Економски раст

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Економија
GDP nominal per capita world map IMF 2007.PNG
Општи аспекти

Историја на економските теории
Микроекономија · Макроекономија

Методологија

Поведение · Информациона
Економетрија · Развојна
Експериментална · Теорија на игри
Математичка

Специјалности и субспецијалности

Развој · Раст · Историја
Меѓународна трговија · Трудова
Благосостојба · Финансиска
Монетарна теорија · Јавен сектор
Индустриска организација · Право
Еколошка · Економски системи
Природни ресурси · Аграрна
Животна средина · Регионална наука
Урбана · Култура · Здраство

Списоци

Журнали · Публикации
Категории · Теми · Економисти

Portal.svg Портал економија

Економскиот раст го претставува зголемувањето на општиот обем на производство на стоките и услугите од дадена економска гранка. Економскиот раст може да се дефинира и како зголемување на капиталната моќ односно приходната актива на една држава или регион. Обично економскиот раст се пресметува со процентносо покачување на бруто внатрешниот продукт кон сооднос со даден период од време.