Лапарентосаурус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лапарентосаурус
Период: Средна Јура
Lapparentosaurus femur.png
Лева бутна коска
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Влекачи
Надред: Диносауруси
Ред: Сауришија
Подред: Сауроподоморфија
Инфраред: Сауропода
Нерангирано: Грависаурија
Семејство: Цетиосауридија
Род: Лапарентосаурус
Бонапарт, 1986
Вид: L. madagascariensis
Биномен назив
Lapparentosaurus madagascariensis
Бонапарт, 1986
Синоними
  • Bothriospondylus madagascariensis Лидекер, 1895

Лапарентосаурусрод на сауроподски диносаурус од Средната Јура. Неговите фосили се пронајдени во Мадагаскар (формација Исало III).[1] Типскиот вид е L. madagascariensis.

Откривање и именување[уреди | уреди извор]

Во 1895 година Ричард Лидекер именувал нов вид на Ботриоспондилус, B. madagascariensis, заснован на фосили пронајдени пред 1894 година од Џозеф Томас Ласт во басенот Мајунга во слоеви на Батонијан, формација Исало III.[1] Бидејќи немало вистинска врска со оваа англиска форма, во 1986 година Хозе Фернандо Бонапарта именувал посебен род.[2] Типскиот вид, единствениот познат, е Lapparentosaurus madagascariensis. Општото име го одликувал Алберт-Феликс де Лапарент. Холотипот доделен од Бонапарта, МАА 91-92, се состои од два нервни лакови. Искористен е многу пообилен материјал, од најмалку три, но можеби дури и десет единки од различни фази на раст. Ова вклучува пршлени и елементи на екстремитетите, но нема черепи. На видот сè уште му недостасува добар опис и дијагноза. Не треба да се меша со ?Bothriospondylus madagascariensis, посебен таксон кој сега го носи името Вуиврија или друг посебен примитивен сауропод од формацијата Исало III, исто така привремено наречен „Bothriospondylus“ madagascarensis.[3]

Студиите за утврдување на возраста кои биле извршени со употреба на броеви на прстени за раст укажуваат на тоа дека на овој сауропод му биле потребни 31-45 години за да достигне полова зрелост[4] и бил релативно брз со оглед на присуството на голема количина на фиброламеларна коска.[5]

Класификација[уреди | уреди извор]

Филогенетската позиција на Лапарентосаурус беше одамна слабо разбрана. Изложува необична комбинација на карактери од базалните и од изведените сауроподи.[6] Тој е класифициран како брахиосаурид или неодреден титаносауриформ. Сепак, неодамнешните филогенетски анализи покажале дека тој е базален еузауропод, кој воопшто не е тесно поврзан со брахиосауридите.[7] По многу децении, Емили Лонг во 2008 година ја обновила традиционална Цетиосауридија, вклучувајќи Лапарентосаурус.[8] Длабинска ревизија на родот во 2019 година на родот од Равелосон, Кларк и Расоамиарамана вратиле на слична позиција со тоа што Лапарентосаурус бил дел од парафилетски Цетиосауриди, вклучувајќи и мноштво слични цетиосауриди од средната Јура, како Чебсаурус, Ферганасаурус и Цетиосаурус.[9] Оваа позиција била поткрепена со присуство на две автопоморфии вообичаени и кај Лапарентосаурусот и кај Цетиосаурусот: нервен 'рбет во форма на пирамида од предниот дорзален пршлен со заострен облик или не запален дистално и губење на спинодиапофизеалната ламина на дорзалните пршлени.

Галерија[уреди | уреди извор]

Сите можни остатоци од Лапарентосаурус:

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Lydekker, R. (1895). „On bones of a sauropodous dinosaur from Madagascar“. Quarterly Journal of the Geological Society of London. 51 (1–4): 329–336. doi:10.1144/gsl.jgs.1895.051.01-04.25.
  2. Bonaparte, J.F. (1986). „Les dinosaures (Carnosaures, Allosauridés, Sauropodes, Cétosauridés) du Jurassique Moyen de Cerro Cóndor (Chubut, Argentina)“. Annales de Paléontologie (Vert.-Invert.). 72 (3): 325–386.
  3. Mannion, Philip D. (March 2010). „A revision of the sauropod dinosaur genus ' Bothriospondylus ' with a redescription of the type material of the Middle Jurassic form ' B. madagascariensis '“. Palaeontology (англиски). 53 (2): 277–296. doi:10.1111/j.1475-4983.2009.00919.x.
  4. de, Ricqlès (1983). „Cyclical growth in the long bones of a sauropod dinosaur“. Acta Palaeontologica Polonica. 28: 225–232.
  5. Rimblot-Baly, F.; de Ricqlès, A.; Zylberberg, L. (1995). „Analyse paléohistologique d'une série de croissance partielle chez Lapparentosaurus madagascariensis (Jurassique Moyen): essai sur la dynamique de croissance d'un dinosaure sauropode“. Annales de Paléontologie. 81: 49–86.
  6. Upchurch, Paul; Barrett, Paul M.; Dodson, Peter (2004). „Sauropoda“. Во Weishampel, David B.; Dodson, Peter; Osmólska, Halszka (уред.). The Dinosauria (2. изд.). University of California Press. ISBN 0520254082.
  7. Royo-Torres, Rafael; Upchurch, Paul; Kirkland, James I.; DeBlieux, Donald D.; Foster, John R.; Cobos, Alberto; Acalá, Luis (2017). „Descendants of the Jurassic turiasaurs from Iberia found refuge in the Early Cretaceous of western USA“. Scientific Reports. 7 (1): 14311. doi:10.1038/s41598-017-14677-2. PMC 5662694. PMID 29085006.
  8. Läng, E. (2008). Les Cétiosaures (Dinosaura, sauropoda) et les sauropodes du Jurassique moyen: revision systématique, nouvelles découvertes et implications phylogénétiques (Doctoral dissertation, Paris, Muséum national d'histoire naturelle).
  9. Raveloson, Miky Lova Tantely; Clark, Neil D. L.; Rasoamiaramana, Armand H. (2019). „New Information on the Madagascan Middle Jurassic Sauropod Lapparentosaurus madagascariensis. Geosciences (англиски). 9 (12): 498. doi:10.3390/geosciences9120498.