Жирафатитан

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Жирафатитан|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Жирафатитан
Модел во Природонаучниот музеј во Берлин
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Жирафатитан
Вид: Жирафатитан
Научен назив
Жирафатитан
Пол, 1988
Синоними

Жирафатитан („титанска жирафа“) — род на сауроподски диносаурус кој живеел во текот на доцната Јура (кимериџ - титон). Првично бил именуван како африкански вид на Брахиосаурус (B. brancai), но подоцна именувањето било променето. Жирафатитанот бил многу децении познат како најголем диносаурус, но неодамнешните откритија на неколку поголеми диносауруси го докажале спротивното, бидејќи се смета дека гигантските Титаносауруси го надминувале според огромната маса. Исто така, сауроподскиот диносаурус Сауропосејдон се проценува дека е повисок и можеби потежок од Жирафатитан.

Сите проценки на големината за Жирафатитанот се засноваат на примерокот HMN SII, единка помеѓу 21,8 - 22,5 метри во должина и околу 12 метри височина. Проценките за тежината се различни и се движат од 15 тони до дури 78,3 тони, но постојат докази кои потврдуваат дека овие животни би можеле да растат поголеми; примерокот HMN XV2, претставен со мала писка 13% поголема од соодветниот материјал на HMN SII, можела да достигне 26 метри во должина.[2]

Опис[уреди | уреди извор]

Големина[уреди | уреди извор]

Споредба на големината со човекот

Помеѓу 1914 и 90-тите години, се сметало дека Жирафатитанот е најголемиот познат диносаурус (игнорирајќи го можеби поголемиот, но изгубен Марапунисаурус) и со тоа најголемото копно животно во историјата. Во подоцнежниот дел на XX век, се појавиле неколку џиновски титаносауруси кои го надминале Жирафатитанот во однос на огромната маса. Сепак, Жирафатитанот и Брахиосаурусот сè уште се најголемите брахиосауридни сауроподи познати од релативно комплетен материјал.[3]

Сите проценки за големината на Жирафатитанот се засноваат на скелетот монтиран во Природонаучниот музеј во Берлин, кој е делумно конструиран од автентични коски. Овие во голема мера се земени од примерокот HMN SII,[3] единка помеѓу 21,8 - 22,5 метри во должина и околу 12 метри височина[4][5] Често споменатата должина од 22,46 метри е на Вернер Јаненш, германски научник кој го опишал Жирафатитанот и е резултат на едноставна грешка при додавање: точниот број требаало да биде 22,16 метри. Масовните проценки се попроблематични и историски се разликуваат многу, од 15 тони до дури 78 тони. Овие екстремни проценки денес се сметаат за малку веројатни поради погрешните методологии. Постојат и голем број вакви проценки бидејќи скелетот се покажал како неодолив предмет за истражувачите кои сакаат да ги тестираат своите нови методи на мерење. Првите пресметки повторно ги направил Јаненш. Во 1935 година, тој дал волумен од 32 m³ за примерокот SII и од 25 m³ за примерокот SI, помалата единка. Не е познато како стигнал до овие бројки. Во 1950 година, тој споменал тежина од 40 тони за поголемиот скелет. Во 1962 година, Едвин Харис Колберт измерил волумен од 86,953 м³. Претпоставувајќи густина од 0,9, ова резултирало со тежина од 78,258 килограми.[6] Грегори С. Пол во 1988 година напишал дека големината на ваквите модели порано биле премногу надуени во споредба со вистинската градба на животното.[7] Во 1980 година, Дејл Алан Расел објавил многу помала тежина од 14,8 тони со екстраполација од пречникот на коската и бутната коска.[8] Во 1985 година, истиот истражувач достигнал 29 тони со екстраполација од обемот на овие коски.[9] Во 1985 година, Роберт Мекнил Александар открил вредност од 46,6 тони.[10]

