суровини. Значајно, контролата на профитабилната трговија со робови се појавила како клучен поттик кој ги движел француските колонијални определби, поттикнувајќи стратешки фокус на доминација на поморските пристаништа за да се забрза извлекувањето и профитабилната продажба на поробените поединци.[50]

Во почетната фаза на француската колонијална експанзија во Сенегал и Мадагаскар, намерно бил ставен акцент на извозно ориентираното производство, особено на одгледувањето на кикиритки во Сенегал. Истовремено, Французите основале плантажи за робови долж крајбрежните региони, каде што експлоатацијата на принудната работа одиграла централна улога. Сеопфатната развојна стратегија се развила со изградбата на витална инфраструктура, вклучувајќи сложена мрежа на патишта дизајнирана беспрекорно да ги поврзе изобилството природни ресурси со стратешките пристаништа, олеснувајќи ја ефикасната и профитабилна извозна трговија.[51]

Овој пресек на економската експлоатација и развојот на инфраструктурата ја нагласила нијансираната комплексност на францускиот колонијализам, каде што потрагата по богатство преку екстракција на ресурси била проткаена со суровата реалност на принудната работа и сложената логистика за поврзување на внатрешноста со глобалните трговски патишта. Наследството од оваа експанзија ќе фрли долга сенка на вклучените региони, оставајќи историска таписерија обележана со експлоатација и на човечките и на природните ресурси.[51]

Во 17-тиот и 18-тиот век, проширувањето на француското колонијално влијание се проширило на егзотичните острови Маскарени, оставајќи неизбришлив белег на социјалните, економските и демографските предели на островот Реинион, Маврициус и Родригес. Островот Реинион, сместен во Индискиот Океан, бил сведок на своето прво населување во 1642 година, вовед во неговата формална администрација од страна на француската источноиндиска компанија од 1665 година наваму. Островот, првично наречен Бурбон, служел како стратешка станица за француските поморски интереси во регионот.[52]

Маврициус, некогаш под холандска контрола, паднал во француски раце во 1721 година кога бил преименуван во Островот Франција. Ова го означило почетокот на трансформацијата поттикната од француските колонијални амбиции. Истовремено, Родригес станал дел од француската колонијална таписерија во 1735 година, по што следеле Сејшелите во 1756 година, бидејќи Франција стратешки го зацврстила своето присуство во Индискиот Океан.[52]

Одгласите на трговијата и експлоатацијата одекнале на островот Реинион, каде што француската источноиндиска компанија, во 1730-тите, го инаугурирала мрачното поглавје на трговијата со робови. Ова означило клучен пресврт бидејќи островот станал центар за принудна работа, првенствено во растечките насади со кафе. Економскиот пејзаж бил систематски дизајниран околу немилосрдната експлоатација на поробените поединци, претежно со потекло од Мадагаскар, Мозамбик и Сенегал.[52][53]

На островот Реинион, очигледен бил остриот демографски контраст помеѓу француските колонисти и растечкото население на поробените Африканци. До 1763 година, само 4.000 француски колонисти биле во целосна спротивност со неверојатната бројка од над 18.000 африкански поробени поединци. Мнозинството од овие поробени работници работеле на плантажите за кафе, трпејќи ги суровите услови што го отсликувале поширокиот наратив на плантажните колонии.[52][53]

Економскиот мотор на Маврициус го отсликувал оној на островот Реинион, центриран околу системот на плантажи што напредувал на принудната работа на Африканците. Насадите за монокултура одгледувале низа култури, вклучувајќи шеќерна трска, памук, индиго, ориз и пченица. Трансплантацијата на околу 2.000 лица од островот Реинион дополнително ја зацврстил меѓусебната поврзаност на овие француски колонии во архипелагот Маскарени.[53][54]

Сепак, под економскиот фурнир се криела суровата реалност на животот за поробеното население на овие плантажи. Условите биле ужасни, со лошиот животен стандард и повторливиот глад кои придонесувале за многу смртоносна средина. Периодот од 1725 до 1737 година бил сведок на серија неуспеси на земјоделските култури, што резултирало со катастрофални жртви на поробените популации, при што до 10% подлегнале на глад и болести. Ова трогателно поглавје во историјата на островите Маскарени служи како остар потсетник за човечката цена што се бара во извршувањето на колонијалните економски интереси.[54]

Колапс на Првото Француско Колонијално Царство[уреди | уреди извор]

Колонијален конфликт со Британија[уреди | уреди извор]

Карта на француската и индиската војна.
Монткалм ги водел своите трупи во битка за време на неуспешниот обид за одбрана на Квебек во 1759 година.
Француски (лево) и британски (десно) бродови во битката кај Чесапик кај Јорктаун во 1781 година; побројната британска флота заминала, не му оставајќи на Корнволис друг избор освен да капитулира.

