Баурутитан

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Baurutitan|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Баурутитан
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Baurutitan
Вид: Баурутитан
Биномен назив
Baurutitan
Келнер, 2005

Баурутитан — род на титаносауруски сауроподски диносаурус кој живеел за време на Доцна Креда на територијата на денешен Бразил. Типскиот вид Baurutitan britoi, бил опишан во 2005 година од страна на Келнер и неговите колеги, иако остатоците од фосилите веќе биле откриени во 1957 година. Баурутитан е класифициран како литостротичен титаносаурус и се разликува од сродните родови врз основа на неговите карактеристични пршлени на опашката. Овој јужноамерикански диносаурус е пронајден во формацијата Марилија кај Убераба, во бразилската држава Минас Жераис.

Откривање[уреди | уреди извор]

Остатоците од Баурутитан биле пронајдени во 1957 година од Левелин Ивор Прајс, познат бразилски палеонтолог, во регионот на Пирополис, Минас Жераис . Сепак, бил објавен и именуван дури во 2005 година. Делата на Прајс во Пеирополис започнале во 1947 година откако Хесуилно Фелисисимо, од Географско-геолошкиот институт во Сао Паоло, му кажале за присуството на фосили во регионот. Потоа, Прајс спровел ископувања во стариот каменолом, познат како каменолом Каеира, на фармата во Сао Луис. Обновените фосили вклучуваат желки, крокодиломорфи, терподи и сауроподи, риби, слатководни безрбетници ( гастроподи и бивалви ), траги од фосили, фрагменти од јајца и растителни остатоци. Динамит повремено се користел за отстранување на материјалите вградени во матрицата. Имало експедиции во Каеира помеѓу 1949 и 1961 година, по што теренската работа не била продолжена поради недостаток на нови релевантни наоди.

Серија од 19 пршлени (крсна и 18 на опашката) пронајдени на овој локалитет биле признати дека припаѓаат на оние на титаносаурус; првично биле именувани како „Серија„ Ц “, а потоа станале холотип на новиот род Baurutitan (примерок број MCT 1490-R). Целиот пронајден материјал бил зачуван во колекцијата на Музејот на наука за Земјата во Рио де Жанеиро.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Името Баурутитан потекнува од спојот на зборот „бауру“, кој алудира на географскиот регион на наодот, во рамките на Бауру групата и зборот „титан“ според грчките митови. Специфичното име „бритои“ е дадено во чест на Игнасио Аурелиано Брито, бразилски палеонтолог, кој советувал да се проучи и опише овој диносаурус, чии фосили останале зачувани многу години.[1]

Опис[уреди | уреди извор]

Баурутитан бил сауропод за кој се проценува дека бил долг од 12-14 метри и висина од околу 3,5 метри Холотипниот примерок е пронајден во формацијата Марилија, од ериодот мастрихт, пред околу 72-66 милиони години. Баурутитанот бил четвртиот сауропод опишан во Бразил, по Антарктосаурусот, Гондванатитан и Амазонсаурусот.

Кладот од 2017 година на Хозе Карбалидо и неговите колеги го сместува Баурутитан како член на Литостротиа.[2]

Евтитаносаурија


Дреднаутус


Литостротија

Малависаурус
Баурутитан
НемегтосаурусТригоносаурусАламосаурусОпистоцеликаудијаСалтасаурусНеукенсаурус
Рапетосаурус
ИсисаурусTapuiasaurus

Ринконсаурија

Ринконсаурус
Мујеленсаурус
АеолосаурусоверосаурусБонитасаурија
Нотоколосус


Логнкосаурија

Мендозасаурус

ФуталогнкосаурусКветексаурус

ПуертасаурусДрусиласаура
АргентиносаурусПатаготитан


Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Kellner, A.W.A.; Campos, D.d.A.; Trotta, M.N.F. (2005). „Description of a titanosaurid caudal series from the Bauru Group, Late Cretaceous of Brazil“. Arquivos do Museu Nacional, Rio de Janeiro. 63 (3): 529–564.Kellner, A.W.A.; Campos, D.d.A.; Trotta, M.N.F. (2005). "Description of a titanosaurid caudal series from the Bauru Group, Late Cretaceous of Brazil". Arquivos do Museu Nacional, Rio de Janeiro. 63 (3): 529–564.
  2. José L. Carballido; Diego Pol; Alejandro Otero; Ignacio A. Cerda; Leonardo Salgado ; Alberto C. Garrido ; Jahandar Ramezani ; Néstor R. Cúneo ; Javier M. Krause (2017). "A new giant titanosaur sheds light on body mass evolution among sauropod dinosaurs". Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences. 284 (1860): 20171219. doi:10.1098/rspb.2017.1219.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]