Поновите проценки засновани на модели реконструирани од мерењата на волуменот на коските, кои ги земаат предвид обемните системи, кои ја намалуваат тежината, присутни во сауроподи и проценетата мускулна маса, се во опсег од 23 - 40 тони.[3][4] Во 1988 година, Грегори С. Пол измерил волумен од 36,585 м³ со вметнување на специјално конструиран модел во вода. Тој проценил тежина од 31,5 тони, претпоставувајќи мала густина.[7] Во 1994/1995 година, Јан Пецкис пресметал тежина од 40 тони, екстраполатирајќи од обемот на екстремитетите.[11] Во 1995 година, Ханс-Кристијан Гунга користел ласерско скенирање на скелетот за да изгради виртуелен модел од едноставни геометриски форми, наоѓајќи волумен од 74,42 м2 и тежина од 63 тони.[12] Во 2008 година, Гунга го ревидирал обемот, користејќи посложени форми, на 47,9 м³.[13] Доналд Хендерсон во 2004 година користел компјутерски модел, пресметувајќи волумен од 32.398 м³ и тежина од 25.789 килограми.[14] Поновите методи користат дебелина на коскениот ѕид.[15]

Сепак, HMN SII не е најголемиот познат примерок, туку HMN XV2, претставен со мала писка 13% поголема од соодветниот материјал на HMN SII, можела да достигне 26 метри во должина.[16] Во 2020 година, Молина-Перез и Ларамнеди ја процениле големината на примерокот HMN XV2 на 25 метри и 48 тони со висина на рамото од 6,8 метри (22 ft) [17]

Општа градба[уреди | уреди извор]

Реставрација

Жирафатитанот бил сауропод, еден од групата четириножни диносауруси кои јаделе растенија со долги вратови и опашки и релативно мал мозок. Имале градба слична на жирафа, со долги предни екстремитети и многу долг врат. Черепот има висок лак на предниот дел на очите, кој се состоел од коскени ноздри иголем број други отвори. Првиот прст на предното стапало и првите три прсти на задните нозе биле канџести.

Ноздри[уреди | уреди извор]

Берлинскиот череп

Традиционално, карактеристичниот череп се сметал за одлика на родот Брахиосаурус, на кој првично се сметал дека припаѓа Giraffatitan brancai; Сепак, можно е дека кај Brachiosaurus altithorax не се појавила оваа функција..

Поставувањето на ноздрите на Жирафатитанот е извор на многу дебати со Витмер (2001) опишувајќи ја во „Наука“ хипотезираната позиција на месести ноздри кај Жирафатитанот на дури пет можни локации. Споредувајќи ги ноздрите на диносаурусите со оние на современите животни, тој открил дека сите видови имаат надворешни отвори на ноздрата напред, и дека сауроподите како Жирафатитанот немаат ноздри на врвот на главата, туку во близина на нивните усти [18]. Фактот дека немало сауроподи со тесни усти (вклучувајќи го и Жирафатитанот) има тенденција да ја дискредитира таквата хипотеза.[19]

Историја на откритието[уреди | уреди извор]

Задниот екстремитет за време на ископувањето во Тендагуру

Во 1906 година, рударскиот инженер Бернхард Вилхелм Сатлер, додека патувал, забележал огромна коска како излегува од земјата кај Тендагуру („стрмниот рид“) во близина на Линди, во тогашната Германска Источна Африка, во денешна Танзанија. На почетокот на 1907 година, неговиот претпоставен Вилхелм Арнинг во Хановер добил извештај за откритието. Арнинг повторно ја известил Kommission für die landeskundliche Erforschung der Schutzgebiete, за да спроведе географската истрага на германските протекторати.[20] Германскиот државен секретар на колонии, Берхард Дернбург, во тоа време ја посетил Германска Источна Африка придружуван од индустријалецот Хајнрих Ото. Ото го поканил палеонтологот професор Еберхард Фрас да му се придружи како научен советник.[21] Во летото 1907 година, Фрас добил писмо од д-р Ханс Мејер во Лајпциг во кое го повикал да го испита откритието на Сатлер. На 30 август, Фрас пристигнал со пароброд во крајбрежниот град Линди.[22] Петдневниот марш го донел до Тендагуру, каде што можел да потврди дека коските се автентични и дека припаѓаат на диносаурус.[23] Наскоро Сатлер му се придружил со тим од рудари кои откриле два големи скелети од сауропод кои биле пренесени во Германија.[24], кои станале холотип на родовите Торниерија и Јаненшија .

