Влаина

Координати: 41°51′25″N 22°55′44″E / 41.85694° СГШ; 22.92889° ИГД / 41.85694; 22.92889
Од Википедија — слободната енциклопедија
41°51′25″N 22°55′44″E / 41.85694° СГШ; 22.92889° ИГД / 41.85694; 22.92889
Влаина
планина
Кадиица
Регион Македонија Македонија,  Бугарија
Координати 41°51′25″N 22°55′44″E / 41.85694° СГШ; 22.92889° ИГД / 41.85694; 22.92889
Највисока точка Кадиица
 - височина 1.932 м

Влаина (бугарски: Влахина) — средновисока планина во источна Македонија која ја претставува источната рамка на Беровската Котлина и се гранични со Пиринска Македонија во денешна Бугарија.[1] Највисок врв е Кадиица (1.932 м). Геолошкиот состав е претставен со кристалести шкрилци, палеозојски гнајсови, гранитоиди и кредни варовници. Поради езерската состојба за време на плиоценот во пониските делови се наоѓаат плиоцени седименти и песокливи глини. Во подножјето се јавува непрекинат појас на наноси, на кои се развиени неколку големи селски населби: Град, Панчарево и Црник. Поради геолошкиот состав и непошуменоста е интензивиран процесот на рецентната ерозија.[2].

Поглед на врвот Кадиица (1.932 м)

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Буковик — вулканска купа во продолжение на планината

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Marković, Jovan Đ (1968). Fizička geografija Jugoslavije (2. изд.). Naučna knjiga.
  2. Географско друштво на СР Македонија (1989). Географски разгледи (27-30. изд.). Скопје: Друштво.