Џаиносаурус

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Jainosaurus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Џаиносаурус
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Jainosaurus
Вид: Џаиносаурус
Биномен назив
Jainosaurus
Хунт, 1995

Џаиносаурус — род на титаносауруски сауроподски диносаурус кој живеел на територијата на денешна Индија и пошироко во Азија, во периодот мастрихт (приближно пред 68 милиони години). Како тревојаден четириножен диносаурус, возрасен Џаиносаурус бил долг околу 18 метри и висок околу 6 метри. Сè уште не е направена точна проценка на тежината. Рамената коска од типскиот примерок е долга 134 сантиметри.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Специфичното име на J. septentrionalis значи „северно“ на латински јазик, упатување на фактот што видот е откриен на северната полутопка, додека Антарктосаурус значи „саурид од јужната полутопка“ затоа што неговиот вид Antarctosaurus wichmannianus е пронајден во Аргентина . Општото име му оддава чест на индискиот палеонтолог Сохан Лал Џаин,[1] кој работел на впечатоците на кранијалните нерви во черепот;[2] и во 1982 година објавил студија за резултатите.[3] Иронично, самиот Џаин ги сметал остатоците за синоним за Титаносаурус во описот на Исисаурус во 1997 година.[4] Сепак, Вилсон и Апчрч (2003) ја отфрлиле синонимијата на Џаиносаурус и Титаносаурус поради сомнителниот статус на последниот.[5]

Историја[уреди | уреди извор]

Тимпскиот вид J. septentrionalis има долга и сложена таксономска историја тесно поврзана со историјата на проблематичните родови Титаносаурус и Антарктосаурус . Првите познати остатоци што му се припишуваат на Џаиносаурусот, рамена коска GSI K22 / 754, била откриена во 1871 или 1872 година од страна на Хенри Бенедикт Медликот [6] а остатоците од холотипот биле пронајдени од Чарлс Алфред Метли помеѓу 1917 и 1920 година во близина на Џабалпур во формацијата Ламета . Овие биле именувани како Antarctosaurus septentrionalis од Фридрих фон Хуене и Матли во 1933 година.[7]

Во 1995 година, Адријан Пол Хант и неговите колеги, верувајќи дека Антрактосаурусот припаѓа на Дикреосауридите, го направил Antarctosaurus septentrionalis нов род, Џаиносаурус, и утврдил дека черепот, GSI IM K27 / 497, треба да биде лекотип .[8] Џаиносаурусот понатаму се разликувал од Антарктосаурусот со детали во черепната кутија.

Во 2009 година, Џефри Вилсон направил детално преиспитување на Jainosaurus septentrionalis и ја потврдил неговата валидност. Посткранија, за која се претпоставува дека е изгубена, се покажало дека во голема мера е присутна во колекцијата на геолошкиот институт во Индија во Калкута . Тие вклучуваат: фрагменти од грбно ребро (GSI K20 / 326, K27 / 425); пршлен на опашката (GSI K20 / 317), четири шеврони (GSI K27 / 492-494, 496), лева и десна скапула; градната плоча (GSI K20 / 647); хумерус (нема број на залихи), полупречник (GSI K27 / 490) и улна (GSI K27 / 491). Некои материјали од Пакистан, исто така, можеби припаѓаат на Џаиносаурус .

Вилсон заклучил дека Џаиносаурусот е валиден таксон, јасно разликуван од Исисаурусот . Тој би било прилично добиени член на Титаносаурија, повеќе тесно поврзан диносауруси од Јужна Америка како Pitekunsaurus, Мујеленсаурус и Антарктосаурус отколку со Исисаурус или Рапетосаурус.[9]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. https://web.archive.org/web/20101225025430/http://dinosauria.com/dml/names/dinoj.htm
  2. Sahni, Ashok (2001). Dinosaurs of India. National Book Trust, New Delhi. ISBN 81-237-3109-4.
  3. Berman, D. S. and S. L. Jain, 1982, "The braincase of a small sauropod dinosaur (Reptilia: Saurischia) from the Upper Cretaceous Lameta Group, Central India, with review of Lameta Group localities", Annals of the Carnegie Museum 51: 405–422
  4. Jain, Sohan L.; Bandyopadhyay, Saswati (1997). "New Titanosaurid (Dinosauria: Sauropoda) from the Late Cretaceous of Central India". Journal of Vertebrate Paleontology. Norman, Okla.: University of Oklahoma. 17 (1): 114. doi:10.1080/02724634.1997.10010958.
  5. Wilson, Jeffrey A.; Upchurch, P. (2003). "A revision of Titanosaurus Lydekker (Dinosauria – Sauropoda), the first dinosaur genus with a 'Gondwanan' distribution" (PDF). Journal of Systematic Palaeontology. Cambridge, U.K.: Cambridge University Press. 1 (3): 125–160. doi:10.1017/s1477201903001044. Retrieved December 31, 2012.
  6. R. Lydekker. 1877. Notices of new and other Vertebrata from Indian Tertiary and Secondary rocks. Records of the Geological Survey of India 10(1):30-43
  7. F. v. Huene and C. A. Matley, 1933, "The Cretaceous Saurischia and Ornithischia of the Central Provinces of India", Palaeontologica Indica (New Series), Memoirs of the Geological Survey of India, 21(1): 1-74
  8. Hunt, A.P., Lockley M., Lucas S. & Meyer C., 1995, "The global sauropod fossil record", In: M.G. Lockley, V.F. dos Santos, C.A. Meyer, and A.P. Hunt, (eds.) Aspects of sauropod paleobiology, GAIA 10: 261-279
  9. Wilson, Jeffrey; D'Emic, Michael; Rogers, Christina A. Curry; Mohabey, Dhananjay M.; Sen, Subashis, 2009, "Reassessment of Sauropod Dinosaur Jainosaurus (="Antarctosaurus") septentrionalis from the Upper Cretaceous of India", Contributions from the Museum of Paleontology, University of Michigan, 32(2): 17-40