Во средината на 18 век, таписеријата на историјата сведочела за долготрајна и бурна серија на конфликти кои ќе го преобликаат глобалниот пејсаж и ќе остават неизбришлива трага на судбините на империите. Епицентарот на овие колонијални судири лежел во возбудливата борба за превласт меѓу двете застрашувачки сили - Франција и Британија.

Хронолошката одисеја на судирите започнала со Војната за австриското наследство (1740–1748), конфликт чиишто одгласи одекнале низ континентите. Иако по природа била неодлучна, оваа војна ја покажало француската моќ во далечните области, со триумфи под разумното владеење на францускиот генерален гувернер Жозеф Франсоа Дупле во Индија и стратешката остроумност на Маршал Сакс во Европа.[55]

Сепак, клучниот момент пристигнал со Седумгодишната војна (1756–1763), каде што раните француски триумфи во Менорка и Северна Америка отстапиле место за силен пораз. Британците, поседувајќи нумеричка супериорност (над еден милион напротив околу 50 илјади француски доселеници), излегле како победници. Нивното освојување се проширило многу подалеку од границите на Нова Франција, опфаќајќи го мнозинството западноиндиски (Карибите) колонии во Франција и сите француски индиски позиции.

Во 1749 година, Франција почнала да ја контролира земјата Охајо, што предизвикало тензии со британските трговци. Изградбата на француски тврдини во 1753 година довело до британски претензии. Нападот на Џорџ Вашингтон во 1753 година во близина на Питсбург го иницирал конфликтот. Франција, очекувајќи ја британската кампања во 1755 година, испратила војници во Нова Франција, постигнувајќи победи до 1757 година, губејќи ја Акадија. И покрај раните успеси, Франција ѝ дала приоритет на Европа пред Северна Америка, додека Британците се фокусирале на втората. Британските офанзиви во 1758 ги освоиле клучните тврдини, а битката за Квебек која траела до 1759 година, завршила со британска победа. Во 1760 година, францускиот обид за враќање на Квебек не успеал, запечатувајќи го освојувањето на Канада. Во меѓувреме, британските сили ги обезбедиле Гваделуп и Мартиник, а напорите за заземање на Њуфаундленд од 1762 година не успеал.[56][57]

По Втората карнатичка војна, Французите во Индија се соочиле со ослабена позиција и покрај тоа што одржувале трговски места како Пондичери. И покрај односите со антибританските индиски принцови, Французите се бореле. Загубата на Чандалор му нанел удар на нивното трговско присуство во Бенгал. Силата на Конт Де Лали од Европа имала за цел да ја смени рамнотежата, но неуспешниот обид да се заземе Мадрас и евентуалното британско заземање на Пондичери означило сеопфатна победа за Британците. Доминацијата на Британија и овозможило на експедицијата од Мадрас да ја заземе Манила од Шпанија, дополнително слабеејќи ја позицијата на Бурбон во Азија.[58]

За време на Седумгодишната војна, Могалите, предводени од Шах Алам II и потпомогнати од Жан Ло и 200 Французи, воделе кампања против Британците. Мемоарите на Жан Ло ги детализираат напорите на царот Могал и соработката со француските сојузници против британската источноиндиска компанија.[59]

Во април 1758 година, британската експедиција замислена од трговецот Томас Каминг и овластена од Пит ја зазела француската населба Сен Луј во Сенегал. Шемата била толку успешна и профитабилна што истата година биле испратени две дополнителни експедиции кои го освоиле островот Горе и француската трговска станица на Гамбија.

Загубата на овие вредни колонии дополнително ги ослабнало финансиите на Франција. Во 1762 година биле подготвени сили да ги вратат териториите на Сенегал, но морале да бидат напуштени.

