Олигопол

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Олигопол e пазарна структура која се појавува на пазарот на кој мал број на произведувачи меѓусебно си конкурираат произведувајќи исти или слични производи односно добра. Тој е најчеста форма на несовршена конкуренција. Произведувачите може да произведуваат исти производи или слични - диференцирани производи.