Прејди на содржината

Меркантилизам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Економија по региони

Меркантилизмот — збир на идеи за економската политика кои доминирале во европските земји од шеснаесеттиот до крајот на XVIII век. Основната идеја на меркантилизмот е дека богатството на една земја се заснова на сумата на пари (благородни метали) што ја поседува и дека е неопходно државата да ги преземе сите мерки што ќе го зголемат нејзиниот прилив во земјата и да го намалат нејзиниот одлив од земјата.