Последиците од овој конфликт се појавиле во сложената кореографија на мировните преговори. Додека договорот ги обновил француските индиски позиции и карипските богатства Мартиник и Гваделуп, тој означил дефинитивна промена во динамиката на моќта. Бореното поле на влијание во Индија решително се навалувало кон Британците, а Северна Америка целосно се лизнала од контролата на француската доминација. Нова Франција, освен Луизијана, сега танцувала на мелодијата на британскиот суверенитет - ребрендирана како британска Северна Америка. Самата Луизијана станала пион во геополитичката шаховска табла, отстапена на Шпанија како компензација за нејзиното задоцнето влегување во кавгата и како репарација за британската анексија на шпанска Флорида.

Во Карибите, воениот плен Гренада и Света Луција преминале во британски раце, додавајќи на страниците на наративот каде територијалните освојувања се разменувале како токени во геополитичка игра. Интересно, загубата на Канада, огромно пространство кое подоцна ќе предизвика жалење во следните генерации, предизвикало мало жалење во тоа време. Колонијализмот, во тој момент, бил сфатен како незначителен за француската психа а, можеби уште позначајно, морално сомнителен.

Изворот на ново поглавје дошло со француската интервенција во американската револуција. Договорот од Париз во 1783 година, документ натоварен со тежина на дипломатски маневрирање, бил сведок на враќањето на Света Луција под француска контрола. Сепак, плодовите од оваа интервенција не ги исполниле високите очекувања што го придружувале француското учество. Закрепнувањето на колонијалната империја, сон негуван во садот на револуцијата, се покажал неостварлив и го оставил францускиот копнеж за реставрација која останала привлечно недостижна.

Хаитинска револуција[уреди | уреди извор]

Француската експедиција на Леклер на Хаити во 1804 година
Битката кај Вертиер во 1803 година

Уништувањето на она малку останато од француската колонијална доминација се случило во 1791 година, катастрофа предизвиканана од сеизмички пресврт во Сан-Доминго, раскошната западна третина од Хиспаниола на Карибите. Расцутената колонија, скапоцен камен во француската империјална круна, подлегнала на бурата на колосалниот бунт на робовите, бура поттикната делумно од фрактурите меѓу елитата на островот, родени од одекот на Француската револуција од 1789 година.[60]

Во престолот на немирите, поробеното население, водено од неукротимниот Тусен Л'Увертур, а подоцна и Жан-Жак Десалин по апсењето на Тусен во 1801 година, издржало големо противење и од Французите и од Британците. И покрај неуспешната француска експедиција во 1802 година и задушувањето на осакатената блокада на Кралската морнарица во следната година, отпорниот дух на Хаиќаните преовладувал. Во 1804 година, Хаити се појавило триумфално, врежајќи го своето име во историјата како прва црна република во светот - разлика што подоцна ја споделила Либерија во 1847 година.[61]

Приходот од оваа борба бил длабок. Популацијата на црнците и мулатите на островот, вклучувајќи го и шпанскиот исток, се намалил од 700.000 во 1789 година на 351.819 во 1804 година. Само кампањата од 1802–03 година ги однел животите на околу 80.000 Хаиќани. Во француските редови, жртвата била запрепастувачка, со 45.000, вклучувајќи 18 генерали и 10.000 морнари - повеќето подлегнале на болести - од 55.131 војници испратени во 1802-1803 година. Капетанот на британската морнарица, Сорел, се жалел: „Франција изгуби таму една од најдобрите војски што некогаш ја испратила, составена од избрани ветерани, освојувачи на Италија и германски легии. Таа сега е целосно лишена од своето влијание и нејзината моќ во Западните Инди“.

Истовремено, во обновениот конфликт меѓу Франција и Велика Британија, Британците ја презеле контролата врз практично сите преостанати француски колонии. Иако Договорот од Амиен во 1802 година привремено ги обновил овие територии, продолжувањето на непријателствата во 1803 година брзо довело до нивно повторно заземање од страна на Британците. Француската аквизиција на Луизијана од Шпанија во 1800 година во тајниот Трет договор од Сан Илдефонсо се покажал како шуплива победа. Успехот на револуцијата на Хаити го убедил Наполеон дека задржувањето на Луизијана не вреди, што кулминирало со нејзината продажба на Соединетите Држави во 1803 година. Така, некогаш моќната француска колонијална империја, опустошена од внатрешни судири и надворешни конфликти, се распаднала во аналите на историјата.

