Државна религија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Нации со државна религија:

Државната религија (нарекувана и официјална религија, воспоставена црква или државна црква) е религиозно тело или симбол на верата официјално воспоставена во една држава. Државите кои немаат државна религија се нарекуваат секуларни држави. Терминот државна црква првостепено асоцира на христијанството и понекогаш се користи да специфира одреден вид на христијанство.