Фрас забележал дека слоевите во Тендагуру биле исклучително богати со фосили. По враќањето во Германија се обидел да собере доволно пари за голема експедиција. Тој успеал да го привлече интересот на професорот Вилхелм фон Бранка, раководител на Природонаучниот музеј во Берлин .[25] Фон Бранка сметал дека е прашање на германска национална гордост да ваквиот проект успее.[26] Тој го вклучил добро поврзаниот патолог Дејвид фон Хансеман во проектот.[27] Фон Хансеман основал комитет на чело со Јохан Албрехт, војводата од Мекленбург . Наскоро станало мода кон овој комитет да се приклучуваат голем број истакнати германски индустријалци и научници. Многу од нивните богати пријатели донирале значителни суми.[28] За да ја предводат експедицијата, фон Бранка испратил еден од неговите куратори, Вернер Јаненш,[29] и еден од неговите помошници, Едвин Хениг .[30] Двајцата пристигнале во Дар ес Салам на 2 април 1909 година.[31]

Портари кои носеле голема коска во Тендагуру

Експедицијата првично вработила околу 160 домородни портери. За време на четири сезони, од 1909, 1910, 1911 и 1912 година, биле отворени околу сто палеонтолошки каменоломи. Големи количини фосилни материјали биле испратени во Германија. Наскоро станало очигледно дека освен Торниерија и Јаненшија, во слоевите биле присутни и други сауроподи. Едниот бил со средна големина на 'Дикреосаурус', релативно вообичаено откритие. Поретка била гигантската форма што ги надминала другите по големина и денес е позната како Жирафатитан. Првиот каменолом со материјал од Жирафатитан бил означен како „Site D“, сместен на околу еден километар североисточно од ридот Тендагуру и бил отворен на 21 јуни 1909 година. Тој содржи релативно комплетен скелет на единка со средна големина, без рацете, вратот, грбните пршлени и черепот. Вклучувал артикулирана серија од дваесет и девет пршлени на опашката. Останатите коски биле пронајдени во тесна врска на површина од дваесет и два квадратни метри. „Site IX“, сместена на 1,4 километри североисточно од ридот Тендагуру, бил отворена на 17 август 1909 година. Меѓу склопот од 150 дестикулирани коски на диносаурус, биле присутни и две бедрени коски на Жирафатитан. Следниот каменолом на Жирафатитан бил означен како „Site N“, на деветстотини метри источно од ридот Тендагуру, ископан во септември 1909 година. Во него бил пронајден еден дестикулиран скелет кој содржел ‘рбетен столб, пршлен на опашката, ребра, скапула, рамена коска и голем број неидентификувани коски.[32]

Најважниот извор на фосили на Жирафатитан би бил „Site S“ на еден километар југозападно од ридот. Ископувањата започнале на 11 октомври 1909 година и продолжиле до 1912 година. Во 1909 година биле ископани елементи на екстремитетот и појасот. Во текот на 1910 година, исечениот брег на реката Китукитуки постепено се продлабочувал. За да не се срушат каменоломите, тие биле покриени со висока дрвена рамка. Таа година, најпрвин биле откриени неколку ребра, а подоцна дел од 'рбетниот столб. Во октомври биле откриени череп и долни вилици. Од 5 јуни 1912 година наваму, биле пронајдени повеќе пршлени на вратот и трупот. Првично се сметало дека се открива еден скелет. Но многу подоцна Јаненш сфатил дека биле присутни два скелета. Скелетот SI бил претставен со череп, шест пршлени на вратот и некои пршлени на грбот. Скелетот SII бил поголем, но и покрај неговата големина. Вклучувал коски на черепот, серија од единаесет вратни и единаесет пршлени на грбот, ребра, лева скапула, два коракоиди, две предни екстремитети и десниот заден екстремитет. Бедрената коска и опашката биле изгубени од релативно неодамнешната ерозија. Животното било пронајдено во исправена положба со вертикални екстремитети, што е објаснето со тоа што заглавило во кал.[32]

Мајчин надзорник Боети бин Амрани подготвува големо ребро

На почетокот на октомври 1909 година бил ископан т.н. „Место аб“, на 1,2 километри североисточно од ридот. Меѓу изопачените остатоци на многу сауроподи, собрани биле и две бедра на жирафатитан. Гигантската можна коска била премногу оштетена за да биде спасена. „Место цц“, на 2,9 километри североисточно од ридот, содржело разделен скелет на жирафатитан, вклучително и пршлени на вратот, пршлен од трупот, ребра, скапула и хумерус. Во 1910 година, бил отворен уште еден каменолом, „Место Ј“ на 3,1 километар северно од ридот Тендагуру. Содржи скелет на единка со средна големина, вклучувајќи череп, серија од осум пршлени на вратот, пршлен од трупот, ребра, обете плешки, коракоидна коска, лева коска и лева голема писка.[32]

