Иновација

Од Википедија — слободната енциклопедија

Иновациja може да се дефинира само како "нова идеја, уред или метод".[1] Сепак, на иновацијата често се гледа како на примена на подобри решенија кои ги исполнуваат новите барања, неартикулираните потреби, или постоечки потребите на пазарот.[2] Тоа е постигнато преку поефикасни бизнис производи, процеси, услуги, технологија, или бизнис модели кои се лесно достапни за пазарот, владата и општество. Терминот "иновација" може да се дефинира како нешто оригинално и поефикасно, а како последица на тоа, нешто ново, на пазарот или општеството.[3] Таа не се однесува исто како, инвентивноста.[4] Иновацијата често се манифестира преку процесот на изработка .Спротивно на иновацијата е ексновацијата.

Додека роман - уредот често се опишува како иновација во економијата, управување со науката и други области на практика и анализа, иновации генерално се смета дека се резултат на процес во кој се среќаваат разни нови идеи во начинот на кој тие влијаат врз општеството. Во индустриска економија, иновации се создадени и основани емпириски заради задоволување на услугите и зголемената потрошувачка и побарувачка.[5][6][7]

Дефиниција[уреди | уреди извор]

Во 2013 година во анкетата на литературата за иновации се пронајдени повеќе од 40 дефиниции. Во индустриското истражување за тоа како е дефинирана иновацијата, следнава дефиниција дадена од страна на Кросан и Апајдин се сметаше за најкомплетна која се потпира на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) дефиниција прирачник:[8]

Иновација е: производство или прифаќање, асимилација и експлоатација на новина на додадена вредност во економската и социјалната сфера; обновување и проширување на производи, услуги и пазари; развој на нови методи на производство; и воспоставување на нови системи за управување. Тоа е и процесот и исходот.

Две главни димензии на иновации беа степен на новина (патент), односно дали на новата иновација во фирмата на пазарот, нова во индустријата, и нови во светот и видот на иновации, без разлика дали тоа е процес или систем производ-услуга иновации.[8]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Innovation“. Merriam-webster.com. Merriam-Webster. Посетено на 2016-03-14.
  2. Maryville, S (1992). "Entrepreneurship in the Business Curriculum". Journal of Education for Business. Vol. 68 No. 1, pp. 27–31.
  3. Based on Frankelius, P. (2009). "Questioning two myths in innovation literature". Journal of High Technology Management Research. Vol. 20, No. 1, pp. 40–51.
  4. Bhasin, Kim (2012-04-02). „This Is The Difference Between 'Invention' And 'Innovation'. Business Insider.
  5. http://www.oecd.org/general/34749412.pdf
  6. http://www.oecd.org/berlin/45710126.pdf
  7. „EPSC - European Commission“ (PDF).
  8. 8,0 8,1 Edison, H., Ali, N.B., & Torkar, R. (2013). Towards innovation measurement in the software industry Архивирано на 18 октомври 2017 г.. Journal of Systems and Software 86(5), 1390–407.