Неуспешна инвазија на Египет[уреди | уреди извор]

Битка на пирамидите

Француската кампања во Египет и Сирија (1798–1801) била кампања на Наполеон Бонапарта во отоманските територии на Египет и Сирија, прогласена за „одбрана на француските трговски интереси“ и за воспоставување „научно претпријатие“ во регионот. Тоа било примарна цел на медитеранската кампања од 1798 година, серија поморски ангажмани кои вклучувале заземање на Малта и грчкиот остров Крит, подоцна пристигнување во пристаништето Александрија. Кампањата завршила со пораз на Наполеон, што довело до повлекување на француските трупи од регионот.

Битките за време на кампањата виделе најмалку 15.000 убиени или ранети и 8.500 затвореници за Франција; 50.000 убиени или ранети и 15.000 затвореници за Турција, Египет, други османлиски земји и Британија.[62]

На научниот фронт, експедицијата на крајот довела до откривање на Каменот од Розета, создавајќи го полето на египтологијата. И покрај раните победи и првично успешната експедиција во Сирија, Наполеон и неговата армија на крајот биле поразени и принудени да се повлечат, особено откако го претрпеле поразот на поддржувачката француска флота од британската кралска морнарица во битката кај Нил.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Hargreaves, Alan G., уред. (2005). Memory, Empire, and Postcolonialism: Legacies of French Colonialism. Lexington Books. стр. 1. ISBN 978-0-7391-0821-5. On the eve of the Second World War, France stood at the head of a colonial empire that was second in size only to that of Great Britain, the largest the world had ever seen.
 2. Tony Chafer (2002). The End of Empire in French West Africa: France's Successful Decolonization?. Berg. стр. 84–85. ISBN 9781859735572.
 3. Herbert Ingram Priestley (2018). France Overseas: A Study of Modern Imperialism. стр. 192. ISBN 9781351002417.
 4. Mathew Burrows, "'Mission civilisatrice': French cultural policy in the Middle East, 1860–1914."
 5. Julian Jackson, The Other Empire, Radio 3
 6. Barclay, Fiona; Chopin, Charlotte Ann; Evans, Martin (2018-04-03). „Introduction: settler colonialism and French Algeria“. Settler Colonial Studies. 8 (2): 115–130. doi:10.1080/2201473X.2016.1273862. ISSN 2201-473X.
 7. Tony Chafer, The end of empire in French West Africa: France's successful decolonization? (2002)see Chafer abstract Архивирано на {{{2}}}.
 8. Robert Aldrich, Greater France: A History of French Overseas Expansion (1996) p 305.
 9. See Robert Aldrich, Greater France: A History of French Overseas Expansion (1996)
 10. Benjamin Steiner, Building the French empire, 1600–1800 (Manchester University Press, 2020) pp. 1-19.
 11. Christy L. Pichichero, The Military Enlightenment: War and Culture in the French Empire from Louis XIV to Napoleon (Cornell University Press, 2017) online.
 12. Serge Daget, L'abolition de la traite des Noirs en France de 1814 à 1831.
 13. Martin A. Klein, Slavery and colonial rule in French West Africa (Cambridge University Press, 1998).
 14. https://memoire-esclavage.org/napoleon-et-le-retablissement-de-lesclavage/lessentiel-dossier-napoleon-et-le-retablissement-de#:~:text=L%27esclavage%20est%20r%C3%A9tabli%20en%20Guadeloupe%20et%20en%20Guyane.&text=L%27esclavage%20y%20fut%20r%C3%A9tablide,sera%20publi%C3%A9%20qu%27en%201803.
 15. Adria K. Lawrence, Imperial Rule and the Politics of Nationalism: Anti-Colonial Protest in the French Empire (Cambridge UP, 2013)
 16. Tony Chafer, The end of empire in French West Africa: France's successful decolonization (Bloomsbury, 2002) online.
 17. Martin Evans, Empire and culture: the French experience, 1830-1940 (Springer, 2004) online.
 18. Owen White, and James Patrick Daughton, eds.
 19. Robert Aldrich, "The French Overseas Empire and its Contemporary Legacy."
 20. Huillery, Elise (2014). „The Black Man's Burden: The Cost of Colonization of French West Africa“. The Journal of Economic History. 74 (1): 1–38. doi:10.1017/S0022050714000011. ISSN 0022-0507. JSTOR 24550549.
