Балсаурус

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Балсаурус|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Балсаурус
Baalsaurus
Baalsaurus and bonitasaura jaws.jpg
Вилица на Бонитасаура (долу) во споредба со онаа на Балсаурус (горе)
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Балсаурус
Вид: Балсаурус
Baalsaurus
Биномен назив
Балсаурус мансилаи
Калво и Рига 2018


Балсаурус (Baalsaurus) род на изумрен диносаурус, сауропод од групата титаносаурус.

Остатоците од диносаурус биле откриени во Аргентина, Патагонија. Во рамките на групата Нојкен има карпи од Портезуело формацијата, формирана во доцниот креда, туронскиот или концијан.[1].

Опис и име[уреди | уреди извор]

На северниот брег на езерото Барелес, во местото викано Баал, била пронајдена вилична коска. Била идентификувана како дел кој припаѓал на титаносаурусите. Коските на забите на Титаносаурус се ретки, претходно се наоѓале само во 9 таксони. Нивната форма се споредува со буквите Л или У. Новото откритие се карактеризирало и со карактеристики невидени во претходно опишаните титаносаури, со што се откриваат како нов вид титаносаурус. На предната дел на споменатата коска имало приклучоци за 10 заби. Симфизата на мандибулата била насочена пред и абдоминално. Третата апоморфија била широк ров во вентралната површина наречена Мекел, сместена во близина на ламината што го формира коскениот кил.[2].

Наоди од фосили и детерминизација[уреди | уреди извор]

Родот го добил името Балсаурус, се однесувал на местото каде што бил пронајден фосилот наречен Баал, кој го носел името на ханаанското и феникиското божество на плодноста Баал. Вториот дел од името саурус значи гуштер. Името на жанровиот епитет го одбележува Хуан Едуардо Мансила, техничар на Музејот за геологија и палеонтологија на Универзитетот Комахју во Комахју, кој беше откривач на мандибулата [3].

Класификација[уреди | уреди извор]

Вилицата била квадратна, наместо закривен кога се гледа од горе или долу, со забите преполни во предниот дел на вилицата, што го прави сличен на вилицата на Антарктозаурус, Бразилотитан и во помала мера Бонитасаура. Примерокот се чува во геолошкиот и палеонтолошкиот музеј на Националниот универзитет во Комахју, Парк природно гео-палеонтологико Пројекто Дино, езерото Барелес.


Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Baalsaurus[мртва врска]
  2. „Baalsaurus“. Архивирано од изворникот на 2020-08-02. Посетено на 2021-02-26.
  3. „Your Friends The Titanosaurs, part 7.5: Baalsaurus mansillai“. Архивирано од изворникот на 2019-10-31. Посетено на 2021-02-26.