Каменоломите наведени погоре ги претставуваат само најважните места каде се пронајдени коски од Жирафатитан. На десетици други локации на Тендагуру биле пронајдени откритија од големи единечни коски од сауропод, кои биле упатени на таксонот во публикациите на Јаненш, но од кои не преживеале никакви белешки од полето, така што прецизните околности на откритијата не се познати. Делумно ова се одразува на недостаток на систематска документација од експедицијата. Многу документи биле уништени од сојузничко бомбардирање во 1943 година. Дел од фосилите потоа биле изгубени. Како и да е, поголемиот дел од скелетот е познат.[3]

Монтиран скелет на Жирафатитан пред да се постави повторно

Giraffatitan brancai бил именуван и опишан од германскиот палеонтолог Вернер Јаненш во 1914 година како Brachiosaurus brancai, заснован на неколку примероци пронајдени помеѓу 1909 и 1912 година од формацијата Тендагуру .[1] Познато е од пет парцијални скелети, вклучувајќи три черепи и бројни фрагментарни остатоци, вклучувајќи материјал на черепот, некои коски на екстремитетите, пршлени и заби. Живеел пред околу 145 до 150 милиони години, за време на доцната јура.

Познатиот примерок на Giraffatitan brancai монтиран во Берлинскиот природно-историски музеј е еден од најголемите, и всушност највисоките, монтирани скелети во светот, заверен од Гинисовата книга на рекорди. Почнувајќи од 1909 година, Вернер Јаненш пронашол многу дополнителни примероци во Танзанија, Африка, вклучително и скоро целосни скелети и ги искористи за да создаде композитен монтиран скелет што се гледа денес.

Класификација[уреди | уреди извор]

Автентичен череп на жирафатитан (позади), во споредба со оној на малиот брахиосаурус Еуропасаурус

Во 1988 година, Григориј Пол забележал дека Brachiosaurus brancai (на кој се темелеле најпопуларните слики на Брахиосаурус ) покажал значителни разлики од северноамериканскиот Брахиосаурус, особено во пропорциите на пршлените на трупот и во поблагодатната градба. Тој ги искористил овие разлики за да создаде подрод, кој го именувал како Brachiosaurus (Giraffatitan) brancai. Во 1991 година, Олшевски твредел дека овие разлики се доволни за да го сместат африканскиот брахиосаурид во својот род, едноставно како Жирафатитан.[33]

Понатамошните разлики помеѓу африканските и северноамериканските форми излегле на виделина со описот на черепот на северноамериканскиот Брахиосаурус во 1998 година. Овој череп, кој бил пронајден скоро еден век порано (тоа е черепот Марш кој се користел при неговите рани реконструкции на Бронтосаурус ), е идентификуван како „ Brachiosaurus sp“. и може добро да припаѓа на B. altithorax . Черепот е поблизу до Камарасаурус во некои одлики, како што е формата на предните заби и е повеќе издолжен и помалку издлабен одозгора од карактеристичниот краток муцкаст и висок грб на Жирафатитан.[34]

Класификацијата на Жирафатитан како посебен род на почетокот не било многу следено од другите научници, бидејќи не било поддржано со ригорозна споредба на двата вида. Сепак, детална споредба објавил Мајкл П. Тејлор во 2009 година. Тејлор покажал дека Brachiosaurus се разликуваат од B. altithorax во скоро секоја фосилна коска што може да се спореди, во однос на големината, формата и пропорцијата, откривајќи дека е валидно поставувањето на Жирафатитан во посебен род.[3] Тејлор пронашол докази за сестринската врската помеѓу овие да вида.