 21. Kwon, Roy (2011-02-01). „How the Legacy of French Colonization has Shaped Divergent Levels of Economic Development in East Asia: A Time-Series Cross-National Analysis“. The Sociological Quarterly. 52 (1): 56–82. doi:10.1111/j.1533-8525.2010.01194.x. ISSN 0038-0253.
 22. Singer, Barnett; Langdon, John (2008). Cultured Force: Makers and Defenders of the French Colonial Empire. University of Wisconsin Press. стр. 24. ISBN 9780299199043.
 23. Steven R. Pendery, "A Survey of French Fortifications in the New World, 1530–1650." in First Forts: Essays on the Archaeology of Proto-colonial Fortifications ed by Eric Klingelhofer (Brill 2010) pp. 41–64.
 24. Marcel Trudel, The Beginnings of New France, 1524–1663 (McClelland & Stewart, 1973).
 25. James R. Miller, Skyscrapers hide the heavens: A history of Indian-white relations in Canada (University of Toronto Press, 2000).
 26. Edward Robert Adair, "France and the Beginnings of New France."
 27. Helen Dewar, "Canada or Guadeloupe?: French and British Perceptions of Empire, 1760–1762."
 28. Carl J. Ekberg, French roots in the Illinois country: The Mississippi frontier in colonial times (U of Illinois Press, 2000).
 29. 29,0 29,1 29,2 29,3 29,4 29,5 „The French Colonial Empire, 1500-1800 – Digital Collections for the Classroom“ (англиски). 2014-09-14. Посетено на 2023-09-14.
 30. Paul Cheney, Revolutionary Commerce: Globalization and the French Monarchy (2010)
 31. H.P.Davis, Black Democracy The Story of Haiti (1928) pp 16–86 online free
 32. 32,0 32,1 32,2 32,3 Asia in the Making of Europe, Volume III: A Century of Advance. Book 1, Donald F. Lach pp. 93–94
 33. 33,0 33,1 33,2 Benians, Ernest Alfred; Newton, Arthur Percival; Rose, John Holland (1940). The Cambridge History of the British Empire (англиски). CUP Archive.
 34. 34,0 34,1 34,2 34,3 Lach, Donald Frederick (1965). Asia in the Making of Europe (англиски). University of Chicago Press. ISBN 978-0-226-46765-8.
 35. A history of modern India, 1480–1950, Claude Markovits p. 144: The account of the experiences of François Martin de Vitré "incited the king to create a company in the image of that of the United Provinces"
 36. Mole 2016, p. 27.
 37. 37,0 37,1 Mole 2016, p. 28.
 38. 38,0 38,1 „The Compagnie des Indes“. web.archive.org. 2007-12-25. Архивирано од изворникот на 2007-12-25. Посетено на 2023-09-14.CS1-одржување: бот: непознат статус на изворната URL (link)
 39. Mole 2016, pp. 34–35.
 40. 40,0 40,1 40,2 40,3 40,4 40,5 40,6 Mole 2016, p. 14.
 41. Kleen 2017, p. 41.
 42. Mole 2016, p. 14–15.
 43. Mole 2016, p. 35.
 44. Mole 2016, p. 36.
 45. The Seven Years' War: Global Views (англиски). BRILL. 2012-11-09. ISBN 978-90-04-23644-8.
 46. 46,0 46,1 Mole 2016, p. 15.
 47. 47,0 47,1 47,2 Soboul 1975, p. 192.
 48. „Empire colonial français“. www.axl.cefan.ulaval.ca. Посетено на 2023-09-30.
 49. Larousse, Éditions. „Empire colonial français - LAROUSSE“. www.larousse.fr (француски). Посетено на 2023-09-30.
 50. Robinson, K. E. (1951). "French West Africa". African Affairs. 50 (199): 123–132.
 51. 51,0 51,1 „French in West Africa“. www.africa.upenn.edu. Посетено на 2023-09-30.
 52. 52,0 52,1 52,2 52,3 Bernier, Isabelle. „La France et les Mascareignes au XVIIIe siècle“. Futura (француски). Посетено на 2023-09-30.
 53. 53,0 53,1 53,2 Bertile, Wilfrid (2013-07-01). „Mascareignes et Seychelles, archipels créoles de l'océan Indien“. Études océan Indien (француски) (49–50). doi:10.4000/oceanindien.1811. ISSN 0246-0092.
 54. 54,0 54,1 Hooper, Jane (2009). „Flux du sang et sauterelles: How the People and Environment of Madagascar Thwarted French Commercial Expansion[1]“. Proceedings of the Western Society for French History. 37. ISSN 2573-5012.
 55. Колин Гордон Каловеј, гребење на пенкало: 1763 и трансформација на Северна Америка (2006). стр 165–69
 56. Меклин 2005, стр. 387
 57. Андерсон, стр. 497–98
 58. Харви 1998, стр. 104–05
 59. Харви 1998, стр. 185–91
 60. Војување и вооружени конфликти: статистичка енциклопедија на жртви и други бројки, 1492–2015, 4-то издание. Мекфарланд. 9 мај 2017. стр. 142.
 61. Шејна. Војните на Латинска Америка.
 62. Војување и вооружени конфликти: статистичка енциклопедија на жртви и други бројки, 1492–2015, 4-то издание. Мекфарланд. 9 мај 2017. стр. 106.

