Економски развој

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Економија
GDP nominal per capita world map IMF 2007.PNG
Општи аспекти

Историја на економските теории
Микроекономија · Макроекономија

Методологија

Поведение · Информациона
Економетрија · Развојна
Опитна · Теорија на игрите
Математичка

Специјалности и субспецијалности

Развој · Раст · Историја
Меѓународна трговија · Трудова
Благосостојба · Финансиска
Монетарна теорија · Јавен сектор
Индустриска организација · Право
Еколошка · Економски системи
Природни ресурси · Аграрна
Животна средина · Регионална наука
Урбана · Култура · Здраство

Списоци

Журнали · Публикации
Категории · Теми · Економисти

Portal.svg Портал економија

Економскиот развој претставува зголемување на економското богатство на определен регион или држава. Тоа исто така може да биде дефинирано и како севкупност од сите напори кои една држава ги презема се со цел да се зголеми економскиот раст односно економскиот живот на самите граѓани на определена земја.