Пароброд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Финскиот пароброд С/С Укопека

Пароброд[1][2] или архаично параход[3][4]брод на погон на водена пареа. Пареата се добива од котли на цврсто или течно гориво. Погонот може да биде со странични тркала и лопатки (првобитен облик), пропелери или турбини.

Првиот пароброд кој со пловидбата носел добивка бил изграден во 1807 годинапатентиран во 1809 година) од Американецот Роберт Фултон. Меѓутоа, првите пароброди биле создадени уште порано, на крајот на 18 век.

Титаник е секако најпознатиот и во свое време најголемиот пароброд во светот.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • пароброд . Хрватска техничка енциклопедија - портал на хрватското техничко наследство