Немегтосаурус

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Немегтосаурус|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Немегтосаурус
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Немегтосаурус
Вид: Немегтосаурус
Научен назив
Немегтосаурус
Новински, 1971
видови
  • N. mongoliensis Новински, 1971
  • N. pachi Донг, 1977 (nomen dubium)

Немегтосаурус (што значи „влекач од Немегт“) — род на титаносауруски сауроподски диносаурус кој живеел за време на Доцна Креда на територијата на денешена Монголија. Немегтосаурусот го добил името според сливот на Немегт во пустината Гоби, каде биле пронајдени остатоците - единствен череп. Черепот наликува на диплодоцид по должина, со заби во форма на молив. Сепак, неодамнешната работа покажала дека Немегтосаурусот е всушност титаносаурус, тесно поврзан со животни како што се Салтасаурус, Аламосаурус и Рапетосаурус .

Откривање и таксономија[уреди | уреди извор]

Пршлени кои можат да припаѓаат на Немегтосаурус

Черепот на Немегтосаурусот потекнува од истите гранки со титаносаурусот Опистоцеликаудија, кој е познат по скелетот на кој му недостасуваат вратот и черепот. Првично, упатувањето на Немегтосаурус во Диплодокоидеја и Опистоцеликаудија во Камарасауриди тврди дека двата родови претставуваат различни видови. Двата родови претставуваат напредни титаносауруси, сепак, зголемувајќи ја можноста дека тие се всушност исто животно.[1] Opisthocoelicauda бил помлад синоним за Немегтосауриди .[2]

Типскиот вид, Nemegtosaurus mongoliensis, првпат бил опишан од Новински во 1971 година врз основа на ZPAL MgD-I / 9 . Вториот вид, Н. Pachi, бил опишан од Донг во 1977 година врз основа на забите IVPP V.4879, но е nomen dubium .

Во 2019 година, Александар О.Аверијанов и Алексеј В. Лопатин пријавиле пршлени откриени во 1949 година и некои феморални коски што се разликувале од истите коски на Опистоцеликаудија, и навеле дека тие веројатно припаѓаат на Немеготосаурус, со што се тврди дека двата пола се разликуваат.[3]

Опис[уреди | уреди извор]

Шпекулативна реставрација на целото тело

Како и другите титаносаури, забите се тенки структури слични на моливи кои се спуштаат под остар агол. Исхраната на Немегтосаурусот е непозната. Нема фосили од растенија од Гоби, но за време на доцната креда, цветните растенија станале сè поразновидни, иако во многу средини папратите и четинарите сè уште биле почести. Ниту е јасно дали Немегтосаурусот прелистувал високо на дрвјата или пасел на нискорастечки растенија; поврзани титаносаурусите вклучуваат и форми со долг врат на прелистување како Рапетосаурус и кратки вратови како Бонитасаурус .

Споредбите помеѓу склералните прстени на Немегтосаурусот и современите птици и влекачи сугерираат дека тој можел да биде катемерен, активен во текот на денот во кратки интервали.[4]

Палео-околина[уреди | уреди извор]

Реставрација на главата

Немегтосаурусот се наоѓа во формацијата Немегт на возраст од 66-72 милиони години, што го прави еден од последните сауроподи на земјата. Таму, делтата тече низ античките песок на пустината Гоби, Немегтосаурусот би коегзистирал со животни како на Галимимус, Мононикус, Адасаурус и Теризиносаурус. Немегтосаурусот живеел и покрај тираносаурусот Тарбосаурус. Неговата големина (проценета на околу 40 стапки[5] ) може да им понуди на возрасните одредена заштита од Тарбосаурус , но малолетниците би биле ранливи.

Евтитаносаурија


Дреднаутус


Литостротија

Малависаурус
Баурутитан
НемегтосаурусТригоносаурусАламосаурусОпистоцеликаудијаСалтасаурусНеукенсаурус
Рапетосаурус
ИсисаурусTapuiasaurus

Ринконсаурија

Ринконсаурус
Мујеленсаурус
АеолосаурусоверосаурусБонитасаурија
Нотоколосус


Логнкосаурија

Мендозасаурус

ФуталогнкосаурусКветексаурус

ПуертасаурусДрусиласаура
АргентиносаурусПатаготитан


Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Benton, Michael J. (2012). Prehistoric Life. Edinburgh, Scotland: Dorling Kindersley. стр. 332–333. ISBN 978-0-7566-9910-9.Benton, Michael J. (2012). Prehistoric Life. Edinburgh, Scotland: Dorling Kindersley. pp. 332–333. ISBN 978-0-7566-9910-9.
  2. Currie, P.J.; Wilson, J.A.; Fanti, F.; Mainabayar, B.; Tsogtbaatar, K. (3 November 2017). „Rediscovery of the type localities of the Late Cretaceous Mongolian sauropods Nemegtosaurus mongoliensis and Opisthocoelicaudia skarzynskii: Stratigraphic and taxonomic implications“. Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology. 494: 5–13. Bibcode:2018PPP...494....5C. doi:10.1016/j.palaeo.2017.10.035 – преку ResearchGate.
  3. Averianov, Alexander; Lopatin, Alexey (2019). „A possible new specimen of the Late Cretaceous Mongolian sauropod Nemegtosaurus and sauropod diversity in the Nemegt Formation“. Acta Palaeontologica Polonica. 64. doi:10.4202/app.00596.2019.
  4. Schmitz, L.; Motani, R. (2011). „Nocturnality in dinosaurs inferred from scleral ring and orbit morphology“. Science. 332 (6030): 705–708. Bibcode:2011Sci...332..705S. doi:10.1126/science.1200043. PMID 21493820.
  5. Holtz Jr., Thomas R. (2007). The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • Новински, А. (1971). Nemegtosaurus mongoliensis n. ген., н. сп. (Сауропода) од најгорната креда во Монголија. Палеонтологија Полоника 25 : 57-81.
  • Вилсон, Ј. (2005) Преопис на монголскиот сауропод Nemegtosaurus mongoliensis Новински (Диносаурија: Сауришија) и коментари за разновидноста на доцниот креда во сауропод. Весник за систематска палеонтологија. 3 283 - 318. 10.1017 / S1477201905001628.