Понатамошно читање[уреди | уреди извор]

 • Ленгли, Мајкл. „Бизерта до заливот: Французите во Африка“. Историја денес. (окт 1972), стр. 733–739. опфаќа од 1798 до 1900 година.
 • Хорн, Алистер. (1977). Дива војна за мир: Алжир, 1954-1962 година. Викинг прес.
 • Хатон, Патрик Х. ед. Историски речник на Третата Француска Република, 1870–1940 (2 том 1986).
 • Мекдугал, Џејмс. (2017). Историја на Алжир. Прес на Универзитетот Кембриџ.
 • Мекдугал, Џејмс. (2006). Историја и култура на национализмот во Алжир. Прес на Универзитетот Кембриџ.
 • Норткат, Вејн, ед. Историски речник на француската четврта и петта република, 1946–1991 (1992).

Политики и колонии[уреди | уреди извор]

 • Олдрич, Роберт. Голема Франција: Историја на француската прекуокеанска експанзија (1996)
 • Олдрич, Роберт. Француското присуство во Јужниот Пацифик, 1842–1940 (1989).
 • Андерсон, Фред. Crucible of War: The Seven Years' War and the Fate of Empire in British North America, 1754–1766 (2001), ја опфаќа Нова Франција во Канада
 • Баумгарт, Винфрид. Империјализам: Идејата и реалноста на британската и француската колонијална експанзија, 1880–1914 (1982)
 • Бетс, Рејмонд. Трикулер: Француската прекуморска империја (1978), 174 стр
 • Бетс, Рејмонд. Асимилација и асоцијација во француската колонијална теорија, 1890–1914 (2005) извадок и пребарување на текст
 • Клејтон, Ентони. Војните на француската деколонизација (1995)
 • Коњау, Денис и др. „Оданочувањето во Африка од колонијално време до сегашни докази од поранешните француски колонии 1900-2018 година“. (2021): онлајн
 • Конклин, Алис Л. Мисија за цивилизација: Републиканската идеја за империја во Франција и Западна Африка, 1895–1930 (1997)
 • Куртис, Сара А. Цивилизациски навики: Жени мисионери и оживување на Француската империја (Оксфорд УП, 2010); улога на калуѓерки
 • Еванс, Мартин. „Од колонијализам до постколонијализам: Француската империја уште од Наполеон“. во Martin S. Alexander, ed., Француска историја од Наполеон (1999) стр: 391–415.
 • Коцкај, Хари. Оспорување на француска Западна Африка: Битки за училиштата и колонијалниот поредок, 1900–1950 година (U of Nebraska Press, 2017). 378 стр онлајн преглед
 • Џенингс, Ерик Т. Империјални височини: Далат и создавањето и поништувањето на француската Индокина (2010).
 • Лоренс, Адрија. Империјалното владеење и политиката на национализмот: антиколонијален протест во Француската империја (Кембриџ УП, 2013).
 • Клајн, Мартин А. Ропство и колонијално владеење во француска Западна Африка (Cambridge University Press, 1998)
 • Менинг, Патрик. Франкофонска Субсахарска Африка 1880-1995 (Кембриџ УП, 1998).
 • Нерес, Филип. Западна Африка што зборува француски: од колонијален статус до независност (1962)
 • Пристли, Херберт Инграм. Франција во странство: студија за современиот империјализам (1938) 464 стр.
 • Квин, Фредерик. Француската прекуморска империја (2000)
 • Poddar, Prem, and Lars Jensen, eds., Историски придружник на постколонијалните литератури: Континентална Европа и нејзините империи (Единбург УП, 2008), извадете го и целиот текст на интернет
 • Пристли, Херберт Инграм. (1938) Франција во странство; Студија за модерниот империјализам 463 стр.; енциклопедиско покривање од доцните 1930-ти
 • Робертс, Стивен Х. Историја на француската колонијална политика (1870-1925) (2 том 1929) том 1 онлајн, исто така, том 2 онлајн; Сеопфатна научна историја