Брахиосауриди 

Европасаурус
Жирафатитан
Брахиосаурус
АбидосаурусСидаросаурусВененосаурус


Палеобиологија[уреди | уреди извор]

Опсег на хранење на Жирафатитан (лево) и Сауропосејдон

Долго време се сметаше дека ноздрите на Жирафатитан, како огромните соодветни назални отвори на неговиот череп, се наоѓаат на горниот дел од главата. Во изминатите децении, научниците теоретизирале дека животното ги користело своите ноздри за „нуркање“, поминувајќи го поголемиот дел од своето време потопени во вода со цел да ја издржат својата голема маса. Тековниот консензус, сепак, е дека Жирафатитанот е целосно копнено животно. Студиите покажале дека притисокот на водата ќе спречел животното да дише ефикасно додека е потопено и дека нозете му се премногу тесни за ефикасна употреба во вода. Понатаму, новите студии на Лоренс Витмер (2001) покажале дека, додека носните отвори на черепот биле поставени високо над очите, ноздрите сè уште би биле близу до врвот на устата

Мозок[уреди | уреди извор]

Мозокот бил околу 300 кубни сантиметри, кои, како оние на другите сауроподи, бил мал во споредба со огромното големината на телото. Студија од 2009 година го пресметала нејзиниот количник за енцефализација (груба проценка на можна интелигенција) на ниско 0,62 или 0,79, во зависност од употребената проценка на големината. Како и другите сауроподи, Жирафатитанот имал сакрално зголемување над колкот, за кое некои постари извори погрешно го нарекуваат „втор мозок“.[35].[36]

Метаболизам[уреди | уреди извор]

Доколку Жирафатитанот бил ендотермичен (топлокрвен), ќе требало околу десет години да се достигне целосната негова големина, а доколку бил поиколотермичен (ладнокрвно), тогаш ќе требало над 100 години за да ја достигнеме целата големина.[37] Како топлокрвно животно, дневните побарувања за енергија од Жирафатитанот би биле огромни; веројатно требало да се јаде повеќе од 182 кг храна на ден. Ако Жирафатитанот бил целосно ладнокрвен требало многу помалку храна за да ги задоволи своите дневни енергетски потреби. Некои научници предложиле дека големите диносауруси како Жирафатитанот биле гигантотерми .[38] Внатрешните органи на овие џиновски сауроподи биле веројатно огромни.[39]

Палеоекологија[уреди | уреди извор]

Реставрација на две единки

Жирафатитанот живеел во денешна Танзанија во Формацијата Тендагуру.[40] Од 2012 година, границата меѓу Кимериџијан и Титонијан датира од пред 152,1 милиони години.[41]

Жирафатитанот би коегзистирал со сауроподи како Dicraeosaurus hansemanni и D. sattleri, Janenschia africana, Тендагурија tanzaniensis и Tornieria africanus ; орнитишијци како Dysalotosaurus lettowvorbecki и Kentrosaurus aethiopicus ; и тероподи како: „АлосаурусtendagurensisЦератосаурусroechlingiЦератосаурусingens, Elaphrosaurus bambergi, Ветерупристисаурус milneri и Ostafrikasaurus crassiserratus; и птеросауруси како: Tendaguripterus recki. [42][43][44][45] Другите организми кои го населувале Тендагуру вклучувале корали, ехинодерми, главонози, школки, гастроподи, декаподи, ајкули, неоптеригиски риби, крокодили и мали цицачи како Brancatherulum tendagurensis .[46]

Библиографија[уреди | уреди извор]

 • Маер, Герхард. 2003 година Откриени африкански диносауруси: експедициите Тендагуру . Lifeивотот на минатото серија (уред. J. Farlow). Универзитет прес во Индијана, Блумингтон, Индијана

