Пелегринисаурус

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Пелегринисаурус|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Пелегринисаурус
Pellegrinisaurus Skeleton reconstruction.jpg
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Пелегринисаурус
Вид: Пелегринисаурус
Биномен назив
Пелегринисаурус
Салгадо, 1996

Пелегринисаурус (што значи гуштер од Пелигрини) — род на титаносауруски сауроподски диносаурус кој живеел за време на Доцна Креда на територијата на денешна Аргентина. Фосилите биле пронајдени во формацијата Ален.[1]

Откривање и именување[уреди | уреди извор]

Локалитет на езерото Пелегрини

Назначениот холотип, MPCA 1500, бил откриен во 1975 година од Роберто Абел и неговиот асистент Хаиме Емилио Пауел. Бил пронајден од долниот член на формацијата Ален во близина на езерото Пелегрини, Аргентина, датирајќи од доцна креда, односно кампан - мастрихт, но не бил опишан официјално до 1996 година од Леонардо Салгадо. Првично, пронајдените остатоци биле упатени на Епахтосаурус, но подоцна оваа хипотеза била напуштена затоа што MPCA 1500 не споделува изведени карактеристики со холотипот на Епахтосаурус . Општото име Пелегринисаурус се однесува на езерото Пелегрини, каде е пронајден примерокот. Специфичното име Powelli е во чест на Хаиме Е. Пауел.

Опис[уреди | уреди извор]

Пелегринисаурусот е прилично голем титаносаурус . Проценетата големина на телото е околу 20-25 метри. Холотипот вклучува нецелосен десен бедрен кош, дваесет и шест пршлени на опашката и четири грбни пршлени . Автопоморфните карактеристики на Пелегринисаурус, по кои може да се разликува, се:

  • Вентралната страна на центарот на грбот има попречна ширина еднаква на двојно поголема од дорзовентралната (вертикална) длабочина.
  • Среднозадните и задните каудали се антеропостериорно (хоризонтално) издолжени и имаат дорзовентрално депресивни нервни кичми, чии предни краеви се повисоки на предните отколку задните.

Пелегринисаурусот се разликува од другите титаносауруси со антеропостериорно издолжени и дорзовентрално депресивни среднозадни и задни опашки на 'рбетот; Салгадо ја толкувал оваа состојба како вон- артикулација помеѓу нервниот 'рбет и артикуларниот процес на последователниот пршлен, што го намалува движењето на опашката.

Десниот фемур е делумно зачуван. Антеропостериозно е компресиран со многу зарамнет четврти трохантер .

Палеоекологија[уреди | уреди извор]

Пелегринисаурусот бил откриен во формацијата Ален, во која веројатно живеел заедно со другите титаносауруси, како што се Еолосаурус и Рокасаурус .[2] Салгадо сугерира дека современите хадросауриди и титаносаурусот Еолосаурус живееле во крајбрежните низини, додека другите поголеми титаносауруси (како што е Пелегринисаурус ) и тероподи живееле во внатрешните средини на регионот.

Класификација[уреди | уреди извор]

Титаносаурија

Андесаурус


ЛитостротијаРукватитанМалависаурус

Пуертасаурус
Австропосејдон


Логнкосаурија

МендозасаурусФуталогнкосаурус
Кветексаурус
Исисаурус
Епактосаурус
Пелегринисаурус

МаксакалисаурусТапуијасаурусТригоносаурус

Лираиносаурус
АмпелосаурусБонитасаураДреднаутус


Салтасауридеја


АламосаурусОпистоцеликаудијаСалтасаурус

Неукенсаурус
РокасаурусСалтасаурус

Еолосаурус

Рапетосаурус
БразилосаурусУберабатитан

Еолосаурус максимус


Ринконсаурија

МујеленсаурусРинконсаурус


Оверосаурус
ГондванатитанЕолосаурус colhuehuapensisЕолосаурус рионегринус
Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Salgado, L. (1996). „Pellegrinisaurus powelli nov. gen. et sp. (Sauropoda, Titanosauridae) from the Upper Cretaceous of Lago Pellegrini, Northwestern Patagonia, Argentina“. Ameghiniana. 33 (4): 355–365. ISSN 1851-8044.
  2. Garcia, R. A.; Salgado, L. (2013). „The Titanosaur Sauropods from the Late Campanian—Early Maastrichtian Allen Formation of Salitral Moreno, Río Negro, Argentina“. Acta Palaeontologica Polonica. 58 (2): 269–284. doi:10.4202/app.2011.0055.