 • Стродер, Кристијан. „Водење војна против комарците: Научно истражување и формирање на бригади против комарци во француска Западна Африка, 1899–1920 година“. Весник за историјата на медицината и сродните науки (2016): jrw005.
 • Томас, Мартин. Француската империја помеѓу војните: империјализам, политика и општество (2007) опфаќа 1919-1939
 • Томпсон, Вирџинија и Ричард Адлоф. Француска Западна Африка (Стенфорд УП, 1958).
 • Велингтон, Доналд Ц. Француски компании од Источна Индија: Историски извештај и запис за трговијата (Хамилтон Букс, 2006)
 • Веселинг, Х. Л. и Arnold J. Pomerans. Раздели и владеј: Поделбата на Африка, 1880–1914 година (Прагер, 1996 година.)
 • Веселинг, Х. Л. Европските колонијални империи: 1815–1919 (Рутлеџ, 2015).
 • Вајт, Овен и Џејмс Патрик Датон, едс. Во Божјата Империја: Француски мисионери во современиот свет (Оксфорд Универзитет Прес, 2012). онлајн

Деколонизација[уреди | уреди извор]

 • Бетс, Рејмонд Ф. Деколонизација (второ издание 2004)
 • Бетс, Рејмонд Ф. Франција и деколонизација, 1900–1960 (1991)
 • Чефер, Тони. Крајот на империјата во француска Западна Африка: успешна деколонизација на Франција (Bloomsbury Publishing, 2002).
 • Чембрлен, Муриел Е. ед. Лонгман придружник на европската деколонизација во дваесеттиот век (Рутлеџ, 2014)
 • Клејтон, Ентони. Војните на француската деколонизација (Рутлеџ, 2014).
 • Купер, Фредерик. „Француска Африка, 1947–48: Реформа, насилство и несигурност во колонијална ситуација“. Critical Inquiry (2014) 40#4 стр: 466–478. во ЈСТОР
 • Икеда, Рио. Империјализмот на француската деколонизација: Француската политика и англо-американскиот одговор во Тунис и Мароко (Палгрејв Макмилан, 2015)
 • Јансен, Јан К. и Јирген Остерхамел. Деколонизација: кратка историја (принстон УП, 2017). онлајн
 • Џонс, Макс и сор. „Деколонизирачките царски херои: Британија и Франција“. Весник за империјална и историја на Комонвелтот 42#5 (2014): 787–825.
 • Лоренс, Адриа К. Царско владеење и политиката на национализмот: антиколонијален протест во Француската империја (Кембриџ УП, 2013) онлајн осврти
 • Мекдугал, Џејмс. „Невозможната република: Повторното освојување на Алжир и деколонизацијата на Франција, 1945–1962 година“, The Journal of Modern History 89#4 (декември 2017) стр. 772–811 извадок
 • Ротермунд, Дитмар. Сеќавања на пост-империјалните нации: Последиците од деколонизацијата, 1945–2013 (2015) извадок; Споредува влијанието врз Велика Британија, Холандија, Белгија, Франција, Португалија, Италија и Јапонија
 • Ротермунд, Дитмар. Придружник на Routledge на деколонизацијата (Routledge, 2006), сеопфатна глобална покриеност; 365 стр
 • Шепард, Тод. Пронајдокот на деколонизацијата: Алжирската војна и промената на Франција (2006)
 • Симпсон, Алфред Вилијам Брајан. Човекови права и крајот на империјата: Британија и генезата на Европската конвенција (Оксфорд Универзитетот Прес, 2004).
 • Смит, Тони. „Компаративна студија за француската и британската деколонизација“. Comparative Studies in Society and History (1978) 20#1 стр: 70–102. онлајн Архивирано на 14 јуни 2015 г.
 • Смит, Тони. „Францускиот колонијален консензус и народна војна, 1946–58“. Весник за современа историја (1974): 217–247. во ЈСТОР
 • Томас, Мартин, Боб Мур и Лоренс Џ. Батлер. Кризи на империјата: деколонизација и европските империјални држави (Bloomsbury Publishing, 2015)
 • Фон Албертини, Рудолф. Деколонизација: Администрацијата и иднината на колониите, 1919–1960 (Даблдеј, 1971), научна анализа на француските политики, стр. 265–469.