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Janensch, W (1914). „Übersicht über der Wirbeltierfauna der Tendaguru-Schichten nebst einer kurzen Charakterisierung der neu aufgeführten Arten von Sauropoden“. Archiv für Biontologie. 3 (1): 81–110.
 2. Janensch, Werner (1950). „Die Wirbelsäule von Brachiosaurus brancai“. Palaeontographica. Supplement 7: 27–93.
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Taylor, M.P. (2009). „A Re-evaluation of Brachiosaurus altithorax Riggs 1903 (Dinosauria, Sauropod) and its generic separation from Giraffatitan brancai (Janensch 1914)“ (PDF). Journal of Vertebrate Paleontology. 29 (3): 787–806. doi:10.1671/039.029.0309.
 4. 4,0 4,1 Mazzetta, G.V.; и др. (2004). „Giants and Bizarres: Body Size of Some Southern South American Cretaceous Dinosaurs“. Historical Biology. 16 (2–4): 1–13. CiteSeerX 10.1.1.694.1650. doi:10.1080/08912960410001715132.
 5. Janensch, W. (1950). „The Skeleton Reconstruction of Brachiosaurus brancai“: 97–103. Наводот journal бара |journal= (help)
 6. Colbert, E (1962). „The weights of dinosaurs“. American Museum Novitates. 2076: 1–16.
 7. 7,0 7,1 Paul, G.S. (1988). „The brachiosaur giants of the Morrison and Tendaguru with a description of a new subgenus, Giraffatitan, and a comparison of the world's largest dinosaurs“. Hunteria. 2 (3): 1–14.
 8. Russell, D.; Béland, P.; McIntosh, J.S. (1980). „Paleoecology of the dinosaurs of Tendaguru (Tanzania)“. Mémoires de la Société Géologique de France. 59: 169–175.
 9. Anderson, J.F.; Hall-Martin, A.; Russell, D.A. (1985). „Long-bone circumference and weight in mammals, birds and dinosaurs“. Journal of Zoology. 207 (1): 53–61. doi:10.1111/j.1469-7998.1985.tb04915.x.
 10. Alexander, R. McN. (1985). „Mechanics of posture and gait of some large dinosaurs“. Zoological Journal of the Linnean Society. 83 (1): 1–25. doi:10.1111/j.1096-3642.1985.tb00871.x.
 11. Peczkis, J. (1995). „Implications of body-mass estimates for dinosaurs“. Journal of Vertebrate Paleontology. 14 (4): 520–533. doi:10.1080/02724634.1995.10011575. JSTOR 4523591.
 12. Gunga, H.-C.; Kirsch, K.A.; Baartz, F.; Röcker, L.; Heinrich, W.-D.; Lisowski, W.; Wiedemann, A.; Albertz, J. (1995). „New data on the dimensions of Brachiosaurus brancai and their physiological implications“. Naturwissenschaften. 82 (4): 190–192. Bibcode:1995NW.....82..190G. doi:10.1007/s001140050167.
 13. Gunga, H.-C.; Suthau, T.; Bellmann, A.; Stoinski, S.; Friedrich, A.; Trippel, T.; Kirsch, K.; Hellwich, O. (2008). „A new body mass estimation of Brachiosaurus brancai Janensch, 1914 mounted and exhibited at the Museum of Natural History (Berlin, Germany)“. Fossil Record. 11 (1): 33–38. doi:10.1002/mmng.200700011.
 14. Henderson, D.M. (2004). „Tipsy Punters: Sauropod Dinosaur Pneumaticity, Buoyancy and Aquatic Habits“. Proceedings: Biological Sciences. 271 (Supplement 4): 180–183. doi:10.1098/rsbl.2003.0136. JSTOR 4142711. PMC 1810024. PMID 15252977.
 15. Benson, R. B. J.; Campione, N. S. E.; Carrano, M. T.; Mannion, P. D.; Sullivan, C.; Upchurch, P.; Evans, D. C. (2014). „Rates of Dinosaur Body Mass Evolution Indicate 170 Million Years of Sustained Ecological Innovation on the Avian Stem Lineage“. PLOS Biology. 12 (5): e1001853. doi:10.1371/journal.pbio.1001853. PMC 4011683. PMID 24802911.
 16. Holtz, Thomas R. Jr. (2008) Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages Supplementary Information
 17. Molina-Perez & Larramendi (2020). Dinosaur Facts and Figures: The Sauropods and Other Sauropodomorphs. New Jersey: Princeton University Press. стр. 259.
