Екстерналија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Екстерналија (или надворешен трошок) - претставува случај кога приватните маргинални трошоци од некоја економска активност се помали отколку општествените маргинални трошоци.

Пример[уреди | уреди извор]

Трошоците во вид на загадување на животната средина: фирмата која испушта штетни материи во водата, предизвикува трошоци за другите корисници на водата, а самата не ги плаќа тие трошоци. Тоа значи дека приватните трошоци се разликуваат од општествените трошоци.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Економија - микроекономски пристап од Таки Фити, Методија Несторовски, Михаил Петковски и Владимир Филиповски стр. 155.