Влијание врз Франција[уреди | уреди извор]

 • Ендрју, Кристофер М. и Александар Сиднеј Кања-Форстнер. „Франција, Африка и Првата светска војна“. Весник за африканска историја 19.1 (1978): 11–23. онлајн
 • Ендру, CM и АС Кања-Форстнер. Француската „Колонијална партија“: нејзиниот состав, цели и влијание, 1885–1914 година“. Историски весник 14#1 (1971): 99–128. онлајн.
 • Август, Томас Г. Продажбата на империјата: британска и француска империјалистичка пропаганда, 1890–1940 (1985)
 • Чафер, Тони и Аманда Сакур. Промовирање на колонијалната идеја: пропаганда и визии на империјата во Франција (2002)
 • Конкин, Алис Л. Мисија за цивилизација: Републиканската идеја за империјата во Франција и Западна Африка, 1895–1930 (1997) * Доби, Медлин. Места за трговија: колонизација и ропство во француската култура од 18 век (2010)
 • Розенблум, Морт. Онлајн преглед Mission to Civilize: The French Way (1986).
 • Ротермунд, Дитмар. Сеќавања на пост-империјалните нации: Последиците од деколонизацијата, 1945–2013 (2015) извадок; Споредува влијанието врз Велика Британија, Холандија, Белгија, Франција, Португалија, Италија и Јапонија.
 • Сингер, Барнет и Џон Ленгдон. Културна сила: Креатори и бранители на Француската колонијална империја (2008)
 • Томас, Мартин, ед. Францускиот колонијален ум, том 1: Ментални карти на империјата и колонијалните средби (Франција во странство: студии во Империјата и Д) (2012); Францускиот колонијален ум, том 2: насилство, воени средби и колонијализам (2012).

Историографија и мемоари[уреди | уреди извор]

 • Бенингтон, Алис. „Империја на пишување? Приемот на постколонијалните студии во Франција“. Историски весник (2016) 59#4: 1157–1186. апстрактни
 • Дубоа, Лоран. „Францускиот Атлантик“, во Atlantic History: A Critical Appraisal, ед. од Џек П. Грин и Филип Д. Морган, (Оксфорд УП, 2009) стр. 137–61.
 • Двајер, Филип. „Сеќавање и заборавање во современа Франција: Наполеон, ропство и војни за француската историја“, Француска политика, култура и општество (2008) 26#3 стр. 110–122.
 • Грир, Алан. „Национални, транснационални и хипернационални историографии: Нова Франција се среќава со раната американска историја“, канадски историски преглед, (2010) 91#4 стр. 695–724, во Project MUSE
 • Ходсон, Кристофер и Брет Рашфорт, „Апсолутно атлантско: колонијализмот и раната модерна француска држава во поновата историографија“, Историски компас, (јануари 2010) 8#1 стр. 101–117
 • Лоренс, Адриа К. Царско владеење и политиката на национализмот: антиколонијален протест во Француската империја (Кембриџ УП, 2013). онлајн осврти

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Викицитат има збирка цитати поврзани со: