Планинарски предизвик „12 Врвови“

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Лого на предизвикот

Планинарски предизвик „12 Врвови“ — акција на планинарското друштво Трансверзалец којашто се состои од еднодневни походи со цел искачување на 12 врвови на територијата на Македонија. Предизвикот започнал во октомври 2016 година и се очекува да трае до септември 2017 година, при што во секој месец од годината е организиран по еден искачувачки поход. Акцијата е поддржана од здружението на граѓани Единствена Македонија, како и претпријатијата Алгасан и Диманго.

Опис[уреди | уреди извор]

Предизвикот е осмислен по иницијатива на Марио Шаревски, кој во 2016 година ја превел и уредил книгата „Материјали по изучувањето на Македонија“ од Ѓорче Петров, во која детално се опишани планините во Македонија.[1] Предизвикот опфаќа обележување и искачување на 12 „непознати и најмалку посетени“ врвови на различни планини во Македонија, а во него може да учествува секое полнолетно лице со добра физичка и психичка подготвеност за целодневни планинарски походи. Учесниците кои ќе се искачат на сите 12 врвови во рамки на предизвикот, покрај значка и признаница, ќе добијат и примерок од споменатото дело на Ѓорче Петров.[2] Тематиката за искачување на врвовите по целата територија на Македонија, може да биде од различен карактер и да се однесува на: географските појави во близина на врвовите како леднички езера, водопади, извори, културно-историското значење на врвовите како археолошки ископини, познати во народното творештво и историјата по некој настан, биоразновидноста односно застапеноста на ретки растителни видови во околината на врвот итн.

Список на врвови[уреди | уреди извор]

Изборот на врвови е извршен врз основа на нивното значење како највисоки, историски, езерски и биодиверзитетски.[1] Врвовите кои се дел од предизвикот се следните:[2]

Врв Височина Планина Месец
Лисец 1.935 м Голешница октомври 2016
Лисец 1.527 м Осоговски Планини ноември 2016
Водени Камен 1.259 м Жеден декември 2016
Плат 2.398 м Шар Планина јануари 2017
Орле 1.480 м Вишешница февруари 2017
Мовнатец 1.564 м Даутица март 2017
Лиска 1.908 м Илинска Планина април 2017
Добра Вода 2.062 м Челоица мај 2017
Веливар 2.373 м Дешат јуни 2017
Стрижак 2.233 м Јабланица јули 2017
Самаркајасен 1.877 м Беласица август 2017
Брзовец 2.082 м Бистра септември 2017
Галерија на слики

Лисец (Голешница)[уреди | уреди извор]

Походот за искачување на врвот Лисец (1.935 м) на Голешница се одржал на 2 октомври 2016 година.

Лисец (Осогово)[уреди | уреди извор]

Походот за искачување на врвот Лисец (1.527 м) на планината Голешница се одржал на 6 ноември 2016 година.

Водени Камен[уреди | уреди извор]

Походот за искачување на врвот Водени Камен (1.259 м) на планината Жеден се одржал на 4 декември 2016 година. Искачувањето започнало од селото Радуша, продолжувајќи кон средишното било на планината Жеден од каде е искачен највисокиот врв Водени Камен, по што продолжило спуштањето кон конечната одредница, селото Рашче, пред кое била посетена пештерата Дона Дука.

Плат[уреди | уреди извор]

Походот за искачување на врвот Плат (2.398 м) на Шар Планина се одржал на 15 јануари 2017 година.

Орле[уреди | уреди извор]

Походот за искачување на врвот Орле (1.480 м) на планината Вишешница се одржал на 5 февруари 2017 година.

Мовнатец[уреди | уреди извор]

Походот за искачување на врвот Мовнатец (1.564 м) на планината Даутица се одржал на 5 март 2017 година.

Лиска[уреди | уреди извор]

Походот за искачување на врвот Лиска (1.908 м) на Илинска Планина се одржал на 2 април 2017 година.

Добра Вода[уреди | уреди извор]

Походот за искачување на врвот Добра Вода (2.062 м) на истоимената планина се одржал на 7 мај 2017 година.

Веливар[уреди | уреди извор]

Походот за искачување на врвот Веливар (2.373 м) на планината Дешат се одржал на 11 јуни 2017 година.

Стрижак[уреди | уреди извор]

Походот за искачување на врвот Стрижак (2.233 м) на планината Јабланица се одржал на 2 јули 2017 година.

Повзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Ј., С. (20 декември 2016). „Колку маркирани планини, толку видливи убавини“. Нова Македонија. Посетено на 5 мај 2017.
  2. 2,0 2,1 Д., Л. (4 октомври 2016). „Почна планинарскиот предизвик „12 Врвови". Нова Македонија. Посетено на 5 мај 2017.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]