Бигла (планина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
За други значења на поимот Бигла, видете на појаснителната страница
Бигла
планина
Регион Балкан
Се граничи со Македонија Македонија
Највисока точка Црн Врв
 - височина 1.935 м

Бигла — средновисока планина што претставува природно продолжение на Илинска и Плакенска Планина. Има динарски правец на протегање сз–ји во должина од 16 км.[1] На запад е ограничена со Ресенско Поле и долината на Голема Река, на исток со долините на Шемница и Боишка Река, а на југ со превалот Ѓавато (1.167 м) е одвоена од планината Пелистер. Во овие граници зафаќа површина од 179 км2. Има седум врвови повисоки од 1.500 м, а највисок е Црн Врв (1.935 м), кој се наоѓа во крајниот северозападен дел. Геолошкиот состав е претставен со палеозојски шкрилци, гранитоиди и тријаски конгломерати. Геолошкиот состав, климатските одлики и големата пошуменост условиле појава на кратки водотеци.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Географско друштво на СР Македонија (1989). Географски разгледи (изд. 27-30.). Скопје: Друштво.
  2. Земјоделско-шумарски факултет (1970). Годишен зборник: Annuaire. Sylviculture. Шумарство. Универзитет во Скопје.