 18. Witmer, L.M. (2001). „Nostril position in dinosaurs and other vertebrates and its significance for nasal function“ (PDF). Science. 293 (5531): 850–853. CiteSeerX 10.1.1.629.1744. doi:10.1126/science.1062681. PMID 11486085. Архивирано од изворникот (PDF) на 2013-09-06.
 19. Naish, D. (March 20, 2009). „Junk in the trunk: why sauropod dinosaurs did not possess trunks“. ScienceBlogs. Архивирано од изворникот на 2012-01-13.
 20. Maier (2003), p 1
 21. Maier (2003), p 3
 22. Maier (2003), p 8
 23. Maier (2003), p 10
 24. Maier (2003), p 11-12
 25. Maier (2003), p 15
 26. Maier (2003), p 16
 27. Maier (2003), p 17
 28. Maier (2003), p 18
 29. Maier (2003), p 19
 30. Maier (2003), p 22
 31. Maier (2003), p 23
 32. 32,0 32,1 32,2 Heinrich, Wolf-Dieter (1999). „The Taphonomy of Dinosaurs from the Upper Jurassic of Tendaguru (Tanzania) Based on Field Sketches of the German Tendaguru Expedition (1909-1913)“. Mitteilungen aus dem Museum für Naturkunde in Berlin, Geowissenschaftliche Reihe. 2: 25–61. doi:10.5194/fr-2-25-1999.
 33. Glut, D.F. (1997). „Brachiosaurus“. Dinosaurs: The Encyclopedia. McFarland & Company. стр. 218. ISBN 978-0-89950-917-4.
 34. Carpenter, K. and Tidwell, V. (1998). "Preliminary description of a Brachiosaurus skull from Felch Quarry 1, Garden Park, Colorado." Pp. 69–84 in: Carpenter, K., Chure, D. and Kirkland, J. (eds.), The Upper Jurassic Morrison Formation: An Interdisciplinary Study. Modern Geology, 23(1-4).
 35. Knoll, F.; Schwarz-Wings, D. (2009). „Palaeoneuroanatomy of Brachiosaurus“. Annales de Paléontologie. 95 (3): 165–175. doi:10.1016/j.annpal.2009.06.001.
 36. Giffin, Emily B. (1990). „Gross Spinal Anatomy and Limb Use in Living and Fossil Reptiles“. Paleobiology. 16 (4): 448–485. doi:10.1017/S0094837300010186. ISSN 0094-8373. JSTOR 2400969.
 37. Case, T.J. (1978). „Speculations on the Growth Rate and Reproduction of Some Dinosaurs“. Paleobiology. 4 (3): 323. doi:10.1017/S0094837300006023.
 38. Bailey, J.B. (1997). „Neural spine elongation in dinosaurs: Sailbacks or buffalo-backs?“. Journal of Paleontology. 71 (6): 1124–1146. doi:10.1017/s0022336000036076.
 39. „Jak velké vnitřní orgány měli obří sauropodi?“. July 4, 2016.
 40. Bussert, Robert; Heinrich, Wolf-Dieter; Aberhan, Martin (2009). „The Tendaguru Formation (Late Jurassic to Early Cretaceous, southern Tanzania): definition, palaeoenvironments, and sequence stratigraphy“. Fossil Record. 12 (2): 141–174. doi:10.1002/mmng.200900004.
 41. Gradstein, F.M.; Ogg, J.G.; Schmitz, M.D. & Ogg, G.M., 2012, A Geologic Time Scale 2012, Elsevier
 42. Weishampel, David B; et al. (2004). "Dinosaur distribution (Late Jurassic, Africa)." In: Weishampel, David B.; Dodson, Peter; and Osmólska, Halszka (eds.): The Dinosauria, 2nd, Berkeley: University of California Press. p. 552. ISBN 0-520-24209-2.
 43. Barrett, P.M., Butler, R.J., Edwards, N.P., & Milner, A.R. Pterosaur distribution in time and space: an atlas. p61–107. in Flugsaurier: Pterosaur papers in honour of Peter Wellnhofer. 2008. Hone, D.W.E., and Buffetaut, E. (eds). Zitteliana B, 28. 264pp.
 44. Rauhut, Oliver W. M. (2011). „Theropod dinosaurs from the Late Jurassic of Tendaguru (Tanzania)“. Special Papers in Palaeontology. 86: 195–239. doi:10.1111/j.1475-4983.2011.01084.x (неактивно 2020-11-10).
 45. Buffetaut, Eric (2012). „An early spinosaurid dinosaur from the Late Jurassic of Tendaguru (Tanzania) and the evolution of the spinosaurid dentition“. Oryctos. 10: 1–8.
 46. Heinrich, Wolf-Dieter; и др. (2001). „The German‐Tanzanian Tendaguru Expedition 2000“. Fossil Record. 4 (1): 223–237. doi:10.1002/mmng.20010040113.